Hlavní navigace

Comag SL90 HD: satelitní HD přijímač s USB a univerzálním CI rozhraním

26. 5. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Satelitní HDTV přijímač střední třídy Comag SL90HD od německého výrobce COMAG Handels AG z Göppingenu je dodáván v černém provedení. Jeho rozměry jsou 285 x 165 x 44 mm a váží pouhých 1,2 kg, což usnadňuje jeho umístění i tam, kde nemáte místa nazbyt, i jeho případné přemisťování při pobytu na chatu, apod. Nahrává na externí úložiště přes USB, umí přehrávat JPG a MP3 soubory.

Tyto HDTV přijímače střední třídy jsou v dnešní době velice vyhledávané. Splňují všechny základní požadavky na satelitní příjem a jejich možnosti jsou rozšířeny o nahrávání televizních i rozhlasových pořadů na flash paměť, nebo harddisk (HDD). Přehrávají obrázky a audio záznamy ve formátu MP3, které k vám může přinést například i návštěva na své „klíčence“. Disky mohou být formátovány jak systémem FAT, nebo NTFS. Velikost HDD není omezena. Minimální velikost flash paměti pro záznam je však nejméně 3 MB. Délka 30 minutového SD záznamu zabere na disku asi 1 GB, u HD záznamu asi 2 GB, podle rychlosti vysílaného datového toku. Nahrávky jsou zaznamenávány ve formátu TS, který lze bez problémů přehrát i na PC, nebo je tam dále upravovat na jiný potřebný formát.

Comag SL90 HD přední panel

Přední panel

Na předním panelu se zleva nachází trojice tlačítek, kterými se můžete pohybovat v menu přijímače. Podržíte-li však tlačítko zapnutí déle než 10 vteřin, přijímač se přepne do původního továrního nastavení. Tím se zruší osobní nastavení. Uprostřed panelu je větší zelený numerický displej, který indikuje momentální stav přijímače (číslo předvolby). Ve StandBy se na něm zobrazuje přesný čas. Dále vpravo se rozsvěcují pod nápisy STBY a REC diody indikující pohotovostní stav a nahrávání. V pravé části předního panelu pod sklápěcím víkem je umístěn pouze jeden port pro CI moduly.

Zadní panel

První port zleva na zadním panelu je vstupní koaxiální LNB F konektor. Dále následuje trojice cinch. Dvakrát audio a jednou video pro výstup signálu a pod nimi trojice cinch komponentního video výstupu. Dále nahoře najdeme USB rozhraní pro připojení paměťových médií a dole HDMI digitální audio/video výstup. Následují dva SCARTy, první výstupní pro televizi a druhý VCR pro vstup i výstup analogových signálů. Dále vpravo najdeme port digitálního optického audio výstupu. Zcela vpravo se nachází napevno zabudovaný síťový kabel a pod ním kolébkový síťový vypínač.

Comag SL90 HD zadní panel

Dálkové ovládání

Černé dálkové ovládání je klasické velikosti a je napájeno dvěma AAA bateriemi. Tlačítka (51) jsou dobře popsaná, jsou vyšší než obvykle a vyžadují větší tlak na stisk. Na jejich rozmístění si velice snadno zvyknete.

Comag SL90 HD dálkový ovladač

Některými tlačítky si můžeme dálkovým ovládáním přímo vyvolat na zobrazovači informace a změnit i různá nastavení bez nutnosti vstupovat do menu přijímače což ulehčuje a zrychluje práci (přepínání zvukových stop, formátu i rozlišení obrazu atd.).

Comag SL90 HD info

Instalace, nahrávání

Přijímač má klasické jednoduché menu. Grafický rozcestník nás povede k dalším podsložkám. Pro méně zdatné uživatele jsou tyto přijímače předinstalovány a přednastaveny na satelity Astra, čímž jsou připraveny po připojení antény a zobrazovače k okamžitému použití. Nastavení antény na nejsilnější příjem usnadňuje zvukový signál, který mění svoji intenzitu. Nemusíme tak sledovat obrazovku, kde se síla signálu zobrazuje současně na grafu. Přijímač má paměť až na 4500 televizních a rozhlasových programů.

