Hlavní navigace

Další milník digitální televize: Maďarsko vypíná analog. Dotkne se to i části Moravy

31. 10. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

UVNITŘ VIDEO A MAPY V Maďarsku se odmlčí jak dokrývače tak i vysílače páteřních sítí veřejnoprávní a komerčních televizí. „Uhasnou“ tak i lokality, které díky stovkám kilowattů zasahovaly velké území.

Vypínání analogu ovlivní zejména Slovensko

Maďarsko není zemí, o které bychom na našem webu psali zrovna pravidelně. Není to ostatně nic překvapivého. Pro našince je maďarský jazyk dost vzdálený a na tváři vyvolává spíše úsměv. Nemluvě o tom, že hlavní článek věnovaný tomuto státu snad ještě na DigiZoně nikdy nevyšel. Dnes ale uděláme výjimku. Maďaři jsou posledním středoevropským státem, který vypíná analogové televizní vysílání a tento historický milník si rozhodně mimořádnou pozornost zaslouží. Už jen proto, že signál z Maďarska si čas od času najde cestu i na naše území a někteří lovci vzdálených signálů ho možná přijímají trvale. Vypínání analogu v Maďarsku se ale především dotkne Slovenska, které s ním přímo na jihu sousedí.

Maďaři si pro vypínání analogu zvolili poměrně neobvyklou dobu. K tomuto kroku sice dochází dnes, tedy poslední den v měsíci, ale proběhne přesně v poledne, konkrétně ve 12:30, poté, co byla v červenci od analogu odstavena více než polovina území – konkrétně severní a severovýchodní Maďarsko a Jižní Zadunají. Tamní obyvatelé se nemusí bát, že o televizní signál přijdou. Operátor Antenna Hungária uvedl, že by v digitální podobě měl být dostupný pro téměř 99 % populace. To je tedy mimochodem více, než například deklarují České Radiokomunikace i konkurenční Digital Broadcasting. O den později by pak do provozu mělo být uvedeno 19 zcela nových digitálních dokrývačů.

Vypínání analogového vysílání v Maďarsku proběhlo pouze ve dvou vlnách. Ta druhá je na řadě právě dnes.
Autor: http://digitalisatallas.vengit.com/

Vypínání analogového vysílání v Maďarsku proběhlo pouze ve dvou vlnách. Ta druhá je na řadě právě dnes.

Maďaři nebyli bez informací

Podobně jako například v České republice, na Slovensku, v Polsku, v Německu nebo Rakousku, kde už kampaně k přechodu z analogového na digitální vysílání proběhly, nebudou ani Maďaři bez informací. Zájemci mohou najít informace například na státním informačním webu http://www.digitalisatallas.hu/, případně na stránkách: http://atallas.hu/. Všechny portály v podstatě obsahují stejná fakta a jejich cílem je minimalizovat problémy při přechodu na digitální vysílání. Ani v Maďarsku se nesnažila kampaň nadržovat žádné z platforem. Propagován byl jak pozemní příjem, tak i satelit nebo kabelová a IP televize.

Antenna Hungária investovala do výstavby digitálních vysílačů a celé operace nemalé prostředky. V tiskové zprávě uvedla, že se jednalo přibližně o 25 miliard maďarských forintů, tedy v přepočtu okolo 2 miliard korun. O maďarské digitalizaci se ale můžete dozvědět i tehdy, pokud tento jazyk neovládáte. Stránky Digitális Átállás mají i svou anglickou verzi. Najdete ji na: http://digitalisatallas.hu/en/. Zájemce se může v několika krocích dozvědět, co znamená přechod na digitální vysílání, kdo je tímto krokem zasažen, jak na digitální vysílání jednoduše přejít a především kdy. Stačí pouze, když do políčka napíše místo, v němž se nachází, a po potvrzení se mu objeví odpovídající datum. Služba je dostupná bezplatně.

