Hlavní navigace

ČT 24 HD by mohla teoreticky odstartovat hned, brání tomu ale nevybavenost studií

19. 6. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V úvahu připadá několik možností pro start ČT 24 HD v roce 2016. Stanice by mohla odstartovat jako plně nativní kanál, nebo se zbývající studia na Kavčích horách vybaví HD kamerami později.

Zpravodajský kanál ČT 24 ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) by mohl teoreticky odstartovat okamžitě, této skutečnosti ale brání nevybavenost některých studií pro tuto technologii na Kavčích horách. Serveru DigiZone.cz to naznačil technický ředitel Česká televize Ivo Ferkl. Pomyslným kamenem úrazu jsou v tuto chvíli studia SK6 a SK9, z nichž tematická stanice primárně vysílá. K jejich vybavení HD kamerami by podle Ferkla mělo dojít v horizontu dvou až tří let. Pokud to bude mít rok zpoždění, případně budou kamery vyhovovat, nebudeme zbytečně vydávat finanční prostředky, konstatoval Ferkl.

K TÉMATU: Česká televize chce v roce 2016 ukončit na satelitu distribuci v klasickém rozlišení

Zatím nelze říci, zdali budou studia pro nativní HD rozlišení připravena hned se startem kanálu ČT 24 HD, ale vyloučit to nelze. Je možné, že až tato stanice pojede v HD rozlišení, budeme mít připravenou i studiovou část, uvedl na dotaz serveru DigiZone.cz šéf techniky České televize Ivo Ferkl. Termín pro start tohoto kanálu v létě 2016 už je nicméně daný a je neměnný. České televizi skončí v tomto období smlouva na distribuci SD signálu ze satelitu Astra 3B, pozice 23,5 stupně východně. Kanály následně přejdou do normy DVB-S2. V SD rozlišení pravděpodobně ještě zůstanou stanice DéčkoČT art.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Česká televize by v HD rozlišení vysílala na satelitu i své regionální mutace

V případě, že by studia SK6 a SK9 na Kavčích horách zůstala v době startu ČT 24 HD vybavena dočasně pouze SD kamerami, takto vysílané pořady by se do HD rozlišení takzvaně upcalovaly, tedy přepočítávaly. Samotná odbavovací pracoviště na Kavčích horách už v tuto chvíli pro vysílání v HD rozlišení vybavena jsou. Naopak žádný problém by nebyl s vysíláním regionů v HD kvalitě. Regiony už jsou vysoké rozlišení vybaveny v tuto chvíli. V HD kvalitě je nejen možnost samotného natáčení na odpovídající kamery, ale i záznam signálu. Obsah, který v tuto chvíli přichází z regionů, už je však ve vysokém rozlišení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).