Hlavní navigace

ČTÚ poskytne vývojářům pro nové aplikace frekvenční data z vlastní databáze

24. 8. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Regulátor podle svého předsedy Jaromíra Nováka dlouhodobě podporuje iniciativu otevřených dat jako cestu k transparentnosti veřejné správy.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) se rozhodl, že uvolní zdrojová data k aplikaci interaktivní mapy využití rádiového spektra, kterou uživatelé najdou na stránkách spektrum.ctu.cz. Podle regulátora tak má jít o jeden z kroků, kdy podporuje iniciativu otevřených dat jako cestu k transparentnosti veřejné správy. Usnadňuje se tím možnost efektivního plánování při využívání rádiového spektra i kontrola efektivního hospodaření s kmitočtovými pásmy, konstatoval předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák. Nově je aplikace k dispozici i v angličtině.

BRAND24

K TÉMATU: Neorientujete se v rozložení kmitočtového spektra? Nová stránka ČTÚ vám pomůže

Aplikace poskytuje přehled o tom, jak jsou jednotlivá pásma rádiových kmitočtů v České republice využívána i jaké pro ně platí podmínky. K dispozici je tak pochopitelně rozložení spektra pro analogový i digitální rozhlas a televizi. Nejznámější způsoby využití pak reprezentují barevné piktogramy, přes něž je možné zobrazit jim přiřazená pásma. Betaverzi mapy využití rádiového spektra spustil ČTÚ letos v lednu. Nově ji doplnil o 27 vzájemně provázaných datových podkladů. Právě z nich je možné čerpat údaje při vývoji nových aplikací.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).