Hlavní navigace

České Radiokomunikace, Teleko a RTIcz usilují o městské multiplexy DAB

1. 7. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
1. 7. 2011

Zájem o provozování metropolitních sítí pro zemský digitální rozhlas ve třinácti krajských městech České republiky projevily tři společnosti: České Radiokomunikace, Teleko a RTIcz. Stejné firmy už uspěly v předchozích tendrech Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) na provozování krajských rozhlasových multiplexů. Nynější výběrová řízení se týkají městských sítí v sídlech všech krajů, přičemž ta společnost, která již v daném kraji získala oprávnění provozovat celokrajský multiplex, se už nemohla ucházet o provozování městské sítě pro digitální rozhlas.

K TÉMATU: ČTÚ vypsal tendry na sítě pro digitální rozhlas v krajských městech

ČTÚ vyhlásil městské tendry na digitální rozhlas začátkem května, toto úterý 28. června otevíral za účasti členů výběrové komise a zástupců předkladatelů přihlášek obálky s nabídkami účastníků. Výběrové řízení se týká kmitočtů v tzv. L-pásmu a hlavním kritériem pro výběr vítězů bude cena, kterou budou operátoři ochotni za získání kmitočtů zaplatit. Vyvolávací cenou je tisíc korun za každých celých 10 tisíc obyvatel dané aglomerace. Největší je u Prahy – 116 tisíc korun.

ČTĚTE TAKÉ: Digitální rozhlas odstartoval. Zatím ho naladíte jen v Praze a Příbrami

Nejvíce přihlášek, pro dvanáct měst z třinácti, si podaly České Radiokomunikace. S výjimkou Prahy, kde již získaly krajský multiplex pro digitální rozhlas, usilují o městské rozhlasové multiplexy v Brně, Ostravě, Olomouci, Zlínu, Hradci Králové, Pardubicích, Jihlavě, Českých Budějovicích, Plzni, Karlových Varech, Ústí nad Labem a Liberci. Příbramská společnost Teleko, která zatím jako jediná v České republice už digitální rozhlas provozuje (v Praze a Příbrami), usiluje o metropolitní sítě v osmi městech: Praze, Českých Budějovicích, Plzni, Karlových Varech, Pardubicích, Olomouci, Zlíně a Jihlavě (v pěti dalších krajích již vlastní kmitočtové příděly pro krajské rozhlasové multiplexy).

BRAND24

NAPSALI JSME: České Radiokomunikace získaly kmitočet pro digitální rozhlas v Praze

Firma RTIcz, která v minulých krajských tendrech na digitální rozhlas získala kmitočty v Plzeňském, Karlovarském a Jihočeském kraji, nyní žádá o příděly ve třech městech: Praze, Brně a Ostravě. O vítězích by měla výběrová komise ČTÚ rozhodnout poměrně svižně. Podle už dříve zveřejněného harmonogramu výběrových řízení by se tak mělo stát již za tři týdny, 22. července.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).