Hlavní navigace

Co všechno byste měli vědět o 3D televizi, než si ji koupíte k Vánocům

18. 11. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Vánoce jsou ideální příležitostí k obměně domácího televizoru. Mnoho lidí se před letošním Ježíškem rozhoduje, zda si nepořídit 3D televizor. Stereoskopické vysílání láká, diváci jsou navnadění 3D filmy z multikin. 3D mánie, kterou loni v prosinci spustil film Avatar 3D, nejziskovější snímek všech dob, má ale několik háčků. 3D televizory sice produkují už všichni světoví výrobci elektroniky, problém je ale s nedostatkem pořadů v tomto formátu. Sledování stereoskopické televize také není úplně pro každého: lidem s některými očními vadami by dokonce mohlo přihoršit.

Cena je vyšší než u klasické 2D televize

První, s čím musíte při koupi 3D televizoru počítat, je vyšší cena než u klasických 2D televizorů. Nejlevnější modely přijdou na 20 tisíc korun, lépe vybavené ale začínají na 35 tisících a končí u částek nad 100 tisíc Kč (levnější však mívají menší úhlopříčku, a pro lepší efekt 3D je třeba větší televizor). V ceně většinou bývají i speciální 3D brýle, které jsou pro sledování stereoskopického obrazu nutné. Někteří výrobci, jako třeba Panasonic, ale u konkrétních modelů 3D brýle do ceny televizoru nezapočítávají, takže koupě takové televize vyjde podstatně dráž. K televizoru totiž většinou nestačí jen jedny brýle, do domácnosti jsou třeba minimálně dvoje. U vícečlenné rodiny by mohlo jít o dost podstatné navýšení ceny, protože jedny 3D brýle přijdou na více než tři tisíce korun.

Důležité je také vědět, zda televizor, který si chcete koupit, pouze podporuje 3D televizní formát, nebo zda dokáže převádět klasické 2D televizní vysílání do 3D formy. Pokud jenom podporuje 3D vysílání, kupujete si poměrně drahou hračku, kterou příliš nevyužijete. České televize dosud v 3D nevysílají (výjimkou je jen kabelový program HD+ v nabídce digitální kabelové televize UPC, ale ten nabízí jen krátké ukázky a reklamy) a DVD či Blu-ray disků s 3D filmy je na trhu jako šafránu (i když tento měsíc vyšly disky s Avatarem 3D). Bez možnosti převodu 2D obrazu na 3D tedy takový televizor takřka nevyužijete. Budete na něm sice moci sledovat klasické televizní vysílání, protože všechny 3D televizory umí zpracovat i 2D obraz, ale zbytečně si připlatíte.

Samsung 3D AMOLED televizor

3D brýle jsou nedílnou součástí 3D televizoru, ale k některým modelům si je musíte přikoupit. Nejsou totiž součástí balení.

Většinou se neobejdete bez Blu-ray přehrávače

Blu-ray disk Avatar 3D

Investice do 3D televizoru a speciálních 3D brýlí nemusí být konečná. Pokud chcete na svém novém televizoru sledovat 3D filmy z pevných disků, neobejdete se bez Blu-ray přehrávače. Cena takového přehrávače, kompatibilního s 3D formátem, se pohybuje od šesti tisíc korun včetně DPH. Máte ale jistotu, že na něm přehrajete 3D film v téměř jakémkoli formátu, třeba stažený z internetu a převedený přes USB. A například Panasonic nabízí k vybraným Blu-ray 3D přehrávačům a 3D domácím kinům, zakoupeným v listopadu a prosinci, Blu-ray disk Avatar 3D zdarma. Na českém trhu je zatím k dostání 3D Blu-ray disk s filmem Monstra vs. Vetřelci, který nabízela společnost Samsung jako bonus ke svým 3D televizorům.

V polovině prosince mají na český trh dorazit tři nové 3D Blu-ray disky, všechny zaměřené na dokumenty o přírodě, konkrétně na podmořský svět. Půjde o Žraloky 3D, Perlu oceánu 3D a Delfíni a velryby 3D: tuláci oceánů. Producent filmu Hurvínek 3D také připravuje vydání speciální edice tohoto snímku. Trošku to připomíná začátek 3D filmů v prvních Imaxech, kdy se vysílaly také pouze dokumenty o podmořském světě a dinosaurech. Větší počet titulů ve 3D se na tuzemský trh dostane až v příštím roce. Navíc musíte počítat s tím, že ceny Blu-ray disků jsou mnohem vyšší než u DVD. Klasický Blu-ray disk vyjde zhruba na tisíc korun, u 3D půjde o vyšší částku. Vytvořit si vlastní knihovnu 3D filmů tedy nebude nic levného.

3D televizní stanice pouze na satelitu a kabelu

Pokud chcete sledovat jediný 3D televizní program v Česku, stanici HD+ u digitální kabelové televize UPC, musí být váš 3D televizor vybaven kabelovým tunerem DVB-C. Další programy v 3D lze volně naladit na satelitu, například Astra 3D Demo Channel na pozici 23,5 stupně východně, kterou využívají i největší české satelitní služby Skylink a CS Link, a nově i služba T-Mobile televize. Pro jejich příjem ale potřebujete televizor s integrovaným satelitním tunerem DVB-S/DVB-S2, případně satelitní set-top-box, který bude HD a 3D ready, a samozřejmě satelitní parabolu. Tato výbava vás opět bude stát nějaké peníze navíc, odhadem do 10 tisíc korun. Investice je to ale zatím zbytečná, protože volné 3D programy na satelitu vysílají jen demo snímky a o nějakém atraktivním obsahu nemůže být řeč.

