Hlavní navigace

ČTÚ vydal stop vydávání rozhlasových kmitočtů

24. 1. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
24. 1. 2007

Půlroční pozastavení vydávání frekvencí pro analogové rozhlasové vysílání vyhlásil Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Důvodem je revize kmitočtového spektra kvůli zákonu o Českém rozhlasu, který určuje veřejnoprávním stanicím Radiožurnál, Praha a Vltava pokrývat signálem alespoň 95 procent území České republiky. Provozovatelům soukromým rádií se podle týdeníku Marketing a Media se rozhodnutí nelíbí.

BRAND24

Hlavním kritikem zastavení vydávání nových kmitočtů je Asociace provozovatelů soukromého vysílání (APSV). Podle jejího prezidenta Michala Zelenky totiž hrozí, že na základě optimalizace kmitočtového spektra by mohlo dojít i k omezení počtu kmitočtů, na kterých vysílají soukromá rádia už nyní. Kmitočet je nedílnou součástí názvu stanice, velmi často i jeho loga, a tím pádem identifikace. Propagace těchto prvků přináší milionové až stamilionové náklady. Na rozdíl od televize může mít změna kmitočtu za následek ztrátu podstatné části posluchačské obce, řekl Zelenka týdeníku Marketing a Media.

Telekomunikační úřad se takovým nařčením brání. Jediným řešením je provést analýzu využívání rádiových kmitočtů v rámci celého pásma a navrhnout optimalizaci využití rádiových kmitočtů v pásmu, píše ve svém zdůvodnění.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).