Hlavní navigace

Comag SL 50/1CI PVR: levný set-top-box připravený k nahrávání

13. 8. 2008
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Ač působí nenápadně, tak v sobě nový model od firmy Comag skrývá pro běžného uživatele poměrně širokou škálu možností. Hlavní výhodou přijímače, který stojí pouhé dva a půl tisíce korun, je skutečnost, že je PVR ready, tedy umožňuje nahrávat pořady. Kromě funkcí nahrávání a přehrávání je k dispozici také Timeshifting. Přes USB je možné zároveň prohlížet JPG obrázky. Přijímač reaguje poměrně rychle a kromě některých minusů, o kterých se dozvíte v recenzi, mu není třeba nic moc vytknout. Jeho důležitou předností je však beze sporu právě cena.

Přední a zadní panel

Další předností přijímače jsou jeho menší rozměry. Působí velmi jednoduše a sympaticky. Přední panel obsahuje tři tlačítka. Ta slouží pro přepínání mezi jednotlivými kanály (nahoru-dolů), třetí tlačítko je určeno pro zapnutí přijímače nebo naopak uvedení do pohotovostního režimu. Podržíte-li ho déle, přibližně 10 sekund, dojde k továrnímu nastavení. Tím byste ale pochopitelně ztratili veškerá uložená data. Uprostřed set-top-boxu je pak čtyřmístný displej, kde se zobrazuje číslo právě sledovaného kanálu, vedle pak kontrolka, která svítí pouze tehdy, probíhá-li nahrávání. Přibližně v poslední třetině přijímače je víko, pod kterým se skrývá šachta pro modul podmíněného přístupu. Druhou tu nehledejte a už vůbec ne univerzální čtečku. Výhodou je ale naopak USB port, který dělá z tohoto přístroje PVR ready. Sem můžete připojit externí disk nebo přenosnou flashku.

Na zadním panelu je možné najít několik konektorů, mezi nimiž je možné jmenovat např. LNB IN pro vstup signálu z parabolické antény, nebo IF OUT pro propojení s dalším satelitním set-top-boxem. Přiznám se, že mě zamrzela absence cinchového výstupu VIDEO, který jsem považoval za standardní výbavu všech přijímačů. Nutné je však zdůraznit, že místo něj je tu rozhraní HDMI a přesto, že není přístroj určen pro příjem HD kanálů, kvalita mezi klasickým výstupem a tímto je znát. Pokud nemáte zrovna televizor HD ready, nezbude vám, než set-top-box propojit přes „starý dobrý“ scart. Ty jsou tu dva, a to jak pro televizor, tak i pro rekordér. Co se zvuku týká, ten je možné získat dvojím způsobem, a to buď prostřednictvím kanálu L a R, tedy červený a bílý cinch, nebo opticky přes koaxiální kabel (černý cinch výstup). Pro aktualizaci firmwaru je možné použít rozhraní RS232. Zapomenout nesmíme ani na přítomnost síťového vypínače.

Comag SL 50/1CI PVR přední panel

Instalace

Z prodejny Set-Top-Box.CZ, ze které jsme měli výrobek zapůjčený, byl už přijímač nastavený tak, že i když jste ho uvedli do „továru“, měl v sobě uložené kanály z pozice 23.5 st. vých. Předpokládám, že toto neudělá každý prodejce, a proto je třeba programy nejprve naladit. Ovšem pozor! Přijímač mluví nejprve německy, a proto je dobré ho nastavit na český jazyk. To provedete tak, že vstoupíte do položky Systemeinstellungen a zvolíte Sprache. Kromě češtiny je zde přítomna také slovenština. Kanály je možné naladit ve druhé položce menu, kterou je Instalace. Zde najdete záložky Typ antény, Seznam satelitů, Nastavení antény, Prohledávání jednoho satelitu, Prohledávání více satelitů a Seznam TP (transpondérů). Hned v prvním kroku si můžete vybrat, zda máte parabolickou anténu namířenou napevno na jeden satelit nebo je s motorkem. My jsme zvolili první možnost. Seznam satelitů bohužel působil neuspořádaně. Na prvních dvou pozicích sice byly Čechy nejvyužívanější družice na pozici 19.2 a 23.5, ale dále následoval např. Badr ještě pod starým názvem Arabsat (26 st. vých.), Nilesat (7 st. záp.) Hotbird (13 st. vých.) atd.

Přijímač má podporu DiSEqC 1.0, 1.2, USALS a také funkci Goto X. V Nastavení antény se vám zobrazují satelity, které jste přidali v seznamu. Nastavit tu můžete frekvenci LNB, transpondér, DiSEqC a polarizaci. Co se frekvencí týká, můžete vybírat pouze z těch, které jsou k dispozici. Pokud byste chtěli vybrat vlastní, musíte do záložky Seznam TP, kde je možné zeleným tlačítkem přidat nový podle vámi zadaných parametrů. Samotné nalezení kanálů pak proběhlo v položce Prohledávání jednoho satelitu, kde bylo možné zadat kromě družice také kritéria pro kanály (volné nebo všechny). Samozřejmostí byla také možnost TV a Rádio, jen TV nebo jen Rádio. Hledání kanálů na pozici 23.5 st. vých. trvalo s možnostmi TV a Rádio plus kódované i nekódované kanály přibližně tři minuty. Během scanu navíc přijímač označoval transpondéry, u nichž vyhledávání selhalo (např. už nejsou aktivní) nebo naopak bylo v pořádku.

