Hlavní navigace

ČRa: Lidé by si měli uvědomit, že mapy pokrytí DVB-T jsou makropohled

10. 11. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
10. 11. 2008

Chcete přijímat zemskou digitální televizi, nacházíte se v místě, kde by podle map pokrytí měl být signál a přesto nic nenaladíte? Podle Jana Hamáčka, vedoucího útvaru vysílacích služeb Českých Radiokomunikací, nemusí být chyba v přijímači, anténě, ani na straně vysílače. Mapy pokrytí totiž nereflektují úplně všechny terénní překážky a je třeba na ně pohlížet jako na teoretický dosah signálu, který se musí prověřit měřením.

K VĚCI: Aktuální mapy pokrytí všech čtyř multiplexů

Když se podíváte makropohledem, tak mapy platí. Ale je potřeba, aby lidé věděli, že to je skutečně makropohled. Oni mají pocit, že když v tom měřítku, v jakém jsou ty mapy udělané, najdou svoji obec, že u nich signál musí být. Ale to je makropohled, nezohledňuje podrobnou strukturu terénu. A nikdo nezmiňuje, řekl Hamáček serveru DigiZone.cz.

ČRa, stejně jako Český tekomunikační úřad (ČTÚ), již zahájily zkušební měření intenzity signálu v místech, kde 31. října zahájily vysílání zemské digitální multiplexy 1 a 2. Konkrétně v Praze se ČRa soustředily na 13 měřicích bodů, kde se intenzita a kvalita signálu obou multiplexů nelišila a byla dobrá. Jde o výsledky prvotních měření, na které naváže podrobnější monitoring, řekl Jiří Vykydal, vedoucí útvaru rozvoje a investic ČRa.

BRAND24

Mapy pokrytí multiplexů 1 a 2 jsou podle Hamáčka shodné. Zda to opravdu odpovídá reálu, záleží na nových anténách. Ty se měnily na Žižkově, Bukové hoře i Krašově. Musí se to změřit, dodal. Jednofrekvenční sítě, v nich první dva multiplexy vysílají v Praze a Brně, podle Hamáčka nevykazují žádný problém. Co se týče synchronnosti sítě, při spouštění jsme ho ověřovali v Chuchli, které je mezi Žižkovem a Cukrákem, a výsledky byly dobré, konstatuje.

Z mého pohledu, když vysílá jeden vysílač horizontálně a druhý vertikálně, neměl by nastat žádný problém. Spíš si myslím, že obecně tady není žádná zkušenost s přijímáním signálu, kdy se z jednoho vysílače vysílá s určitou polarizací a z druhého s jinou, míní Hamáček. Problém je také s dostupností antén pro vertikální příjem televizního vysílání. Když přijdete do obchodu a chcete anténu pro vertikální příjem, prodejci ani nevědí, o co jde, stěžuje si Hamáček.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).