Hlavní navigace

Comag DVB-T 3512 můžete používat i v autě

5. 11. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Teplo letních měsíců je až do příštího roku pryč. Pokud ale jezdíte na dovolenou autem a bydlíte po kempech, můžete si na novou sezónu pořídit set-top-box Comag DVB-T 3512. Třeba jako dárek k Vánocům. Comag rozšířil svůj oblíbený model SL35 o možnost napájení 12 volty, a zapojíte si ho proto nejen v obývacím pokoji, ale i v autě nebo v přívěsu. Výrobek má nízkou spotřebu a plnou podporu češtiny.

Je tomu bezmála dvanáct měsíců, co jsme vám na DigiZone.cz představili digitální přijímač DVB SL35T od firmy Comag. Výrobek byl zajímavý svojí nízkou cenou a relativně kvalitním provedením. Po necelém roce tu máme recenzi na jeho upravenou verzi. Hlavní změna se týká přechodu na 12voltové napájení. Kosmetickou úpravou je pak nová vnější podoba.

Výbava a změna zevnějšku

Set-top-box Comag DVB-T 3512 oproti svému předchůdci ubral na šedé a přidal na černé barvě, změnila se také velikost tlačítek na předním panelu. Design přijímače vychází ze základního stříbrného provedení, které vpředu po celé šířce protíná tmavý pás. Displej tu zákazníci nenajdou, pod plexisklem se nachází dioda signalizující přívod napájení a pohotovostní režim. Na stejném místě je také senzor dálkového ovládání. Trojice tlačítek slouží pro zapnutí výrobku a pro přepínání programů.

Comag DVB-T 3512

Ze zadního panelu přijímače zmizel vypínač přívodu elektrického proudu, zbytek konektorů zůstal ve stejném rozestavení. Uživatelé tu mají k dispozici vstup a výstup pro anténu, dva konektory SCART a sériové rozhraní RS-232 pro případné pozdější dohrání nových ovladačů. Zvukový výstup nabízí set-top-box jako analogové stereo i jako digitální S/P-DIF v koaxiální podobě. Pro napájení mají zákazníci na výběr ze dvou možností, které jsou obě součástí balení. Buď je to síťový adaptér na 12 voltů, nebo přípojka do nabíječky v autě se stejným napětím.

Comag DVB-T 3512 zezadu

Výrobek má rozměry 28×16,5×4,4 c­entimetru a váží jeden kilogram. Energetické náklady set-top-boxu jsou minimální. Za provozu spotřebuje šest wattů, v režimu standby pouze dva watty.

První start provází netradiční ovládání

Připojit set-top-box kabelem SCART do domácí televizní sestavy, dopřát mu anténní signál a elektrický proud, to by nemělo být pro řadu, zejména mladších, diváků problémem. Složité není ani základní nastavení přijímače. Přesto tady intuitivní přístup můžu selhat. Comag se staví zády ke standardnímu výběru položek směrovými šipkami a jejich potvrzení tlačítkem OK. Místo toho po divácích požaduje stisknout pro tu kterou volbu vyhrazený číselný klíč a zpátky se vrátit přes klávesu Exit. Řekl bych však, že i na tento přístup se dá po několika minutách zvyknout.

Během úvodní konfigurace si mohou majitelé výrobku vybrat jazyk menu z nabídky, ve které nechybí čeština. Totéž ale nemůžu konstatovat o seznamu zemí, ve kterých se budou diváci na zemské digitální vysílání dívat. Tady musí lidé vzít zavděk sousedním Německem. Ve výsledku to ale není ničemu na škodu.

Comag DVB-T 3512 zezadu II

Při prvním startu je možné navolit si preferovaný a alternativní jazyk titulků i zvukové stopy. Obojí se týká pouze funkcí zavedených v DVB-T, a českou situaci proto diváci musí řešit ručně. Při duálním vysílání nezbývá, než si samostatně vyměnit stereo zvuk, ve kterém se tlučou dva jazyky, za jeden či druhý zvukový kanál, ve kterých je zvukový doprovod už zvlášť. Set-top-box duální zvuk automaticky nepřepíná. Další možností je zapnout si pětivoltové napájení antény. A konečně nezbývá než se pustit do automatického hledání programů. Přijímač mi celou dostupnou nabídku tří pražských digitálních sítí vyhledal bez problémů a celkem svižně. Všechny položky týkající se základního nastavení (ale i řada dalších) jsou v menu k dispozici samozřejmě i po skončení instalace.