Fakta o konci analogové televize v Maďarsku

Druhá vlna vypínání analogové televize se bude týkat 186 vysílačů a dokrývačů ve 103 oblastech. Půjde o veřejnoprávní stanici M1 (M2 už vysílá pouze digitálně) a komerční programy TV2 a RTL Klub. Pokud se zajímáte, které vysílače to jsou konkrétně, najdete je na webu: http://www.frekvencia.hu/tvlist-hng.htm. Stejně jako v jiných státech i v Maďarsku jde o vysílače od řádu jednotek Wattů až po desítky kilowattů. Například páteřní síť veřejnoprávního kanálu M1 má vysílače o výkonu 44 kW až 600 kW. Až na dvě výjimky používají všechny horizontální polarizaci. Zajímavostí je, že se tu dokonce využívá i 1. kanál. Kompletní přehled páteřní sítě najdou zájemci zde: http://www.frekvencia.hu/mtv1.htm.

Původní analogová síť páteřních vysílačů veřejnoprávní televize M1
Autor: frekvencia.hu

Původní analogová síť páteřních vysílačů veřejnoprávní televize M1

Stále ještě analogovou páteřní síť komerční televize RTL Klub tvoří osm vysílačů – Pécs/Misina-tető, Csávoly, Tokaj/Nagy-kopasz, Nagykanizsa/Újudvar, Tukora; Sopron/Dalos-hegy, Sárszentlőrinc/Úzd, Komádia Kékes. Výkony vysílačů, z nichž dva taktéž fungují hned na začátku televizního pásma (konkrétně na 2. a 7. kanálu), se pohybují od 17 kW do 500 kW. Tím nejsilnějším je Tokaj, tím nejslabším Csávoly. Mapku pokrytí páteřní sítě včetně přibližného umístění vysílačů najdete tady: http://www.frekvencia.hu/rtlklub.htm. Páteřní analogovou síť komerční televize TV2 tvoří devět vysílačů, viz: http://www.frekvencia.hu/tv2.htm. Nejsilnější z nich má výkon 600 kW.

Tipy C

Původní analogová síť páteřních vysílačů komerční televize RTL Klub
Autor: RTL Klub

Původní analogová síť páteřních vysílačů komerční televize RTL Klub

Původní analogová síť páteřních vysílačů komerční televize TV2
Autor: TV2 Hungary

Původní analogová síť páteřních vysílačů komerční televize TV2

Jak jsou na tom Maďaři s digitální televizí

Ptáte se, jak je na tom Maďarsko s pozemním digitálním vysíláním? Poměrně zajímavě. První multiplex s označením A šíří pouze volné programy, multiplex B obsahuje pouze kódované programy a multiplex C je kombinací volně šířených stanic a kryptovaných programů. V první síti najdeme konkrétně veřejnoprávní M1, M2, Duna a Duna World (plus veřejnoprávní rozhlas) a ve druhém Viasat 3, Comedy Central, Universal Channel, Spektrum, History, Minimax, Cartoon Network, Prizma, Muzsika TV, Sport 1, Sport 2, Pro 4 a Dorcel TV. Volně šířené programy v multiplexu C jsou: RTL Klub, TV2, Euronews a Infokanál. Zbytek programů je v kódu, viz: http://www.frekvencia.hu/dvb-t-hng-cmux.htm.

Nabídka pozemní televize v Maďarsku se označuje jako MinDig a její oficiální webové stránky najdete na adrese: http://mindigtv.hu/. Pokud si chce zájemce objednat placené programy, dostatek informací najde na: http://mindigtv.hu/mindig-tv-extra. Pro příjem stanic v multiplexech maďarského operátora je nutný televizor nebo set-top-box s podporou MPEG-4/AVC. Kanály M1, M2 a Duna TV jsou navíc šířeny ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), zbytek programů pak ve standardní kvalitě. Na závěr je nutné říci ještě jednu věc. Podobně jako v dalších evropských zemích, ani v Maďarsku nezmizí z éteru analog definitivně. Nadále ho ještě budou využívat některé lokální televize, viz: http://www.frekvencia.hu/helyitv.htm.

Měli jste možnost příjmu analogové televize z Maďarska?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).