Hlavní navigace

ČRo Digital: Do Rady ČTÚ míří lobbyista a bývalý poslanec ODS

4. 6. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
4. 6. 2007

Novým členem Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), kterého má jmenoval vláda Mirka Topolánka na místo uvolněné po radní Marcele Gürlichové, by se měl stát bývalý poslanec za ODS a lobbyista Zdeněk Švrčka. S odvoláním na ministerstvo průmyslu a obchodu, které Švrčka do rady navrhuje, o tom informuje server Český rozhlas Digital.

Důvodem jsou dlouholeté zkušenosti pana Švrčka v oblasti telekomunikací, sdělil webu mluvčí ministerstva Tomáš Bartovský. Ty kandidát nabyl jako poslanec v letech 1996 až 2002, kdy působil ve sněmovním podvýboru pro telekomunikace, pošty a informační systémy. Jak poznamenává ČRo Digital, Švrček byl také zpravodajem telekomunikačního zákona schváleného v roce 2000 a v době svého poslancování také seděl v dozorčí radě Českého Telecomu.

Poté, co se mu loni nepodařilo z devatenáctého místa na moravskoslezské kandidátce ODS obhájit poslanecký mandát, stal se manažerem oblastního sdružení ODS v Bruntále a začal se věnovat lobbingu. Švrček je jednatelem firmy EFOR, která na svých webových stránkách slibuje zprostředkování kontaktu na členy exekutivy a zákonodárce a chlubí se také ovlivněním příprav Zákona o elektronických komunikacích (ZEK) ve prospěch svého klienta.

Tipy C

EFOR podle svého webu také zpracovala studii o digitálním vysílání pro potřeby klienta v bankovním sektoru. Páté místo v Radě ČTÚ měl původně obsadit předseda Národní koordinační skupiny pro zavádění digitálního vysílání v České republice Zdeněk Duspiva, ten však zastupoval bývalé ministerstvo informatiky a skupinu odborníků, kteří po zrušení tohoto resortu přešli pod ministerstvo vnitra.

Problematika digitalizace televizního vysílání se ale minulý týden rozhodnutím vlády přesunula z ministerstva vnitra na ministerstvo průmyslu a obchodu a odtud zřejmě pochází i změna priorit v otázce výběru nového radního ČTÚ.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).