Hlavní navigace

ČT 24 součástí testu Českého rozhlasu? Prý komunikační šum

3. 11. 2005
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
3. 11. 2005

Omlouváme se těm, které zaujala včerejší aktualita ČT 24 v Praze vysílá i přes digitální rozhlas, a přišli se do paláce Žofín podívat, jak technologie DMB funguje v praxi. Ukázka mobilní televize šířené v multiplexu digitálního rozhlasu sice probíhala, obraz zpravodajského programu České televize hledalo však oko diváka marně. Místo něj se mu dostalo jen pobíhajících goril, které se vysílaly ze záznamu a jsou součástí Odhalení, nové reality show Českého rozhlasu.

Stánek s přijímačem vysílání DMB obsluhoval pracovník švédské firmy Factum Electronics, která dodala do České republiky potřebnou výbavu pro spuštění experimentu T-DAB. Když jsem se ho zeptal, proč na displeji neběží ČT 24, odpověděl mi, že až do dnešního ráno opravdu bylo součástí zkušebního multiplexu Českého rozhlasu. Pak ale přišel telefonát od české vysílací autority, pravděpodobně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, který další šíření veřejnoprávní televize zakázal.

BRAND24

Tomáš Řapek, jednatel společnosti Teleko (provozovatel testu vysílání T-DAB), a shodně i Pavel Balíček, vedoucí digitálního týmu Českého rozhlasu mi ale vysvětlili, že zmínka o vysílání programu ČT 24 v systému DMB byl pouze nějaký komunikační šum. Český rozhlas má licenci pouze na vysílání svého vlastního obsahu, dodal k tomu Balíček.

Diváky věc trápit nemusí, přijímače DMB se v České republice vyjma domácností testujících vyvolenců a paláce na Žofíně nikde nevyskytují. Co se tedy od úterý 1. listopadu až do dnešního ráno v televizní sekci rohlasového experimentu skutečně vysílalo, se proto s jistotou nejspíš nedozvíme. Navíc i současné ukázky z Odhalení se multiplexem už dlouho šířit nebudou. Český rozhlas plánuje ukončení testu DMB na sobotu 5. listopadu, poté se vysílaná programová skladba znovu promění. V plánu jsou zkoušky, které se zaměří postupně na nejlepší kvalitu, mobilitu, příjem uvnitř budov a nejnižší poslouchatelný datový tok digitálního rozhlasového vysílání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).