Hlavní navigace

Chuťovky ze satelitů Astra: Německy mluvící regionální kanály

15. 10. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 322915
V minulém dílu chuťovek jsme se věnovali kanálům německé veřejnoprávní televize ARD a ZDF. Právě německých stanic je na satelitech Astra nejvíce, a proto je jim zapotřebí věnovat dílů hned několik. Tentokrát se budeme věnovat stanicím regionálním, kterých je na těchto družicích okolo dvaceti. Tedy za podmínky, že nebudeme počítat další dělení na jednotlivé regiony. Dnes si tedy řekneme např. něco o kanálech, jako je Bayerisches Fernsehen, WDR Fernsehen, NDR Fernsehen a řadě dalších.

Bayerisches Fernsehen (Bavorsko)

Jde o třetí program veřejnoprávní televize s obecným zaměřením na tento region. Vysílá 24 hodin denně, odstartovala 22. září 1964. Důraz je kladen především na regionální zpravodajství a tomu odpovídá také obsah vysílání. Samotné informace zabírají asi dvě třetiny programu. V programu se objevuje především vlastní tvorba. V roce 2007 prošla stanice mírnou přeměnou, ovšem i nadále byl důraz kladen na regionální vysílání. V programu BR Fernsehen se objevují také seriály (např. Gerüchte und Geheimnisse) a filmy (většinou evropská a asijská tvorba). Jde však z velké části o formáty, které tuzemskému divákovi známy nejsou. Své místo má na BR také magazín Kino Kino, který klade důraz opět na bavorský region. Na satelitu je možné najít dvě verze této stanice, které se však liší pouze některým zpravodajstvím, a to pro oblast Süd a Nord. Obě je možné naladit na těchto parametrech: Astra 1H (19,2 st. vých.), 11836/H, SR 27500, FEC 3/4.

BR-alpha (Bavorská Dvojka)

Protože německá veřejnoprávní televize ARD a ZDF v devadesátých letech zjistila, že potřeby tak velkého regionu, jakým je Bavorsko, nepokryje jeden kanál, rozhodla se spustit v roce 1998 další. Pod pracovním označením Bayern 2 tak vznikla stanice BR-alpha, která vysílá převážně vlastní produkci, a to 24 hodin denně. Jedním z hlavních úkolů je vzdělávání mládeže. V programu se však objevuje také strečink, pořady s náboženskou tematikou nebo magazín německé redakce Deutsche Welle. I tato stanice vysílá zpravodajství podobné tomu našemu, ve kterém vzpomíná na doby ne zas tak dávno minulé – magazín Die Tagesschau vor 25 Jahren. Parametry příjmu jsou: Astra 1H (19,2 st. vých.), 11836/H, SR 27500, FEC 3/4.

Subjekt Astra logo

Partnerem tohoto seriálu je společnost SES Astra

Veškeré informace o příjmu satelitní televize v České republice a přehled nabídek jednotlivých satelitních operátorů najdete ve stálé příloze serveru DigiZone.cz Satelitní televize v České republice.

HR Fernsehen (Hesensko)

Stanice známá také pod svým tehdejším názvem Hessen Drei, který používala od osmdesátých let až do roku 1997, odstartovala stejně jako BR Fernsehen v roce 1964. Němci kladou na regionální vysílání velký důraz, a proto i program HR Fernsehen je bohatý. Ve vysílacím schématu si své místo najdou seriály, filmy, sport, kultura i počasí. Obsáhlé informace lze najít na webových stránkách, které mají dělány všechny regionální stanice velmi kvalitně. Ty pak tak trochu fungují i jako zpravodajské portály. Na webu jsou např. i informace o jednotlivých hudebních akcích, které se v regionu ději – koncerty, festivaly apod. Pokud používáte čtečku webů, můžete si do ní přidat také RSS kanál. Parametry příjmu jsou: Astra 1H (19,2 st. vých.), 11836/H, SR 27500, FEC 3/4.

Německo - regionální televize

WDR Fernsehen (Kolín nad Rýnem a okolí)

Vysílání WDR Ferhsehen je pořádným oříškem, protože kromě hlavního programu, který je vysílán na již několikrát zmíněných parametrech, je zde možné naladit také jeho jednotlivá studia. Konkrétně jde o: Bielefeld, Dortmund, Düsseldorf, Essen, Münster, Siegen a ještě dalších pět oblastí, které je zde zbytečné vyjmenovat. Naštěstí pro všechny z nich platí, že vysílají shodný program, jen s tím rozdílem, že se liší opět v regionálním zpravodajství, které je vysíláno od pondělí do soboty v 19:30 a končí o půl hodiny později. Vysílání pro tuto oblast se datuje od roku 1956. I v tomto regionu se mohou diváci spolehnout na zpravodajství z místní politické scény, sportu a počasí. Stanice má také svůj archiv na adrese: www.wdr-mediathek.de, kde jsou umisťovány příspěvky všech městských mutaci. Parametry příjmu jsou: Astra 1H (19,2 st. vých.), 12422/H, SR 27500, FEC 3/4 a Astra 1H (19,2 st. vých.), 12604/H, SR 22000, FEC 5/6.

