Hlavní navigace

Comag SL100HD: Levný satelitní HDTV set-top-box s nahráváním

14. 1. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Hodně čtenářů se na nás v poslední době obracelo s tím, že by si chtěli pořídit nějaký přijímač, který umožní sledovat HDTV kanály ze satelitu, ale přitom by neměl byl příliš drahý. Pak právě pro ně by mohl být jako vhodné řešení nový model Comagu s označení SL100HD/2CI PVR. Za cenu necelých pět tisíc korun získáte set-top-box, který je zároveň také PVR ready, tzn., že k němu můžete připojit pevný disk. Zároveň přes HDMI kabel dává velmi pěkný obraz. Přijímač má ale také své mouchy.

Přední a zadní panel

Přijímač nevelkých rozměrů má jednoduchý, ale moderní design. Tlačítka má umístěná ve dvou řadách. V horní najdete Power a přepínání kanálů, v dolní pak Volume, OK a Menu. Tlačítka Channel a Volume můžete použít také pro pohyb mezi položkami v menu. Vedle těchto voleb je pak osmimístný displej, kde se zobrazují názvy kanálů, např. NOVA SPO, EUROSPOR, TV BARRA apod. Při přepnutí vždy celý název kanálu na displeji několikrát projede. Zadní panel konektorovou výbavou nijak neoslňuje, přesto by měl uživatele v podstatě uspokojit. Škoda, že tu však chybí např. žlutý cinch VIDEO nebo je tu absence optického audio výstupu S/PDIF. Ten však nahrazuje černý COAXIAL. Dále je tu pak standardní výbava dvou SCARTů (TV, VIDEO), bílého a červeného cinche pro pravý a levý kanál a také YPbPr, které mohou posloužit k zobrazení vysokého rozlišení. A jakýpak by to byl HDTV přijímač, kdyby tu chybělo HDMI rozhraní.

Comag SL100 HD předek

Instalace

Set-top-box, který jsme dostali na recenzi, sice už měl nastavenou češtinu, a dokonce byly předladěné i kanály z pozic 19.2 a 23.5 st. vých., ale vám by se klidně mohlo stát, že tento krok budete muset provést sami. V továrním stavu by tedy měl být přijímač nastavený na němčinu a bez naladěných kanálů. Nejprve je tedy nutné vstoupit do položky Systemeinstellungen a zvolit Sprache. Lepší by bylo, kdyby byly jazyky seřazené podle abecedy, ale i tak by neměl být problém po chvíli najít češtinu. Nastavit si můžete také první a druhý audio kanál, tzn. prioritní a sekundární řeč. Stejně tak je nutné nastavit jazyk teletextu. Z pohledu prvního nastavení je však nejdůležitější sama Instalace. Zde můžete zvolit, zdali máte parabolickou anténu nastavenou na jednu pozici, nebo používáte motor. Než jsem se při recenzi dostal k položce Seznam satelitů, byl jsem s přijímačem velmi spokojen. Má jednoduché ovládání i graficky příjemné zpracování, tahle záložka se však nepovedla. Seznam družic je zpřeházený a není v něm na první pohled znát nějaký systém.

Comag SL100 HD instalace

Pro zajímavost uvádím prvních pár družic – Arabsat (26 st. vých.), Nilesat (7 st. záp.), Hotbird (13 st. vých.) Arabsat – C pásmo (26 st. vých.). Zkrátka, jak by řekl uznávaný odborník Dr. Dish, seznam satelitů vypadá, jak kdyby byl programován ve spěchu, a já dodávám, v hodně velkém. Nenechte se však zmást. Od devátého satelitu je už pořadí v pořádku, a to od 5 st. vých. až po 134 st. vých. Na konci je pak opět trochu nepořádek, protože je zde Hispasat (30 st. záp.) a Hellas 2 (39 st. vých.). Zkrátka výrobce by udělal nejlépe, kdyby se na začátku nesnažil vytvořit jakýsi seznam nejčastěji používaných satelitů a družice zařadil již od počátku tak, jak by měl. Set-top-box podporuje DiSEqC 1.0, 1.2, 1.3 (USALS), Tone-burst A/B i funkci Goto-X. Pokud máte parabolu nastavenou tzv. „napevno“, využijete funkci Prohledávání jednoho satelitu, kde je možnost oddělit volné a kódované kanály plus rozhlasové a televizní stanice. U satelitu Astra 23.5 dělaly při ladění přijímači některé transpondéry, které již nebyly aktivní. Ve výsledku se tak ladění protáhlo na více než šest a půl minuty, což rozhodně není pro přijímač dobrá vizitka.

