Hlavní navigace

Co zajímá čtenáře DigiZone.cz?

9. 8. 2006
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Na redakční e-mail chodí i nadále dotazy čtenářů, kteří se zajímají o různé aspekty digitálního vysílání. Po čase jsme se proto rozhodli uveřejnit v pořadí už třetí díl odpovědí na položené otázky. Hlavní roli i nadále hrají otazníky kolem set-top-boxů, ke kterým si přidávají dotazy na příjem digitálního vysílání. Novinkou je rostoucí zájem o problematiku televizorů.

Na otázky čtenářů odpovídal Jan Kálal a Jan Potůček. Dotazy byly na některých místech redakčně upraveny, ale jejich smysl zůstal vždy zachován. Rozsáhlejší e-maily naleznete v textu rozdělené do tématicky jednotných úseků.

Televizor a digitální vysílání

Radek Pejř: Když si koupím LCD televizi se zabudovaným set-top-boxem, jak potom bude probíhat přepnutí z analogového do digitálního vysílání? Jak se tento přijímač zapne, když bude uvnitř?

Televizor se zabudovaným ladicím obvodem pro zemské digitální vysílání vás zbaví nutnosti mít dva ovladače (jeden pro analogový televizor, druhý pro digitální set-top-box). Všechny programy, ať už analogové nebo digitální, si budete moci naladit do „jednoho pytle“, tedy do společné programové nabídky. Setřídění či vypuštění některých možností (např. duplicitních programů, které analogově už přijímat nepotřebujete) už záleží čistě na vás. Uvnitř digitálního televizoru není žádné další zařízení v celku, tedy celý set-top-box. Zůstal tu z něj pouze digitální ladicí obvod. Ten se aktivuje vždy při zapnutí televize, nemusíte dělat už nic navíc.

Miroslav Moravec: Koupil jsem si nový televizor LG (LCD LG 32LX2R), který má i rozhraní HDMI. Až si koupím set-top-box a digitální vysílání bude dostupné v mojí lokalitě, budu se na něj moci dívat v digitální kvalitě – s využitím HDMI? Netuším také, zda bych musel po koupi digitálního přijímače pro satelit připojit set-top-box i k němu, nebo bych získal kvalitní digitální obraz i bez něj?

Na propojení televizoru a set-top-boxu pro zemské digitální vysílání si plně vystačíte s kabelem SCART, který nabízí barevné kódování RGB. Ve výsledku získáte kvalitní a ostrý obraz, pokud je samozřejmě dostatečná kvalita i na straně přijímaného programu / multiplexu. HDMI výstup nabízí např. digitální přijímač Samsung HD460F s prodejní cenou cirka 4000 korun, pokud na této cestě propojení trváte. Jestli budete mít ale kvalitnější pokoukání než s obyčejným kabelem SCART, to vám nedovedu říct. Obě řešení vedle sebe jsem bohužel ještě neviděl. Digitální satelitní přijímač, to je také set-top-box, tentokrát ale pro satelit. Výše uvedené poznámky platí tedy stejnou měrou pro něj, stejně jako pro jeho terestrické bratry.

Martin Dostál: Musím mít ke každé televizi zvláštní přijímač DVB-T, nebo existuje něco ve stylu společných antén? Máme v domě čtyři byty a v každém televizi napojenou na společný rozvod. Co tu změní digitalizace?

V zásadě platí, co televizor, to jeden set-top-box. Můžete si signál jednoho digitálního přijímače rozbočit i do více televizí, ale pak na všem naladíte jeden a ten samý program. Pro společné antény řešení existuje, mohli byste mít např. na jednom místě jeden set-top-box pro každý program a jejich signál rozvádět po domě. To se vám se čtyřmi byty ale nejspíš nevyplatí. Jinak doporučuji články na DigiZone.cz:
Společné antény bez šance?
Společné televizní antény: stále aktuální téma
Antény pro individuální příjem digitální televize.

Loewe Individual

Set-top-box přichází do bytu i domu

Radek Pejř: Až bude to digitální vysílání, to potom zapnu televizi a set-top-box a na televizi se mi objeví obsah kanálů? Bude to něco jako jídelní lístek v restauraci?