SWR Fernsehen (Bádensko-Württenbersko a Porýní-Falc)

Název této stanice je vlastně zkratkou pro jihozápadní vysílání. Zajímavé je, že stanice se tentokrát vysílá ve dvou verzích, které jsou na sobě programově zcela nezávislé. Jedna je určena pro oblast Bádenska-Württenberska a druhá pro Porýní-Falc. Kromě regionálního zpravodajství a novinek ze sportu, plus samozřejmě počasí, jsou do vysílání zasazeny také plnoformátové prvky. Tak např. ve stejné době, kdy byl psán tento článek, se vysílal na SWR film 12 opic s Brucem Willisem. Jelikož i tyto spolkové země jsou poměrně velké, na webu stanice je mapa, kde jsou jednotlivé regiony, na které si je možné kliknout a zjistit podrobnější informace. Nechybí zde pochopitelně ani kulturní tipy a informace o chystaných událostech v regionu. Vysílání SWR začalo v dubnu 1969 a v současné době je dostupné v obrazovém formátu 16:9. Parametry příjmu jsou: Astra 1H (19,2 st. vých.), 11836/H, SR 27500, FEC 3/4 a Astra 1H (19,2 st. vých.), 12110/H, SR 27500, FEC 3/4.

RBB (Berlín a Braniborsko)

Rundfunk Berlin-Brandenburg, zkráceně RBB, tedy vysílání pro hlavní město Německa, Berlín, a Braniborsko, je velmi mladé. Vzniklo totiž teprve v roce 2003 spojením Senders Freies Berlin (SFB1) a Ostdeutschen Rundfunks Brandenburg (ORB-Fernsehen). Oba programy vysílají shodný program, jejich vysílání se liší pouze v regionálním zpravodajství. Co se týká vysílání, nebude asi žádným překvapením, že se jedná opět o plnoformátový program, ve kterém se objevují pořady rodinného typu i dokumenty. I RBB připomíná ve svém vysílání něco podobného, co lze přirovnat k dvaceti letům svobody, na které letos sází Česká televize. Dále samozřejmě nesmíme zapomenout na zpravodajství, sport, počasí nebo dopravu. Parametry příjmu: Astra 1H (19,2 st. vých.), 12110/H, SR 27500, FEC 3/4.

RBB web

SR Fernsehen (Sársko)

Regionální vysílání v Sársku až sahá do roku 1929. Tehdy pochopitelně nešlo o televizi, nýbrž první pokusy s rozhlasem, které však přešli v regionální vysílání až v padesátých letech. Televizní stanice SR Fernshen začala svou historii psát v roce 1969 pod svým tehdejším názvem Südwest 3 nebo také S3. Vysílání probíhalo zprvu jen tři dny v týdnu, později se rozšířilo na čtyři, celotýdenně vysílá stanice od roku 1971. SR Fernsehen nabízí na svém webu archiv pořadů, stejně tak i televizní program a informace o dění v regionu, ale i celém Německu. Regionální zpravodajství se vysílá ve všední dny od 19:20 do 20 hodin a o víkendech od 19:45 do 20 hodin. V programu opět nechybí kromě kulturních typů také vzdělávací pořady i cestovatelské dokumenty. Parametry příjmu: Astra 1H (19,2 st. vých.), 12266/H, SR 27500, FEC 3/4.

NDR Fernsehen (vysílání pro sever)

NDR Fernsehen je zkratkou pro Norddeutschen Rundfunks, tedy oblast severního Německa. Start regionálního vysílání v této oblasti se datuje k lednu 1965. Pokud bychom měli být konkrétnější, NDR vyrábí program např. pro oblast Brém, Hamburku, Dolního Saska nebo Šlesvicka-Holštýnska. Tuto stanici je možné díky jejímu programu možné zařadit mezi plnoformátové. Na webových stránkách NDR Fernsehen je řazení jednotlivých pořadů přehledně podle abecedy. Jednotlivých formátů tu skutečně není málo, a to ať už jde o jednotlivé žurnály, magazíny nebo talkshow. Pořady NDR si je možné pustit také na webu v sekci Mediathek, a to mez omezení regionu. Parametry příjmu: Astra 1H (19,2 st. vých.), 12110/H, SR 27500, FEC 3/4.

BRAND24

MDR web

MDR Fernsehen (střed Německa)

Máme-li být konkrétnější, vysílání MDR Fernsehen je určeno pro oblast Saska, Saska-Anhaltska a Duryňska. Stejný počet stanic je tedy možné najít také na satelitu Astra. Vysílání v této oblasti je poměrně také „mladé“ – má za sebou teprve sedmnáctiletou historii. Stanice MDR Fernsehen začala vysílat 1. ledna 1992. Regionální program jednotlivých stanic se liší ovšem pouze minimálně, a to každý den od 19 do 19:30 a ještě ve středu od 21:15 do 21:45. Také webové stránky MDR působí graficky velmi příjemně. K dispozici je vše, co divák očekává – televizní program, řazení pořadů podle abecedy, i možnost stažení vysílacího schématu na den nebo týden. Nechybí zde ani online verze teletextových stránek a samozřejmě archiv pořadů. Parametry příjmu: Astra 1H (19,2 st. vých.), 12110/H, SR 27500, FEC 3/4.

Další regionální stanice

Všechny regionální televize, které jsme si tu vyjmenovali, patří pod hlavičku veřejnoprávní ARD. Pokud bychom však měli v lokálních stanicích pokračovat, jeden článek by nám na to nestačil a nedostalo by se na další zajímavé stanice, které nás čekají v tomto chystaném seriálu. Proto se zmiňme jen namátkou o některých komerčních programech, které je ještě z oblasti těch regionálních možné na Astře zachytit. Zmínil bych zejména Tirol TV, která má sídlo v rakouském Innsbrucku. Již podle názvu je snad všem jasné, jaké oblasti se věnuje. Na webu je možné najít také pěkné instruktážní video, které je věnované tomu, jak ji naladit. Hned několik komerčních regionálních stanic je na Astře z Bavorska – LokalSat, Regionalfernsehen Oberbayern nebo München TV. Všechny zmíněné programy vysílají na těchto parametrech: Astra 1H (19,2 st. vých.), 12246/H, SR 27500, FEC 3/4.

Zaujala vás nabídka německých regionálních stanic?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).