Hlavní navigace

ČT uvažuje o druhém satelitním HD programu. Už od příštího léta

19. 7. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
19. 7. 2011

Druhý samostatný program ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) na satelitu chce v příštím roce spustit veřejnoprávní Česká televize. Dosud takto nabízí na pozici 23,5 stupně východně jeden HD program, na kterém se střídají stanice ČT 1, ČT 2 a ČT 4. Podle technického ředitele ČT Rudolfa Popa ale stoupá množství programů v HD kvalitě, které ČT takto vysílá, a koncepce jednoho sdruženého HD kanálu už tomuto množství nedostačuje.

K TÉMATU: Česká televize zavede HDTV ve čtyřech etapách. Začne v roce 2008

Proto probíhají strategické rozvahy ohledně vysílání dalšího satelitního HD kanálu. Co se týká časového horizontu jeho spuštění, musí nejprve proběhnout výběrové řízení na poskytovatele této služby, přičemž ČT uvažuje spustit druhý HD kanál u příležitosti vysílání LOH 2012 z Londýna, prozradil Pop v pondělním chatu na webu ČT. Situace v zemském vysílání je složitější, vše závisí na tom, za jakých ekonomických a technických podmínek bude v rámci DVB-T2 tato služba nabízena, dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Program ČT HD navýšil datový tok v pražském multiplexu DVB-T2

Česká televize momentálně čeká na objednaný druhý HD přenosový vůz, který by měla obdržet koncem září z Anglie. Vzhledem k tomu, že doposud ČT vlastnila jeden HD přenosový vůz, který musel zajistit veškerou HD výrobu, byla možnost nasazení pro sportovní přenosy omezená. Jakmile bude uveden do provozu další přenosový vůz, zvýší se tak možnost HD vysílání i dalších sportovních akcí, slíbil Pop. Sportovní ČT 4 by tak mohla vysílat v HD kvalitě samostatně.

NAPSALI JSME: Stanice ČT HD s originální zvukovou stopou v CS Linku a Skylinku

BRAND24

Pop zopakoval dřívější informaci, že se ČT nechystá v HD kvalitě vysílat zpravodajství. Ještě dnes je většina agenturních příspěvků distribuována ve standardním rozlišení, stejně tak se často používají i záběry z různých neprofesionálních kamer. Přesto v letošním roce probíhá rekonstrukce jednoho zpravodajského studia (znáte ho např. z vysílání pořadu Otázky Václava Moravce), kde již samozřejmě veškerá nová televizní technika je v HD kvalitě pořizována. Co se týká hlavní zpravodajské relace, probíhají nyní diskuze o výstavbě nového vysílacího studia, a to bude samozřejmě v HD, prozradil technický šéf ČT.

Ačkoli ČT připravuje vysílání druhého HD programu na satelitu, nepůjde o nový samostatný kanál. Kavčí hory budou mít i nadále čtyři televizní programy, uvedl Pop. Vznik pátého kanálu se v současné programové koncepci neplánuje, odpověděl technický ředitel ČT na dotaz diváka, zda veřejnoprávní televize nepočítá například se stanici ČT Sat pro Čechy v zahraničí. Divákům v zahraničí slouží především kanál ČT 24, který je volně (nekódovaně) vysílán na několika satelitních platformách a rovněž šířen i po internetu, dodal Pop.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).