Hlavní navigace

ČT reaguje na kritiku sluchově postižených. Na webu nabídne titulky

21. 5. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
21. 5. 2010

Česká televize vychází vstříc těm divákům, kteří si stěžovali, že její pořady nebyly opatřené například tlumočníkem, aby je mohli sledovat i sluchově postižení. Na svém internetovém webu iVysílání, kde své pořady poskytuje uživatelům v České republice k dispozici on-line, rozšiřuje funkce o možnost aktivování titulky, a to počínaje dneškem.

Součástí nové funkce v našem iVysílání je i možnost zvětšovat písmo podle individuální potřeby. Diváci také mohou velmi snadno procházet kompletní výpis titulků pro daný pořad a posouvat se podle nich v čase audiovizuálního záznamu, uvedl vedoucí internetu veřejnoprávního média Petr Svatoš. Nedávno se na server DigiZone.cz obrátila Věra Strnadová, která je předsedkyní komise pro skryté titulky při Asociaci neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátel v České republice.

DOKUMENT: Dopis Věry Strnadové generálnímu řediteli ČT Jiřímu Janečkovi (PDF, 132 kB)

Paní Strnadová zaslala do České televize dopis, ve kterém uvedla především nespokojenost s neotitulkováním pořadu Hyde Park, který navštívila Jana Bobošíková, která zastupuje stranu Suverenita. Předsedkyně komise pak i obecně popisovala problémy, jež tato skutečnost neslyšícím působí. Ve své odpovědi ČT Strnadové uvedla, že neotitulkování pořadu Hyde Park bylo pouze ojedinělou výjimkou.

BRAND24

DOKUMENT: Reakce veřejnoprávní televize na její kritiku asociací neslyšících (PDF, 132 kB)

Česká televize je i nadále připravena stejně jako doposud spolupracovat s asociacemi sluchově postižených, byť při některých jednáních je zjevné, že mezi nimi existují určité rozpory a nevyjasněná společná stanoviska. Jsme otevření nekonfliktní, konstruktivní a oboustranně prospěšné spolupráci. Zásadně ovšem odmítáme konfrontaci a zneužívání těžkého údělu postižených k politickým cílům, uvedla ve svém dopisu Česká televize jako odpověď Věře Strnadové.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).