Hlavní navigace

ČT art odvysílá Böhmen und Mähren. V režii Ondřeje Trojana

20. 4. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Adam Burda
UVNITŘ GALERIE – Divadlo Sklep letos oslaví 45 let od svého založení. Nadělilo si nový třídílný cyklus, v němž uvidíte starší i zcela premiérové skeče a písně.

Divadlo Sklep slaví 45 let a na obrazovky přichází s premiérovou filmovou minisérií složenou z nových, ale i starších scének, které byly součástí divadelních Besídek za zhruba poslední dekádu a dosud nebyly natočeny. Několik vzájemně propletených příběhů se nese v duchu nezaměnitelného humoru a nadčasové poetiky.

Základním stavebním kamenem cyklu Böhmen und Mähren jsou vybraná čísla v podání Tomáše Hanáka, Davida Vávry, Milana Šteindlera, Jiřího Macháčka, Terezy Kučerové, Václava Marhoula, Lenky Vychodilové a dalších hvězd dnes již kultovního divadla. Na typicky štiplavý sklepácký humor, který si bere na paškál bizarní společenské fenomény v reálných kulisách nejmenovaného městečka kdesi na území Čech a Moravy, se diváci mohou těšit od 29. dubna, tedy od příštího pátku.

ČTĚTE TAKÉ: Kanálu ČT art roste sledovanost i spokojenost

Zemřel filmový režisér Jan Němec. Stanice ČT art mění vysílání

BRAND24

Já mám nejraději to „und“ mezi. Půjde o výlov z nejhlubšího sklepáckého rybníka za patnáct let. Má postava je chartista, který podepsal chartu v prosinci 1989, říká o cyklu David Vávra, přičemž Tomáš Hanák dodává: Nejradši mám vznik té slovně-vokální hříčky: vrazil jsem do šatny a místo pozdravu jsme ovčím hlasem zaböčel ,Böhmen!‘ A Fero Burda okamžitě odpověděl kozím hlasem a zamäčel, Mähren!‘. To se stává párkrát za život. A o životě to celé taky bude.

Kreativní producentka Kateřina Ondřejková, v jejíž tvůrčí skupině cyklus Böhmen und Mähren vznikl k nové minisérii, říká: Byl to nápad Ondřeje Trojana, který za mnou přišel s nápadem natočit hodinu nejlepších sklepáckých scének za posledních deset let. Vymyslel celý rámec a hlavně úžasnou znělku. Vzájemným kreativním procesem se Sklepem a Ondřejem vznikly nakonec tři díly svěžího humoru tohoto zasloužilého souboru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).