Pozemní cestou v České republice žádný televizní program v 3D nevysílá a zřejmě ani vysílat nebude. Jednak by to bylo příliš nákladné, navíc pro takové vysílání ani neexistují volné kapacity v existujících digitálních sítích. Televize Nova sice slibuje na příští rok určité testy s 3D vysíláním, pokud k nim ale dojde, zřejmě se omezí na digitální kabel a IPTV, maximálně na satelit. I když majitel Novy, společnost CME, už letos testuje pozemní vysílání 3D v Rumunsku (konkrétně v Bukurešti, kde takto vysílá stanice Pro TV, již založil současný prezident CME Adrian Sarbu, tč. Sídlící v Praze; Sarbu v jediném novinovém rozhovoru v Česku letos na jaře řekl, že se Češi už brzy dočkají 3D vysílání, a jeho slova zopakoval během přenosů talentované soutěže Talentmania na Nově i její moderátor Leoš Mareš).

Prodejna 3D televizí - 200

Recenze 3D televizorů na DigiZone.cz

Chcete si koupit 3D televizor a nemůžete se rozhodnout jaká značka a model by pro vás byly nejlepší? DigiZone.cz letos vydal hned několik recenzí na 3D televizory různých značek i cenových relací, které by vám mohly v rozhodování napomoci. Než se vydáte do kamenného obchodu, nebo si 3D televizor objednáte přes internet, věnujte několik minut profesionálnímu hodnocení těchto přijímačů:

Zatím spíše pro 3D počítačové hry

3D televizory nyní ocení především vyznavači počítačových her. Těch je k dispozici nespočet, ale zájemce se opět neobejde bez dodatečné investice do dalšího vybavení. Buď je třeba počítač s výkonnou kartou nVidia a balíčkem 3DTV Play, které vyjdou bratru na 10 tisíc korun (díky nim budete moci hrát přes čtyři stovky her Mafie II a World of Warcraft). Tuto možnost ale budou mít jen ti, co si zakoupí 3D televizor značky Panasonic, protože tato firma uzavřela exkluzivní partnerství se společností nVidia. Časem by ale měla být tato technologie uvolněna i pro ostatní výrobce 3D televizorů. Menší výběr her budou mít ti, co si k 3D televizoru dokoupí PlayStation 3, který zároveň umožňuje i přehrávání 3D Blu-ray disků.

Na PlayStation 3 je možné hrát několik starších závodních her, původně vyrobených v 2D a převedených do 3D, ale i nové logické hry Tumble a Grand Turismo 5. Počítejte ale s tím, že komplet 3D televizoru a PlayStation 3 vyjde nejméně na 40 tisíc korun. U televizorů s větší úhlopříčkou se lehce dostanete přes 50 tisíc, a to je hranice, kterou jsou ochotni akceptovat jen někteří zákazníci. Ačkoli se 3D videa objevují i volně na populárním videoserveru YouTube, 3D televizory na českém trhu jejich přehrávání nepodporují, takže si je na velké televizní obrazovce neužijete.

Konzole PlayStation 3

Konzole PlayStation 3, díky níž využijete 3D televizor rozhodně více než při sledování 3D televizního vysílání a Blu-ray disků

BRAND24

Pozor na zdravotní rizika: 3D zhoršuje oční vady

Koupi 3D televizoru by si měli pořádně promyslet ti diváci, kteří trpí nějakou oční vadou. Zejména pro lidi s tupozrakostí se vůbec nemusí dostavit 3D efekt a ačkoli použijí speciální 3D brýle, budou vidět obraz jako klasické 2D. Pro správný efekt jsou totiž třeba obě oči, které budou vnímat prolínání dvou posunutých obrazů. Lidé trpící tupozrakostí jsou ale v podstatě slepí na jedno oko a tudíž nemohou 3D obraz vychutnat – prostě ho nevidí. Sledování 3D televize navíc namáhá lidské oko mnohem víc než klasická televize, a pokud divák trpí nějakou oční vadou, může ji toto nadměrné sledování stereoskopického vysílání urychlit. Oční lékaři proto doporučují, aby se zájemci o koupi 3D televizoru nejprve poradili se svým lékařem.

Největším rizikem sledování 3D televizorů je epileptický záchvat u lidí, kteří trpí tímto onemocněním. Vědecky se sice zatím nepodařilo prokázat přímý vliv nadužívání 3D televize a záchvatů epilepsie, lékaři ale varují: pokud člověk trpí epilepsií, nebo má k této nemoci předpoklady, měl by si sledování 3D televize rozmyslet. Škodlivý vliv sledování stereoskopického vysílání je sice silně individuální, diváci by ale neměli pokoušet osud. I naprosto zdraví diváci, kteří netrpí ani žádnou oční vadou, by měli mezi sledováním televizních pořadů v 3D dělat přestávky. Doporučená doba je půl hodiny po každých dvou hodinách sledování 3D televize. Více se dočtete v rozhovoru DigiZone.cz 3D televizory nezpůsobují oční vady, ale můžou je uspíšit, varuje lékař.

Koupíte si k letošním Vánocům 3D televizi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).