Hlavní navigace

ČT 2 nabídneme pozemně v nativním HD rozlišení, slibuje Radim Pařízek

2. 5. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V minulosti vysílala stanice ČT 2 HD na pozici kanálu ČT HD, Česká televize se ale nakonec před rokem rozhodla, že na jeho místě bude trvale šířena HD verze programu ČT 1.

Druhý program České televize bude vysílat v nové pozemní Regionální síti 7 v nativním, tedy nikoliv přepočítávaném HD rozlišení. Serveru DigiZone.cz to řekl Radim Pařízek, jednatel společnosti Progress Digital, která je operátorem této sítě. Optickou trasu máme nataženou přímo z České televize až na naše odbavovací pracoviště, uvedl Pařízek. Podle jeho slov bude Progress Digital vůbec prvním operátorem, který je schopný nativní HD verzi ČT 2 poskytnout. V této kvalitě obrazu nabízí veřejnoprávní televize například vybrané akviziční dokumenty nebo studiové pořady.

BRAND24

ČT 2 vysílá v Regionální síti 7 skutečně v nativním HD rozlišení
Autor: repro foto ČT 2 HD (pro DigiZone.cz Čestmír Polák)

ČT 2 vysílá v Regionální síti 7 skutečně v nativním HD rozlišení

K TÉMATU: ČT 1 HD, ČT 2 HD a ČT Sport HD odstartovaly v DVB-T. Využívají více multiplexů

Ve středu, kdy byla Regionální síť 7 spuštěna, vypadalo vysílání programu ČT 2 HD jako přepočítávané. Nechtěl bych mluvit za Českou televizi, ale v dohledné době by se vedle číslice 2 měl objevit i symbol HD, který bude označovat, že jde skutečně o nativní HD vysílání, reagoval Pařízek. ČT 2 HD už je několik týdnů šířena také v síti největšího kabelového operátora u nás, společnosti UPC Česká republika. Jde ale pouze o upscalovanou, tedy přepočítávanou verzi do HD. V minulosti se kanál objevil na dnes již neexistující sdílené pozici ČT HD, která kombinovala obsah ČT 1, ČT 2 a ČT 4 (ČT Sport).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).