Ano, nabídka digitálních programů se ukazuje na obrazovce pomocí funkce EPG, kterou si můžete vyvolat pomocí televizního ovladače. Pomocí elektronického programového průvodce si pak už můžete skutečně vybírat pořady jako v menu restaurace.

Markéta Obručová: Koupila jsem si set-top-box značky Strong. Při demonstraci v prodejně v pražské Biskupcově ulici fungoval normálně. Když jsem ho ale zapojila doma na Novovysočanské, vysílání se ukázalo jen černobíle. Je problém se slabým signálem (používám pokojovou anténu), nebo s mým televizorem Thomson?

Černobílý obraz ze set-top-boxu určitě není způsobený slabým signálem. Analogové vysílání při zhoršení kvality sice opravdu ztratilo barvy, digitální šíření televize tento jev už ale nevykazuje. Podívejte se spíš, jaké barevné kódování dává váš přijímač Strong na výstup. Pokud naleznete zvolenou možnost s-video, změňte ji na RGB, příp. na CVBS. Pokud změna nepomůže, udělejte stejný průzkum i na televizoru. I tady si můžete volit barevné podání, které očekává televizor na vstupu. Poslední možností je pak výměna spojujícího kabelu SCART – mohl by být vadný. Je to ale spíš nepravděpodobné.

Josef Schaller: Zakoupil jsem set-top-box a zajímalo by mě, jestli na něj chytnu i jiné programy? Doufám, že tomu tak bude. Nebyl zrovna levný a v prodejně, kde jsem ho pořídil mi řekli, že časem bude příjem dalších programů skutečností.
Z vašich stránek vím, že nyní existují tři sítě a v budoucnu jich má být šest. Bude možné naladit na jeden set-top-box libovolnou stanici ze všech šesti sítí, nebo – a toho se obávám – nastanou problémy? Jakého budou druhu? Slyšel jsem, že se budou muset použít jiné set-top-boxy. To snad né!

Jeden set-top-box by měl rozumět všemu, co se k němu dostane. Nemusíte se tedy nějak děsit, že byste si pro každou vysílací síť musel kupovat další zařízení. Uvedené tvrzení platí, pokud zůstaneme u terestrického příjmu – tedy na anténu a tak, jak je dnes většina z nás zvyklých. Pro příjem digitálního vysílání z družic a kabelových systémů jsou už bohužel potřeba set-top-boxy jinačí.
Problematiku dnes slučují výrobky, které nabízejí kombinaci platforem DVB-T a DVB-S. Trojkombinace i s DVB-C je zatím výjimkou, a pokud vím, zvládá ji dosud jen televizor TechniSat HD-Vision, případně další televize s dokoupenými ladicími obvody.
V současnosti a blízké budoucnosti je a bude zemské digitální vysílání bezplatné. Za pár let se ale mohou objevit i programy placené, záleží to na plánech vysílatelů a vůli Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Pro příjem takových programů budete potřebovat kartu s předplatným a set-top-box, do kterého je možné ji strčit. I takové se dnes prodávají, nejběžnějším způsobem rozkódování placeného obsahu jsou moduly Common Interface (CI), do kterých svoji předplacenou kartu zasunete a celek pak vložíte do set-top-boxu. Ten musí být samozřejmě schopný uvedený CI modul s kartou přijmout.

Zuzana Maršálková: Koupila jsem si set-top-box a pozdě jsem si uvědomila, že budu potřebovat výrobek s modulátorem. Moje televize totiž nemá SCART. Zboží se mi nechce vracet, a tak by mě zajímalo, zda existuje možnost připojit k set-top-boxu modulátor externí.

O externím modulátoru jsem bohužel zatím nic neslyšel. Možným řešením je darovat set-top-box někomu v rodině, kdo televizi se SCARTem má a sama si pořídit nový. Nebo investovat do nového televizoru, ale to vyjde jistě dráž. Nevyměnili by vám přístroj přeci jen v obchodě? Důvod máte poměrně pádný – nemůžete si pustit digitální vysílání.

