Hlavní navigace

ČT 1 potřebuje lepší sledovanost, ale i divadlo, říká šéf jejích změn

6. 4. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
6. 4. 2010

Prvnímu programu České televize chybí lepší tah na branku a konkurenceschopnost komerčním televizím, tvrdí dramaturg Radan Dolejš, kterého generální ředitel ČT Jiří Janeček pověřil vypracováním projektu změn ČT 1. V rozhovorech pro MF Dnes a časopis Týden Dolejš minulý týden uvedl, že by ČT 1 měla dosahovat lepší sledovanosti, ale zároveň by se na Jedničce měly objevovat i divadelní hry a koncerty vážné hudby.

K TÉMATU: Česká televize se od dubna výrazně promění. Další změny přijdou v lednu 2011

Když půjde například o vážnou muziku, tak může mít ČT 1 třeba záznam hlavního koncertu, zatímco na ČT 2 poběží řada dalších koncertů z daného festivalu. Rád bych na ČT 1 našel místo i pro záznamy kvalitních divadelních představení, byť nejspíše v pozdních večerních hodinách, řekl Dolejš časopisu Týden. Pro MF Dnes dodal, že Jednička potřebuje i kvalitní zábavu, protože kvůli ní diváci odcházejí k Nově nebo TV Barrandov.

KOMENTÁŘ: Pošlape ČT 1 s novým šéfem lépe? Potřebovala by to

Když vidím přehledy sledovanosti, podíl ČT je opravdu smutný. Vyrobí se televizní film, běží jednou, u diváků propadne – to jsou vyhozené peníze, míní Dolejš. Kavčí hory podle něj potřebují kvalitní původní tvorbu, na kterou by mohly být hrdé a která by se líbila i divákům. Dolejš také vyloučil, že by do ČT dovedl své někdejší spolupracovníky, například Petra Novotného, s nímž před časem připravoval pořady Novoty a Dobroty pro televizi Nova.

BRAND24

Všichni se bojí, že si přivedu Petra Novotného. Nepřivedu. Nevyužiju ani vlastní šuplíky, ani kamarády z protekce, slibuje Dolejš. Projekt programových změn na ČT 1 má Janečkovi předložit do konce června, poté se generální ředitel ČT rozhodne, zda Dolejše jmenuje šéfeditorem hlavního programu veřejnoprávní televize.

DigiZone.cz připravuje rozhovor s Radanem Dolejšem o chystaných změnách na ČT 1 a o jeho pohledu na dnešní program komerčních televizí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).