Hlavní navigace

ČTÚ krotí plány Českých Radiokomunikací s nasazením komerčního provozu DVB-T2

25. 4. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Český telekomunikační úřad krotí plány Českých Radiokomunikací, které chtějí v Česku rozjet komerční provoz pozemní digitální televize označované jako DVB-T2. Rok 2013 je prý ohrožen.

Studenou sprchu od předsedy Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavla Dvořáka dostali dnes na konferenci České asociace elektronických komunikací (ČAEK) zástupci Českých Radiokomunikací. Dvořák uvedl, že je velmi pesimistický v tom, zdali v roce 2013 začne v České republice komerční vysílání ve standardu DVB-T2, pozemní televize druhé generace. Postup zavádění DVB-T2 by měl být podle Dvořákových slov řízen tentokrát zákazníky a nikoliv operátory.

K TÉMATU: ČTÚ zatím nerozhodl o žádosti Českých Radiokomunikací na test DVB-T2

Radiokomunikace aktuálně počítají s tím, že se jim podaří získat povolení pro experimentální vysílání v DVB-T2 do druhé poloviny května, jejich naděje mírní ale právě ČTÚ. Jsem rád, že se Radiokomunikace vrhají do nikdy nekončícího procesu. Z hlediska kmitočtů se ale brzo dostaneme do tenkých. Kolem 50 % kmitočtů vypadne z dispozic pro televizní vysílání z důvodu digitální dividendy, uvedl předseda Rady ČTÚ.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Zájem o vlastní multiplex DVB-T2 má prý i Nova. Chce kontrolovat kmitočty

ČTÚ nebude souhlasit s experimentem, který by měl komerční charakter. Po zkušenostech, které máme, se nesmíříme s tím, že by se zákazníci stali rukojmími, konstatoval Pavel Dvořák. Bez soutěže na vysílání v DVB-T2 nikdo nemůže podle nejvyššího zástupce ČTÚ získat kmitočty. Experiment, který chtějí Radiokomunikace rozjet, musí být definován jasnými technickými cíli a musí v něm být definováno, jak dlouho bude fungovat a kde bude probíhat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).