Běžný provoz set-top-boxu

Comag DVB-T 3512 nabízí solidní základ funkcí doplněný několika specialitami. Obraz vysílání mi přišel správně ořezaný, k jeho kvalitě nemám připomínky. Zvuk byl také dobrý – pokud pominu popsanou nutnost přepínat si dvojjazyčné pořady ručně přes dálkové ovládání.

Comag DVB-T 3512 ovladac

Set-top-box umožňuje vybrat si z pěti barevných schémat menu, na které potom uživatelé budou narážet při každém kontaktu. Ve zvolených barvách je totiž kromě menu také informační pruh nebo elektronický programový průvodce (EPG). Přijímač na pruhu rychlých informací zobrazuje údaje o dvou pořadech na zvolené stanici. Pořadům chybí v popisu časy začátků a konců, které zájemci mohou získat až z EPG. Na pruhu je také čas, datum, jméno programu i provozovatele multiplexu a piktogramy oznamující přítomnost teletextu i programového průvodce.

EPG zobrazuje v základní variantě soupisku stanic a dva, tentokrát už blíže popsané, pořady na aktuálně vybraném programu. Druhý stisk stejnojmenného tlačítka přivede diváky do nitra schématu vysílání zvolené stanice, odkud si mohou lidé oblíbené pořady zařadit do časovače.

Digitální přijímač nabízí časovač ve dvou verzích. Jednodušším z nich je prosté odložené vypnutí, které může nastat po deseti až 120 minutách. Složitější provedení je určené pro automatické zapnutí a vypnutí set-top-boxu ve zvolený čas. Uživatelé při něm zadají požadavky do jedné z osmi pozic, navolí případné periodické opakování, čas začátku i délku trvání vybraného pořadu. Časovač může v režimu ročního cyklu sloužit také jako diář upomínající člověka na aktuální narozeniny a výročí. Protože je ale v systému dohromady místo jen na osm časovačů, je tato funkce výrazně limitována.

Teletext vkládá Comag do obrazu a nechává podél jeho svislých stran poměrně široké okraje. Výrobek má paměť na 800 stran, a tak po úvodním načtení teletextu na vybraném programu do set-top-boxu probíhají skoky na jednotlivé stránky téměř bez čekání. Skryté titulky jako součást teletextu zobrazuje přijímač bez prodlev, text je na průhledném pozadí. Neruší sice proto tolik obraz, ale na druhou stranu se hůř čte.

Dalšími funkcemi set-top-boxu jsou až šestnáctinásobné zvětšení obrazu, rychlá nápověda k tlačítkům na dálkovém ovládání i trojice her: Tetris, Had a Othello.

Comag DVB-T 3512 panel

Shrnutí

Umí dobře česky - pečeť

Digitální přijímač Comag DVB-T 3512 je pouze mírně upraveným modelem SL35T téže značky. Stejně jako jeho předchůdce má výrobek dobře zvládnuté příjmové vlastnosti i českou diakritiku v teletextu a v programovém průvodci. Protože mu nechybí ani české menu a po svém starším bratrovi podědil propracovaný uživatelský manuál – rovněž v češtině, zaslouží si ocenění „Umí dobře česky“.

Bylo by ale dobré, kdyby se Comag naučil dělit slova. Při přechodu na nový řádek totiž stále dochází k dělení slov po písmenech, nikoli po mezerách a interpunkci. Jistě se najdou také diváci, kterým nebude vyhovovat informační panel nebo EPG. Někoho navíc zaskočí třeba i systém ovládání. Pokud však zákazníci odhlédnout od těchto kosmetických drobností, získají jednoduchý, ale zajímavý přijímač vybavený na provoz v autě nebo v přívěsu. Koho výrobek zaujal i bez 12voltové napájení, může si pořídit zhruba o 200 korun levnější model SL35T.

Comag DVB-T 3512
Celkové hodnocení 9,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

BRAND24

Orientační cena: 1650 Kč (Koupit)

Foto: Autor

Používáte nebo plánujete používat set-top-box v autě nebo v karavanu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).