Hlavní navigace

Multiplex 1 neplánuje navýšit datový tok pro Český rozhlas

9. 10. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
9. 10. 2009

Česká televize, operátor veřejnoprávního multiplexu 1, ve kterém vysílají i programy Českého rozhlasu, neplánuje navýšit datový tok pro rozhlasové programy. Smlouvou mezi ČT a ČRo je stanovena hodnota datového toku náležející vysílání programů a doprovodných služeb ČRo na 1,50 Mb/s. Tato hodnota by se neměla navyšovat. Serveru Digizone.cz to řekl technický ředitel České televize Rudolf Pop.

BRAND24

Vzhledem k celkové velikosti datového toku multiplexu pro DVB-T, který dle parametrů kódování stanoveného v nařízení vlády o TTP (§4 odst. 1), má celkový užitečný datový tok 19,2 Mb/s, neplánuje ČT navýšit podíl datového toku ČRo, který by byl na úkor snížení kvality přenosu televizních programů ČT, uvedl Pop a dodal: Je nutné si uvědomit, že vedle přenosu obrazové a zvukové modulace, část datového toku musí být vyhrazena i pro další doprovodné služby (např. EPG, teletext), ale i pro služby vlastního datového přenosu.

Z těchto důvodů má ČT podle Popa spíš snahu získat větší prostor pro televizní služby než je omezovat. Český rozhlas by naopak rád rozšířil portfolio svých služeb v DVB-T. Generální ředitel ČRo Richard Medek se vyjádřil, že rozhlas hodlá i nadále podporovat šíření svých programů přes DVB-T multiplex 1, a dokonce plánuje i vytvoření nové stanice mluveného slova, která by se rovněž zařadila do DVB-T.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).