Comag SL90 HD menu

Elektronický průvodce (EPG), pokud je vysílán, je zobrazován až na 14 dnů dopředu. Načítá se však s malým zpožděním. V EPG nebo ručně můžeme přednastavit nahrávání až pro osm událostí najednou. Lze nastavit časovač vypnutí (Sleep) na hodnoty: 10, 30, 60, 90 a 120 minut. Nastavit můžete i dětskou pojistku. V menu najdete i tři jednoduché hry: Tetris, Othelo a Sudoku. Aktualizaci software je možno provést přes rozhraní USB, nebo ze satelitu Astra 19,2 stupně východně. Při přerušení sledování programu, kdy se musíte na nějakou dobu vzdálit od přijímače, se uplatní i funkce Timeshift. Můžete tak sledovat děj později od okamžiku zapnutí bez ztráty děje. Nahrávka Timeshift není však trvale uložena. Při změně programu, nebo přerušení se nahrávka ztratí. Maximální doba nahrávky timeshiftu je 90 minut. Při nahrávání programů s podmíněným přístupem a současným sledování jiného programu se může stát, že nahrávka se bude ukládat na disk zakódovaně. HDMI výstup podporuje rozlišení v rozmezí 480i/p, 576i/p, 720p a 1080i. Přijímač podporuje DiSEqC 1.0, 1.2, Tone-Burst A/B, Goto-x, USALS. V menu můžeme také doladit nastavení jasu, kontrastu a sytosti barev. Přednastaveno je 50 .

Comag SL90 HD CI rozhraní

Informace o přístupové kartě v CI rozhraní a informace o aktuálním firmware a verzi hardware včetně data vydání si zobrazíte v menu přijímače

Comag SL90 HD CI info

Při přepínání kódovaných kanálů se stává, že se na chvíli na obrazovce objeví okno s upozorněním „Sorry, you can not receive this programme“ (Litujeme, ale tento program nemůžete přijímat). Většinou po identifikaci a naběhnutím obrazu toto upozornění do jedné vteřiny samo zmizí, avšak pouze za předpokladu, že byl program rozkódován vloženou přístupovou kartou. V opačném případě musíte toto okno sami odstranit tlačítkem OK, nebo EXIT. Do té doby nemůžete přepínat programy.

Comag SL90 HD kódovaný signál

Teletext

OSD Teletext je velice rychlý a s perfektní češtinou. Je zobrazován v mírně zmenšeném okně přes právě sledovaný obraz. Má paměť na 800 stran. Umožňuje zobrazit skryté titulky na straně 888 v ODS a DVB titulky. Prochází bez omezení i do televizoru (VBI teletext).

Comag SL90 HD teletext
Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Hodnocení a závěr

Umí dobře česky - pečeť

Přijímač se vyrábí a prodává již nějakou dobu a všechny jeho funkce se za tu dobu podařilo vyladit téměř k dokonalosti. Aktuální software (v. 03.01), který je v přijímači nainstalován, je až na maličkosti, jež uvádím výše, dokonalý. Bezchybná je čeština v menu i Teletextu. Proto si přijímač zaslouží známku „Umí dobře česky“. Obraz je po subjektivním posouzení velice dobrý. Malý problém je mechanického rázu. Port HDMI je totiž na zadním panelu umístěn tak blízko jednoho SCARTu, že v případě potřeby zapojit oba porty najednou, zasunete oba kabely pouze silou. A stačilo by je posunout o 1,5 až 2 mm dále od sebe. Spotřeba ve Standby je tři watty, v provozu 25W. Většímu zájmu o tento přijímač může u zákazníků, kteří se chtějí dívat i na kódované programy, bránit fakt, že disponuje pouze CI rozhraním, čímž se prakticky jeho cena zvýší o cca 1100 Kč za CI modul. Výhodnější by bylo, kdyby disponoval univerzální čtečkou karet. Nic na tom nemění ani možnost emulace s neoficiálním software, která v dnešní době i u pirátů pomalu ztrácí smysl. Jedná se o přijímač vyrobený s německou pečlivostí a zcela uspokojí běžného uživatele. Obraz je podle subjektivního pohledu velice dobrý.

Poznámka: poklepáním levým tlačítkem myší na obrázky je zvětšíte v novém okně.

Comag SL90 HD krabice

Balení obsahuje

BRAND24

• přijímač Comag SL90HD
• dálkové ovládání
• 2× AAA baterie
• manuál v českém a německém jazyce

COMAG forum: http://www.sat-universe.com/show­thread.php?t=14408­3, http://www.co­mag.tv/
Přijímač k testu zapůjčila firma Set-top-box.cz. se sídlem v Praze 5
web: http://www.eshop-rychle.cz/set-top-box
e-mail: info@set-top-box.cz
Orientační cena: 2 990 Kč včetně DPH
Foto i screenshoty autor (s použitím firemních fotografií)

Které doplňkové multimediální funkce satelitního přijímače nejvíce využíváte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).