Hlavní navigace

ČT by neměla hradit digitalizaci z reklamy, říká Hynek Chudárek

15. 6. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
15. 6. 2009

Česká televize by neměla čerpat peníze na rozvoj svého veřejnoprávního digitálního multiplexu ze speciálního účtu, na který jdou výnosy z prodeje reklamních časů na všech čtyřech programech ČT. Myslí si to jeden z pěti finalistů výběrového řízení na generálního ředitele ČT, výkonný šéf hudební televize Óčko Hynek Chudárek.

ČT nyní čerpá ze zvláštního fondu, do kterého plynou veškeré výnosy z prodeje reklamních časů na veřejnoprávní televizi, stovky milionů korun ročně na provoz digitálních vysílačů. Chudárek takovou praxi v rozhovoru pro server DigiZone.cz odmítá a navrhuje, aby ČT tyto náklady hradila z vybraných koncesionářských poplatků.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Kdo jsou finalisté konkurzu na ředitele České televize?

Nova musí také vysílat digitálně i analogově, má úplně stejný problém a na to, aby si vybudovala vlastní digitální síť, nebo aby ji České Radiokomunikace šířily digitálně, jí nikdo příspěvek nedá. To je přeci nesmysl. Jsou to její náklady, a s nimi se musí vypořádat sama. A Česká televize, když si chce vedle analogové sítě stavět digitální, by se s tím měla vypořádat také sama, míní Chudárek.

Zvláštní fond, do kterého plynou výnosy z prodeje reklamních časů na ČT, by měl letos hospodařit se 750 miliony korun. Z toho 150 milionů Kč půjde do Státního fondu na podporu kinematografie, 15 milionů korun na zvláštní digitalizační účet Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), 100 milionů korun na státní informační kampaň k přechodu na digitální televizní vysílání a zbytek na rozvoj a provoz veřejnoprávního multiplexu.

BRAND24

Hynek Chudárek je jedním z pěti finalistů konkurzu na šéfa ČT. Vedle něj do finále výběrového řízení postoupil současný ředitel ČT Jiří Janeček, europoslankyně Jana Bobošíková, bývalá programová ředitelka Primy Jana Kasalová a bývalý šéf dabingových studií Barrandova Radomír Pekárek. Nového ředitele veřejnoprávní televize by měla Rada ČT zvolit 15. července.

Rozhovor s kandidátem na generálního ředitele ČT Hynkem Chudárkem čtěte zítra na DigiZone.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).