Hlavní navigace

CRT televizory stále dominují českým domácnostem, pomalu z nich ale mizí

18. 12. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Ačkoli televizní digitalizace motivuje diváky ke koupi nových televizních přijímačů, tři čtvrtiny českých domácností stále sledují televizní programy na starých CRT televizorech. Hlubokým a těžkým televizím se skleněnou obrazovkou v tuzemsku zdaleka neodzvonilo, statistiky ale upozorňují na jasný trend: počet domácností vybavených LCD nebo plazmovými televizemi roste, a ruku v ruce s nimi i možnost přijímat obraz ve vysokém rozlišení (HD). Jak jsme na tom řečí konkrétních čísel?

Změny nastaly s přechodem na digitální vysílání

Jednoznačným motorem obměn televizních přijímačů v domácnostech je současný přechod ze zemského analogového na některý z typů digitálního televizního vysílání. Pro diváky jde do značné míry o nucený proces, s nímž je přirozeně spojená i určitá obměna přijímačů v domácnostech. Momentálně se uplatňuje řešení použít set-top-box pro terestrické, kabelové nebo satelitní vysílání, v delším horizontu ale bude docházet k stále větší obměně přijímačů kvůli technologicky kvalitnějšímu vysílání a doplňkovým službám.

Vybavenost domácností TV - Praha, květen 2009

Modrý graf znázorňuje, jakými typy televizorů byli vybaveni Pražané letos v květnu, bezprostředně po vypnutí hlavního analogového televizního vysílače na Žižkově. Oranžově jsou doplněny poměry vybavenosti všech domácností v České republice za druhé čtvrtletí letošního roku. Výzkumu v Praze se zúčastnilo 515 domácností. (Zdroj: Kontinuální výzkum ATO – Mediaresearch) – graf kliknutím zvětšíte

Podle letošních statistik společnosti Mediaresearch, která provádí elektronické měření sledovanosti prostřednictvím peoplemetrů, roste počet domácností s novými typy televizních přijímačů, klasické CRT televizory (hluboké a těžké přijímače se skleněnou obrazovkou) ale stále dominují: mají je tři čtvrtiny českých domácností. Je to dáno mimo jiné tím, že CRT přijímače se přesouvají do role druhého přijímače v domácnosti, případně je lidé stěhují na chaty a chalupy, kde slouží dál svému účelu. Vlastnictví televizního přijímače schopného zobrazovat vysoké rozlišení obrazu (HD ready nebo Full HD) udávalo ke konci třetího čtvrtletí letošního roku 18,5 procenta domácností a televizi se širokoúhlou obrazovkou mělo k dispozici 24,2 procenta domácností.

Vybavenost domácností televizory - 2007 a 2009

Změna vybavenosti českých domácností různými typy televizních přijímačů – srovnání situace ve druhém čtvrtletí 2007 a 2009 (Zdroj: Kontinuální výzkum ATO – Mediaresearch) – graf kliknutím zvětšíte

Proti tomu v roce 2008 udávalo vlastnictví HDTV přijímače jen 4,2 procenta domácností (podle průzkumu, který si nechala zpracovat Česká televize), dalších 22 procent ale mělo k dispozici LCD nebo plazmovou televizi. Uvedené statistiky naznačují, jak dynamický je vývoj v této oblasti, a jednotlivá data se v každém čtvrtroce skokově mění.

Vybavenost domácností televizory - 2007 až 2009

Vývoj vybavenosti českých domácností různými typy televizních přijímačů za jednotlivá čtvrtletí od začátku roku 2007 do konce letošního druhého čtvrtletí (Zdroj: Kontinuální výzkum ATO – Mediaresearch)

Ke změnám motivují i satelitní a kabeloví operátoři

Nákup nových televizorů do domácností je zčásti motivován i nabídkami kabelových, satelitních a IPTV operátorů. Ti motivují diváka k pořízení placené digitální televizní služby balíčky několika programů ve vysokém rozlišení obrazu, z nichž nejžádanější je přirozeně HD signál České televize a televize Nova. Zákazník má navíc k dispozici několik dalších programů ve vysokém rozlišení v placeném balíčku, včetně sportovních – Eurosport HD a Nova Sport HD. A právě sportovní programy bývají často motivací k pořízení HD nabídky. Operátor poskytne divákovi set-top-box pro příjem HD programů, ale příslušnou televizi si musí vždy zajistit divák. Mluvčí největšího kabelového operátora UPC František Malina říká, že abonenti, kteří si objednávají balíčky HD služeb, považují vlastnictví příslušného typu přijímače za samozřejmost.

