Hlavní navigace

ČRa počítají pro digitální vysílání ze Žižkova s vertikální polarizací

25. 9. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
25. 9. 2008

Hlavní pražský televizní vysílač na Žižkově bude od konce října šířit zemské digitální televizní vysílání pouze s vertikální polarizací. Serveru DigiZone.cz to řekla mediální zástupkyně Českých Radiokomunikací Marie Fianová. Vysílací anténa na Cukráku má horizontální polarizaci, vysílání ze stanoviště Praha-město je plánováno pro digitální vysílání s vertikální polarizací, dodala.

K TÉMATU: Horizontální nebo vertikální polarizace u DVB-T. Co je lepší?

Analogová televize ze Žižkovské věže si i po výměně vysílacích antén zachová horizontální polarizaci. S ohledem na krátkodobý horizont analogového vysílání (analogová ČT 1, Nova a Prima by zde měly skončit v dubnu přístího roku, pozn. red.) jsme pro Prahu totiž zvolili kombinovanou anténu, vysvětlila Fianová. Diváci v Praze, kteří měli venkovní antény uzpůsobené příjmu digitálního vysílání ze Žižkova s horizontální polarizací, ale podle mluvčí ČRa nepřijdou zkrátka.

Vertikální vysílání „digitálu“ ze Žižkova je podmíněno předchozím navýšením výkonu hlavního digitálního vysílače v pražské jednofrekvenční síti na Cukráku na jeho maximum, tj. na dvacetinásobek současného výkonu ve stávající horizontální polarizaci, uvedla Fianová. Nyní vysílá digitální televize z Cukráku výkonem 5kW, později by to mělo být až 100kW. To by mělo zajistit dostatečnou intenzitu pole pro stávající venkovní přijímací antény horizontálně orientované, míní ČRa.

Teprve po navýšení výkonu digitálního vysílání z Cukráku spustí ČRa zemské digitální vysílání s vertikální polarizací ze Žižkova, které by mělo probíhat s více než šestinásobným výkonem oproti nynějšímu stavu. Jeho cílem bude zasáhnout zejména přijímače využívající mobilní antény, které bude výhod vertikální polarizace využívat pro snadnější šíření v zástavbě velkoměsta. Chceme tak dosáhnout co nejširší palety možností příjmu digitální televize v hlavním městě, uvedla Fianová.

BRAND24

Všechny tyto změny jsou plánované už pro definitivní vysílací kanály pražských digitálních multiplexů, tedy pro veřejnoprávní multiplex 1 na kanále 53 a pro komerční multiplex 2 na kanále 41. Je to proto, aby tato změna byla pro diváka již změnou poslední. Tento model není pro Prahu unikátní, neboť se již osvědčil v jiných evropských velkoměstech, například ve Vídni nebo Berlíně, konstatuje Fianová.

Praha nebude v České republice jediným městem, kde bude možné zemské digitální televizní vysílání naladit z jendoho vysílače s vertikální a zdruhého s horizontální polarizací. Podobným způsobem budeme řešit ještě Brno, kde jeden z vysílačů bude polarizován horizontálně. Detaily upřesníme počátkem října, slíbila mluvčí ČRa. V ostatních regionech počítají Radiokomunikace pro svůj multiplex 2 s horizontální polarizací.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).