Hlavní navigace

Chuťovky ze satelitů Astra: Španělské televize až po kubánskou propagandu

12. 11. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Pokud patříte mezi diváky, kteří přijímají televizi přes satelit, jistě dobře víte, že kromě předplacených českých programů můžete naladit stovky a tisíce volně šířených zahraničních televizí. Právě jim se věnuje náš nepravidelný seriál o zajímavých programech šířených přes družice Astra. V několika minulých dílech jsme se zaměřili na polské a německé programy, tentokrát zamíříme více na jih – do Španělska a dalších hispánských zemí, včetně komunistické Kuby.

TVE International

Na satelitech je možné najít vysílání mnoha veřejnoprávních stanic a právě ty zpravodajské jsou většinou i nekódované. Výjimkou není ani program TVE International španělské veřejnoprávní televize (TVE = Televisión Española). Ten však kromě zpravodajství přináší také mix vysílání stanic TVE1 a TVE2. Náplní jsou i dokumenty, diskusní pořady, dramata. Provoz stanice byl zahájen 1. prosince 1989 a v současné době vysílá kromě Astry také na konkurenčních družicích Eutelsat Hotbird a Hispasat. Pokud se podíváme na programové schéma trochu blíže, je ho možné rozdělit na několik bloků – informace, seriály, vzdělávání. Všechny pořady, které jsou na webu nabízeny, si je možné přehrát. Nejsou nijak omezeny regionem, ve kterém se nacházíte. TVE Internacional např. ve svém vysílání nabízí také pořad Hola ¿qué tal?, který zájemcům přináší pravidelně kurzy španělštiny. Vysílány jsou vždy od pondělí do pátku v 10:15.

Parametry příjmu: Astra 1M (19,2 st. východně), 11568/V, SR 22000, FEC 5/6.

Subjekt Astra logo

Partnerem tohoto seriálu je společnost SES Astra

Veškeré informace o příjmu satelitní televize v České republice a přehled nabídek jednotlivých satelitních operátorů najdete ve stálé příloze serveru DigiZone.cz Satelitní televize v České republice.

Televisión Canaria Sat

Také Kanárské ostrovy mají svůj mezinárodní televizní kanál, kterým se chtějí prezentovat v zahraničí. Komunikačním jazykem je opět španělština a vysílá se prostřednictvím satelitu Astra 1L. Nový den začíná vždy ranním blokem Buenos Días Canarias od 8:30 CET (repríza v 17:00 CET), v němž se diváci dozvědí novinky především z ostrovů, a to nejen o politice, ale také sportu a počasí. Samotná zpravodajská relace se pak jmenuje jednoduše Telenoticias a je vysílána každý den v netradičním čase 15:30 CET. Pozornost je soustředěna opět především na Kanárské ostrovy, ovšem velký prostor mají i témata z celého Španělska a případně i zbytku světa. Do vysílání se však dostávají i formáty, které oslovují jiné cílové skupiny, např. děti. Pro ty je určen japonský seriál Blue Dragon (Modrý drak). Ten vznikl podle stejnojmenné hry pro konzole Xbox 360. Telenovely pak zastupuje seriál Mientras haya vida, jež vypráví o ženě, která měla všechno a muži, který vše ztratil.

Parametry příjmu: Astra 1M (19,2 st. východně), 11509/V, SR 22000, FEC 5/6.

TeleMadrid Sat

Stanice TeleMadrid, která zahájila vysílání v květnu 1989, byla prvním autonomním veřejnoprávním kanálem v Madridu a pátou televizní celostátní stanicí po Katalánsku, Euskadi, Galícii a Andalusii. Co se týká obsahu vysílání, je zaměřen především na vzdělávání tamního obyvatelstva. Vzhledem k tomu, že Madrid je hlavním městem Španělska, velký důraz je především kladen na celostátní politiku. Ve vysílání se dále objevují sportovní a dětské pořady, seriály a filmy. Web kanálu využívá s oblibou videoarchiv, ovšem příspěvky jsou ukládány na portál YouTube, odkud jsou volně k dispozici ke zhlédnutí. Podobně jako na Televisión Canaria Sat, i zde je vysílán ranní blok Buenos Dias, který ovšem míří na celé Španělsko. Provází jim oblíbená španělská dvojce Begoña Tormo a Jota Abril. V programu má však prostor i americká produkce. Např. v pátek bude odvysílán film EL SEÑOR DE LA GUERRA uvedený u nás pod názvem Obchodník se smrtí v hlavní roli s Nicolasem Cagem.

Parametry příjmu: Astra 1M (19,2 st. východně), 11686/V, SR 22000, FEC 5/6.

Andalucía Televisión

Radio y Televisión de Andalucía je veřejnoprávní vysílatel v Andalusii, pod kterého kromě rozhlasu spadá také Andalucía Televisión. Vznikl v roce 1988, ovšem samotná televize byla spuštěna až o osm let v později, v roce 1996. Jedním z magazínů, kterým se snaží plnit svou veřejnoprávní funkci, je Tecnópolis. Právě ten je prezentován jako stěžejní formát stanice. Jak již z názvu vyplývá, klade si za cíl vzdělávání v oblasti technologií. Program Tecnópolis si získal značnou oblibu, když ho dle údajů na webových stránkách stanice sleduje týdně na půl milionu Španělů. Vysílá se již od roku 2005. Lídrem televizních diváků v Andalusii je seriál Arrayán. V něm se objevují nejen populární herci, ale především přírodní krásy Španělska. Arrayán se odehrává v prostředí jednoho z luxusních hotelů. Zajímavý je především tím, že se stává jakýmsi odrazovým můstkem pro začínající herce. Za dobu vysílání seriálu jím prošlo již na tři sta tváří.

Parametry příjmu: Astra 1M (19,2 st. východně), 11686/V, SR 22000, FEC 5/6.

BRAND24

Ochutnávka z Latinské Ameriky

Protože španělsky hovořící svět není jen Španělsko, ale především Amerika, vybrali jsme z této oblasti dva zástupce – kanály Telesur a Cubavisión Internacional. První z programů, celým názvem La Nueva Televisora del Sur, je určen obyvatelům Latinské Ameriky, konkrétně státu Venezuela. Má být protiváhou k takovým stanicím, jako je např. CNN, BBC nebo Deutsche Welle. Stanice je placena z peněz tamní vlády a vysílá teprve od roku 2005. Prostor zde často dostává také pětapadesátiletý kontroverzní venezuelský prezident Hugo Chávez. Cubavisión Internacional je podobně laděným kanálem jako Telesur, protože slouží především k šíření propagandy kubánské vlády. Stanice bývala často nástrojem tamního diktátora Fidela Castra. Oficiálně však televize nabízí hudební pořady, dokumenty o přírodě, fauně a historii a také informační a diskusní formáty. Vzhledem k pochybnému obsahu není program v mnoha zemích Latinské Ameriky vůbec dostupný, v USA je cenzurován.

Parametry příjmu: Astra 1M (19,2 st. východně), 11509/V, SR 22000, FEC 5/6.
Parametry příjmu: Astra 1M (19,2 st. východně), 11538/V, SR 22000, FEC 5/6.

Zaujala vás nabídka španělských nekódovaných stanic?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).