Hlavní navigace

Česká televize zavede HDTV ve čtyřech etapách. Začne příští rok

7. 12. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
7. 12. 2007

Vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) od České televize se diváci dočkají už v příštím roce. Nepůjde o přepočítávaný obraz ze standardního rozlišení, jakým je ČT 1 HD v pozemním digitálním multiplexu C v Praze a Brně a také v televizi přes pevnou telefonní linku O2TV, ale o skutečný HD program. I když zpočátku jen testovací.

Kavčí hory počítají se čtyřmi etapami zavádění HDTV, přičemž pravidelné vysílání v tomto rozlišení nespustí dříve než v roce 2011. Pro příští a přespříští rok televize počítá nárazovým vysíláním speciálního kanálu ČT HD, který se objeví na satelitu ve formátu DVB-S2 a také v sítích IPTV. V roce 2008 uplatníme opci na datový tok 6Mbit/s pro HD pilot a zlepšení kvality současných programů ČT na satelitu, řekl na čtvrtečním setkání s novináři vedoucí projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš. Pilotní kanál by měl nabídnout sportovní přenosy, koncerty, záznamy divadelních představení a přenosy významných událostí, které budou k dispozici v HD kvalitě.

V letech 2009 až 2010 spustí veřejnoprávní televize pravidelné dvou až čtyřhodinové denní vysílání v HD kvalitě v hlavním vysílacím čase a bude pokračovat v nepravidelných testech jako v první etapě. V této fázi se obsahově zaměří na zpravodajství a film. Zahájení etapy by mělo být vázáno na Zimní Olympijské hry Vancouver 2010. V této etapě by měla být zahájena akvizice pořadů v HD a vytváření programové knihovny, uvedl Hanuš.

BRAND24

Třetí etapa v letech 2010 až 2011 povede k pravidelnému šesti až osmihodinovému vysílání denně, a to pravidelně od 16 hodin odpoledne do půlnoci. Kromě satelitu by se mělo pokusně objevit i v některé ze zemských digitálních sítích. Program nabídne UP-konvertované pořady z kanálu ČT 1, vlastní tvorbu, zpravodajství, filmy, sportovní přenosy, koncerty, záznamy divadelních představení a významné přenosy v HD kvalitě i mimo hlavní vysílací čas.

Pravidelné celodenní vysílání HDTV chce Česká televize zahájit v letech 2011 až 2012. Podle Hanuše se zřejmě soustředí především na satelit, digitální kabelovou televizi a IPTV.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).