Hlavní navigace

ČTÚ včera představil v Hradci Králové svůj měřící vůz

9. 4. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
9. 4. 2008

Na včera skončené konferenci Internet ve státní správě a samosprávě byl jedním ze zúčastněných subjektů také Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který při příležitosti experimentálního pozemního digitálního vysílání vystavoval i svůj nový měřící vůz. U této události nechyběl ani náš server, a tak si nechal dodávku předvést od Tomáše Vlka, vedoucího oddělení technické podpory ČTÚ v Brně.

Automobil je schopný měřit pokrytí libovolných služeb do 7 GHz, a to ať už se jedná o DVB-T, DAB, VKV, analogovou televizi nebo třeba GSM. Co se týká vybavení softwarem, tak je vůz určen hlavně pro měření pokrytí digitální televizí. Kromě základních údajů jako je úroveň signálu, umí měřit i další parametry jako je např. chybovost. Pokrytí se měří v pevných bodech, tzn., že na zvoleném území je definován jejich určitý počet a anténa je umístěna ve výšce deseti metrů. Toto umožňuje výsuvný stožár.

Nejzajímavější na samotném voze je ona skutečnost možnosti měření za jízdy. To probíhá dvěma všesměrovými horizontálními anténami, které vystupují ze zádní části střechy vozu. Jeho samotná četnost je taková, že při rychlosti 40 km/hod je jeden bod vždy po 30 cm. Vůz měří během jízdy všechny parametry a z nich je pak možné si vybrat pouze ty, které osádku zajímají. Data je možné analyzovat ručně, tzn. přímo na obrazovce nebo je lze také prostřednictvím modemu rovnou odeslat do centrály ČTÚ.

BRAND24

Co se týká samotného vybavení automobilu, tak obsahuje obrazovku, kde je vidět, kde se právě automobil nachází, přijímač na T-DAB, analyzátor spektra plus diverzitní přijímač na DVB-T, zařízení pro měření sítí a libovolných parametrů, anténní rozbočovače, ovládání rotátoru, monitorovací a měřící přijímač do 3 GHz, analyzátor elektromagnetického pole EFA a počítač. Cena vozidla je přibližně 30 milionů korun.

GALERIE:
Měřící vůz zvenku (JPG, 256 kB)
Měřící vůz uvnitř (JPG, 230 kB)
DVB-T antény (JPG, 179 kB)
Informační tabule 1 (JPG, 1.11 MB)
Informační tabule 2 (120 kB)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).