Libor Domas: Mám doma sestavu domácího kina (receiver, CD/DVD přehrávač + bedny) a uvažuji o koupi digitálního TV přijímače. Je možné přijímač zapojit tak, že obraz půjde do videa, případně televizoru, a zvuk zapojit do receiveru optickým / koaxiálním kabelem? Chtěl bych si zvuk pouštět přes domácí kino, ne přes televizi.

Separace zvukové cesty je dnes už pro výrobce set-top-boxů samozřejmostí. Zatímco obraz nadále cestuje do televizoru nebo videa kabelem SCART, zvuk si může často vybrat i další možnosti. Set-top-boxy bývají osazené dvojicí konektorů pro analogový stereo výstup nebo digitálním výstupem S/P-DIF v optické či koaxiální verzi. Některé výrobky mají vše, častější je ale kombinace jednoho typu digitálního výstupu a sterea v analogovém podání. Informace o možných zvukových výstupech naleznete v popisu set-top-boxu např. v e-shopu obchod.digizo­ne.cz. Nabídku zadního panelu zmiňujeme také vždy v pravidelných recenzích. Výběr je pestrý, finální volba záleží tedy jen na vás.

Co nabízejí stránky DigiZone.cz?

Martina Hejná: Jak často aktualizujete mapu pokrytí digitálním signálem?

Záleží na tom, které mapy máte na mysli. Pokud mapky celé České republiky, jde pouze o možné pokrytí multiplexů A, B a C podle vydaných licencí. Reálné pokrytí je na podrobnějších mapkách Prahy, Brna a Ostravy. Tyto jsme aktualizovali naposledy v únoru, kdy Radiokomunikace spustily vysílání v Ostravě. Od té doby nedošlo k výraznějším změnám (kromě posílení brněnského multiplexu A o druhý vysílač, které jsme také aktualizovali, a ukončení vysílání multiplexu C v Praze i Brně). V současné době bohužel není co aktualizovat, čekáme na definitivní podobu Technického plánu přechodu od analogového k digitálnímu vysílání od Českého telekomunikačního úřadu. Ten určí výslednou podobu multiplexů. Návrh nyní prochází připomínkovým řízením.

Jitka Christovová: Dostala se ke mně informace, že by měly na český trh vstupovat nové televize, které budou vysílat již digitálně. Chtěla bych vědět jmenovitě, o jaké společnosti se jedná. Pátrala jsem na Internetu, ale bohužel nemohu tyto informace nalézt.

Seznam připravovaných digitálních stanic, které se v nabídce DVB-T objeví do poloviny příštího roku, naleznete jednoduše na adrese www.digizone.cz/tex­ty/digitalni-programy.

Příjem digitálního vysílání

Roman Matějka: Chci se dívat na jeden digitální program a současně si nahrávat vysílání druhého. Jak to řešit?

Řešení existují dvě. Buď si můžete koupit ještě jeden set-top-boxy, do kterého rozbočíte signál z antény a použijete ho jen pro nahrávání. Nebo si koupíte set-top-box se dvěma ladicími jednotkami, tzv. „dvoutunerový“. Příkladem může být Schwaiger DSR 6005-T nebo Homecast 3102T. Digitální přijímač se dvěma ladicími jednotkami umožní přesně to, co potřebujete, tj. sledování jednoho a souběžné nahrávání jiného digitálního programu.

Lukáš: Bude mi digitální televizní tuner MSI Mega Sky 580 fungovat i na analogové anténě čili kabelovce?

Hovořit o analogové anténě je zavádějící. Každá anténa je schopná dodávat signál jak do analogového televizoru, tak i do digitálního set-top-boxu. Z vysílané nabídky si pak už každý přístroj „vyzobe“ to, čemu rozumí. Podobně funguje i satelitní parabola, ke které můžete připojit jak analogový, tak i digitální receiver a ve výsledku získáte rozličnou sadu programů. Digitální tunery pro PC mají ale leckdy problém se zesíleným signálem aktivních antén, který „přehluší“ jejich méně citlivé ladicí obvody. Malé pasivní antény na druhou stranu často nechytí všechny multiplexy, které by mohly. Z klání proto nejlépe vycházejí nejspíš venkovní pasivní antény.
Spojení „analogová anténa čili kabelovka“ příliš nerozumím. Pokud máte na mysli vyvedení anténního kabelu z přípojky analogové kabelové televize do digitálního televizního tuneru, pak vás bohužel musím zklamat. Tady je zařízení u PC krátké, protože žádné digitální multiplexy nenalezne. Terestricky se sice šíří, ale do kabelových rozvodů neprorazí.