Comag SL 50/1CI PVR ladění

Sledování kanálů

Po naladění kanálů je tedy možné je sledovat. Přijímač nám nalezl veškeré programy včetně těch ve formátu HDTV, které ovšem z pochopitelných důvodů nedekóduje. Co se týká sledování těch v SD kvalitě, tak to bylo naprosto bez problémů. Ihned se zobrazovaly televize šířené jak free-to-air (FTA), tedy nekódované i kódované. Přepínání mezi kódovanými a nekódovanými nečinilo také přijímači problém. Bez problémů pracoval set-top-box s kartami CS Link (Gital, Trade and Technology) i Skylink. Pokud si chcete zobrazit tabulku se seznamem kanálů, tak ji jednoduše, tak jako tomu bývá u většiny přijímačů, vyvoláte stiskem tlačítka OK. Nutno však zdůraznit, že pohyb v této tabulce je velmi problémový – probíhá totiž pomalu. Je zde sice možnost skákat např. po deseti programech dopředu či dozadu pomocí tlačítek doleva doprava, ale toto opět neprobíhá příliš rychle. K problémům může dojít také při přepínáním mezi jednotlivými formáty videa. Set-top-box podporuje přes HDMI video 480i, 480p, 576i a 576p, standardně pak obraz velikosti 720×576 (PAL) a 720×480 (NTSC).

Přijímač také podporuje funkci Multiscreen, kdy si můžete zobrazit v jednu chvíli do tabulky sedm kanálů, a pak po kliknutí na vámi určený zvolíte sledování. Ostatní obrazovky jsou v tu dobu zmrazené. Po opětovném stisknutí tlačítka OK zobrazíte možnost sledovat kanál přes celou obrazovku. Pokud jsou k dispozici titulky, můžete si je vybrat po stisknutí tlačítka SUBT, audio stopy přepínáte volbou AUDIO. Během této operace dojde na zlomek vteřiny ke kostičkování v obraze. Přijímač má paměť až na osm naprogramovaných záznamů. Nastavení nahrávky lze provést modrým tlačítkem TIMER. Po jejím vyvolání se objeví tabulka, kde vidíte např. Kanál, datum, čas a délku záznamu. Zdůraznit bychom měli také skutečnost, že jednotlivé kanály mohou obsahovat symbol dolaru, a to v případě, že jsou kódované. Programy je možné najít jednoduše pomoci funkce FIND.

Comag SL 50/1CI PVR EPG

Elektronický programový průvodce (EPG) a teletext

Umí dobře česky - pečeť

Základní informační proužek elektronického programového průvodce je možné vyvolat stisknutím tlačítka INFO. K dispozici jsou pak názvy právě vysílaného a následujícího pořadu. K podrobnějším informacím EPG se dostanete až po stisknutí stejnojmenného tlačítka. Tabulka podobná svým stylem té, jakou znají např. vlastníci set-top-boxů k UPC Direct, obsahuje časovou osu s právě sledovaným kanálem a čtyři nejbližším, celkem jich je tedy vždycky v tabulce pět. Pokud vysílá televize pořad např. jednou za půl hodiny až hodinu, tak je tabulka přehledná, ale běda, jakmile jsou pořady kratší, jako je tomu např. u dětského kanálu JimJam. Pak totiž vidíte v tabulce pouze začátky názvů z těchto seriálů a zbytek se nezobrazí. Pouze pokud na něj najedete. Podrobnější informace zobrazíte po stisknutí tlačítka OK. Co se teletextu týká, tak je stejně jako EPG bez problémů. Má českou diakritiku a ukládá se do flash paměti přijímače, takže mezi stránkami je pak možné listovat bez čekání.

Comag SL 50/1CI PVR USB

USB rozhraní

Hlavní výhodou přijímače, který seženete od 2499 Kč, je již zmiňované USB rozhraní. Po připojení paměťového média je zde možné prohlížet např. obrázky ve formátu JPG. V manažeru, který se vám po připojení flashky automaticky spustí, vidíte v případě obrázku údaje o velikosti obrázku, jak v pixelech, tak i v kB. Videonahrávky se ukládají na disk s koncovkou DVR. Uložené je budete mít ve složce AviDvr. Pokud je budete chtít editovat, můžete si stáhnout z internetu freewarový program, který toto umožňuje. Jedná se o Xvid4PSP, který provádí konverzi řady formátu nejen pro PC, a to jak na vstupu, tak i výstupu. Nutné je mít nainstalované také Microsoft NET. Framework 3.0. Seznam videonahrávek na disku si můžete vyvolat při připojení do set-top-boxu tlačítkem MOVIE. K dispozici je funkce Timeshift.

BRAND24

Pořady, které byly nahrány zakódované, je možné přehrávat jen s vloženým CI-modulem nebo dekódovací kartou. Během nahrávání pořadu je možné sledovat také jiné programy, ale podmínkou je, aby vysílaly na stejném transpondéru (kmitočtu). Seznam programů, které můžete sledovat, vyvoláte tlačítkem OK. Během nahrávání pořadu lze přehrávat také snímky uložené na médiu. Nutností je jeho dostatečná rychlost pro zápis i čtení. Co se týká editoru, tak ten můžete najít na německých oficiálních stránkách výrobce, a to zde. Pokud byste nechtěli využít námi doporučený Xvid4PSP, na webu Comagu najdete DVR File Converter.

Comag SL 50/1CI PVR
Celkové hodnocení 9,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1.5 b.

Zapůjčil: Set-Top-Box.CZ
Web: www.comag.de
Orientační cena: 2 499 Kč vč. DPH
Foto a screenshoty: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Líbí se vám set-top-box Comag SL 50/1CI PVR?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).