Hlavní navigace

Pavel Hanuš: stát by mohl lidem bez signálu přispět na satelit

24. 8. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
24. 8. 2007

Televizní diváci, kteří přijdou vypnutím analogového signálu o možnost pozemního příjmu televize, protože v místě jejich bydliště nebude dostupné ani zemské digitální vysílání, by měli mít právo na kompenzaci v podobě příspěvku na satelitní přijímač. Během čtvrteční tiskové konference v Domažlicích to řekl vedoucí projektu digitalizace České televize Pavel Hanuš. Zároveň však dodal, že není jasné, kdo by tyto kompenzace měl poskytovat, v jaké výši a komu.

V Británii takový systém funguje. Lidé, kteří nemají dostupné celoplošné programy v zemském digitálním vysílání, musí mít přístup ke všem celostátním programům po satelitu, řekl Hanuš. Reagoval tak na kritiku zástupců obcí z Domažlicka, které mají špatný nebo vůbec žádný signál digitálního multiplexu A z vysílače Vraní vrch u Domažlic.

Tipy C

Největším kritikem špatného pokrytí signálem DVB-T je starosta Klenčí pod Čerchovem Karel Smutný. Po tiskové konferenci v Domažlicích ale přítomným novinářům řekl, že pokud by došlo na nějakou formu kompenzace, obyvatelé obce by ji zřejmě přijali. Jde o to, jak to mám vysvětlit našim občanům, dodal. Klenčí má problém se zachycením digitálního vysílání z Vraního vrchu, protože mu ve výhledu na vysílač brání kopec.

Podle Hanuše by bylo ideální, kdyby kompenzace v podobě příspěvků na nákup satelitního kompletu a dekódovací karty vyplácel zvláštní digitální fond spravovaný státem. S tím však zatím nepočítá ani aktuálně projednávaná vládní novela zákona a rozhlasovém a televizním vysílání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).