Tomáš Zemánek: Jsem z jižní Moravy a zajímalo by mne, zda můžu přijímat kanály ČT 4 Sport, Eurosport a Eurosport 2 a neplatit žádný měsíční poplatek. Chtěl bych zkrátka zaplatit jen za zřízení příjmu a dál neutrácet.

Záleží na způsobu, kterým chcete stanice přijímat. Pokud po kabelu, jednotlivé stanice si (zatím) vybírat nemůžete. Musel byste si zaplatit za rozšířenou programovou nabídku od některého kabelového operátora. Při využití satelitní cesty budete potřebovat satelitní přijímač a dekódovací kartu pro CzechLink. Samostatný příjem ČT 4 Sport bez poplatku bude možný až po přechodu na zemské digitální vysílání. Dnes se vysílá v Praze, Brně a Ostravě a signál dosahuje i do okolí těchto měst. K příjmu DVB-T stačí terestrický set-top-box a bydliště v místě pokrytí. Svoji polohu si můžete ověřit na mapách na DigiZone.cz. Pro Eurosport si budete muset pořídit kabel nebo satelit, přičemž druhá varianta by měla být cenově příznivější a pokrytím si tu můžete být jistý.

Ing. Röschl: Z map pokrytí na DigiZone.cz jsem zjistil, že moravské vysílače značně přesahují svým dosahem do Rakouska, resp. Polska. Protože jsem z oblasti, kterou v současnosti zatím zprovozněná síť nepokrývá, bylo by pro mne a jistě i ostatní zajímavé vědět, jaký ‚přesah’ k nám mají digitální sítě DVB-T okolních států. Vzhledem ke svému bydlišti bych rád znal situaci Rakouska. V této souvislosti by byla i zajímavá informace o technických podmínkách příjmu rakouského signálu.

Co se týká sítě A Radiokomuni­kací, plánované pokrytí přechodného multiplexu už zřejmě nebude naplněno a od příštího července se přejde na definitivní kmitočty, rozdělené na nedávné mezinárodní konferenci v Ženevě. Tudíž ani onen přeshraniční překryv nebude takový, jak naznačují zveřejněné mapky. Částečný překryv samozřejmě bude, ovšem v tuto chvíli nevíme kde a v jaké míře.

Podobné je to s překryvem zahraničních vysílacích sítí na území České republiky. Reálně se tak zatím děje pouze v případě experimentálního vysílání Polské televize na Ostravsku. Z Německa, Rakouska a Slovenska k nám zatím nezasahuje žádný signál zemské digitální televize, v případě Německa pak částečně digitální rozhlas ve formátu T-DAB, ale pro ten nejsou na českém trhu přijímače.

Co se týká technických podmínek příjmu zahraničních digitálních televizí, pokud poběží ve stejném standardu jako u nás (což je velmi pravděpodobné), bude to úplně stejné jako dnes: po zapnutí digitálního přijímače a automatického ladění se vám v menu objeví všechny dostupné stanice, včetně těch z Rakouska. Mělo by jich být více než dnes, například ORF už zkušebně na satelitu provozuje speciální kanál ORF Sport.

BRAND24

Radek Pejř: Mám video a 92 VHS kazet. Půjdou pustit i po rozšíření digitálního vysílání? Nepřijdu o možnost sledovat svoje oblíbené filmy na analogovém médiu? A jak si budu natáčet filmy nové, z DVB-T? Půjde to vůbec na VHS kazety?

I do digitálního televizoru si můžete zapojit analogový videorekordér a přehrávat si na něm svoje staré oblíbené kazety. Stačí oba přístroje propojit buď anténním kabelem nebo vhodnějším kabelem SCART. Na přehrávání nahraného záznamu na videokazetě digitální vysílání nic nemění.

Líbí se vám seriál odpovědí na čtenářské dotazy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).