Myslím, že diváci už dospěli do stadia, kdy dokáží rozeznat nutnost mít k dispozici HD přijímač. Zatím se nám nestalo, že by divák, který si objedná balíček HD programů, neměl k dispozici televizní přijímač schopný zobrazit vysoké rozlišení. Poslední záchranou je ale vždycky technik, který dotyčný set-top-box v domácnosti instaluje. Pokud by se ukázalo, že divák nemá k dispozici HD televizi, technik mu službu ani neaktivuje. Zatím jsme se ale s podobným problémem nesetkali, řekl Malina serveru DigiZone.cz. Zdůraznil, že společnost UPC stejně jako další operátoři upozorňuje diváky u svých HD nabídek na nutnost vlastnit moderní přijímač. Komunikujeme to ve všech tiskových zprávách i dalších mediálních výstupech. Diváci si uvědomují, že HD vysílání je momentálně zatím nadstandardní služba, která není úplně běžná, a proto si vyžaduje mít i nadstandardní přijímač, dodává Malina.

Nova HD - Telefónica

Nova spustila HD vysílání jako první z tuzemských televizí

NEPŘEHLÉDNĚTE SPECIÁLNÍ PŘÍLOHU: Co to je HDTV a jak ji získat v České republice

Lidé reklamují televize, protože nemají HD signál

K menším paradoxům ale někdy dochází na opačné straně – u prodejců elektroniky. Někdy se stává, že si divák pořídí televizní přijímač s nálepkou Full HD nebo HD ready, a od tohoto přijímače automaticky očekává výrazně lepší obraz i zvuk nejen při sledování záznamu z DVD, ale i u sledování klasického televizního vysílání. Pokud ale domácnost nemá přístup k programům ve vysokém rozlišení přes některého kabelového nebo satelitního operátora, případně experimentální zemské digitální sítě 4 v Praze, Brně nebo Ostravě, častokrát se vrací zpět do prodejny elektroniky, kde se pokouší novou televizi reklamovat. Dokazují to i zkušenosti pracovníka skladu v jedné z prodejen společnosti Datart, který se již setkal s několika podobnými pokusy o reklamaci. Lidé si koupí televizi, která umí zobrazovat vysoké rozlišení, ale nezajistí si příjem HD programů přes svého operátora. Pak si stěžují, že obraz není tak kvalitní, jak očekávali. Musíme jim pracně opakovat to, co od nás slyší i při koupi přijímače – pro sledování televize ve vysokém rozlišení je třeba mít k dispozici předmětné programy od operátora. Podobnou reklamaci pochopitelně nemůžeme uznat, říká prodejce.

Pokud je zdroj signálu ve standardním rozlišení (SD), a divák přijímá televizi přes méně kvalitní platformu, může se stát, že zobrazení na televizi s vysokým rozlišením působí hodně nekvalitně, nedokonalé jsou zejména detaily, ostrost a barvy. Divák se pak mylně domnívá, že jde o technický problém s televizí nebo s tunerem, byť při sledování záznamu z DVD nebo jiného média je obraz podstatně kvalitnější.

Prodejci elektroniky se snaží lidi nasměrovat k příjmu HDTV programů z různých platforem. Kde je to možné, odkazují i na terestrický příjem HD programů, který by měl být nejjednodušší, a zatím funguje bezplatně, bez náročných investic na straně diváka. Dostupnost multiplexu 4 je ale omezená, a příjem není možný v regionech. Kde to jde, doporučujeme terestrický příjem multiplexu 4, který je sice dočasnou alternativou a může kdykoliv skončit, ale pro mnohé domácnosti to je vůbec první zkušenost s HD vysíláním. Samozřejmě, u těchto „reklamací“ se snažíme spotřebitelům dát co nejvíc informací o dostupnosti HD programů i přes jiné platformy, aby mohli svoji novou televizi využít naplno, dodává zástupce společnosti Datart.

ČT1 HD screenshot

Česká televize se připravuje na ostrý provoz ve vysokém rozlišení.

BRAND24

Kromě přijímače musí divák investovat i do placené služby

Nákup nové televize za účelem zajímavějšího diváckého zážitku je tak náročnější investicí, než se na první pohled může zdát. Současné terestrické vysílání totiž nenabízí ani obraz ve vysokém rozlišení (výjimkou je testovací multiplex 4 s programy ČT 1 HD a Nova HD, případně pražská část multiplexu 3 na kanálu 46 z vysílačů Strahov, Ládví a Zelený Pruh s testem TV Prima v HD), ani prostorový zvuk, a proto by investice do nového přijímače měla jít společně s investicí i do jiné příjmové platformy, která dokáže divákovi nabídnout programy ve vysokém rozlišení.

Kromě placených programových balíčků, které nabízejí kabeloví a IPTV operátoři, se postupně na trhu etablují i neplacené balíčky na satelitu. HD vysílání České televize a Novy dostupné prostřednictvím platforem Skylink a CS Link na satelitní pozici 23,5 stupně východně je první vlaštovkou, postupně se však můžou objevit i signály dalších televizí, podobně jako lze v tuzemsku bezplatně přijímat HD vysílání některých televizí ze zahraničí (německé veřejnoprávní kanály ARD, ZDF, Eins Festival, britské BBC HD a ITV HD, či francouzsko-německá Arte HD – úplný seznam si můžete prohlédnout zde).

Jaký typ televizoru máte doma jako hlavní (v obývacím pokoji)?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).