Comag SL100 HD kanály

Sledování kanálů

Přepínání kanálů bych rozdělil do tří kategorií – volné/volné, volné/kódované (popř. naopak) a kódované/kódované. U nekryptovaných kanálů probíhá přechod mezi nimi naprosto bez problémů. Programy se zobrazí ihned, jakmile je na dálkovém ovladači navolíte. Horší už je to při přepínání mezi volnými a kódovanými kanály. Zde trvá přechod trochu delší dobu, ale více méně je také bez problémů. Zajímavé však je, že stejný čas pak trvá, když přecházíte z kanálu kódovaného na volný. Chvilku si pak počkáte i u přepínání kanálů kódovaných. Zde je problém asi v tom, že přijímač nemá integrovanou čtečku karet, ale pouze CI slot, takže se karta načítá z modulu, což prodlužuje dobu, než se kanál zobrazí. Pokud si vyvoláte stisknutím tlačítko OK tabulku se seznamem kanálů, budeme možná v seznamu trochu zmateni, protože na první pohled není poznat, který kanál je a který není kódovaný. Liší se však v tom, že před těmi kryptovanými je symbol dolaru, který však není od názvu nijak oddělen. Přepínání mezi jednotlivými formáty (720p, 1080i apod.) probíhá víceméně bez problémů.

Comag SL100 HD teletext

EPG, teletext

Ilustrační Umí dobře česky 100

Elektronický programový průvodce (EPG) se vyvolává přes stejnojmenné tlačítko a má pouze jednu podobu. Objeví se modrá tabulka, kdy v dolní polovině vidíte časovou lištu. V řádcích jsou jednotlivé kanály, ve sloupcích pak čas dělený po půl hodinách. Český jazyk je bezproblémový, a jak uvádí distributor na svých webových stránkách, může být oprávněně nositelem známky Umí dobře česky. Bližší informace o pořadu se vyvolá stisknutím tlačítka OK. Nečekejte ovšem žádné zázraky. Tabulka vám přinese opravdu jen to nejzákladnější, tedy popisek, název pořadu a čas vysílání. Přesto, že je EPG velmi jednoduché, je zde pomocí zeleného tlačítka možné nastavit Timer (časovač). U teletextu je pozitivem, že si stránky přijímač ukládá do paměti, takže všechny stránky se zobrazují okamžitě po navolení na dálkovém ovladači. I zde jsou naprosto bez problémů veškeré české znaky.

Comag SL100 HD nahrávání

Nahrávání

Bez problémů jsem ověřil v redakci hned první disk, který byl k dispozici – pětisetgigový Maxtor, který se připojuje přes USB rozhraní skryté pod víkem s CI sloty. Nahrávka se zaznamená s koncovkou TS, kterou je možné bez problémů zpracovat pomocí řady i freewarových prográmků do dalších formátů. Nejlépe se mi v poslední době osvědčil MediaCoder, kde můžete mj. ukládat také do AVI a např. v programu VirtualDub (opět freeware) potom záznam sestříhat. Výrobce doporučuje jako optimální velikost jednoho souboru maximálně 1 GB, což je ovšem zvláště u záznamů ve vysokém rozlišení velký problém. Ve Správci nahrávek se mi pak nelíbilo, že na výběr bylo pouze ze změny názvu souboru, jeho zamknutí nebo smazání. Přijímač umožňuje také, jako většina set-top-boxů s USB rozhraním, přehrávat obrázky s koncovkou JPEG a skladby ve formátu MP3. Nahrávka ze satelitu je uložena jako název kanálu, nikoliv pořadu, a to bez koncovky.

Comag SL100 HD setting

Kliknutím lze obrázek zvětšit.

BRAND24

Aktualizace firmwaru

Pro upgrade firmwaru slouží utilitka nazvaná SattEditor a můžete ji najít na webu výrobce. Firmware by měl být dostupný tamtéž. Aktualizace se provádí přes USB rozhraní, RS-232 u tohoto modelu Comagu nenajdete. Pro tento set-top-box samozřejmě existuje i neoficiální podpora, ale zjistit, který firmware zrovna sedne na váš model, není jednoduché. Přesvědčit se o tom můžete např. na AB-fóru v této diskusi.

Za zapůjčení přijímače děkujeme firmě Set-Top-Box.CZ
Web: http://set-top-box.vltava2000.cz
Orientační cena: 4990 Kč vč. DPH
Foto: archiv Comag (set-top-box) a autor

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).