Hlavní navigace

Chomutov se dočkal digitální televize, a hned šesti programů

30. 11. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Šest televizních programů mohou od neděle přijímat na set-top-box nebo integrovanou digitální televizi diváci z Chomutova a okolí. Na vysílači Jedlová hora začaly vysílat první dva multiplexy: digitální síť 1 České televize a digitální síť 2 Českých Radiokomunikací s televizemi Nova a Prima. Komerční stanice přitom měly digitální vysílání na Chomutovsku spustit až za měsíc. Kromě šesti digitálně přenášených televizí chomutovští mohou naladit i sedm digitálních rozhlasových stanic.

Kromě České televize taky Nova s Primou

Chomutovská Jedlová hora je vlastně takovým větším dokrývačem severočeského vysílače Buková hora, který zajistí, aby se signál multiplexů 1 a 2 dostal do míst, kam Buková hora „nedostřelí“. Žádná jiná digitální síť vysílání z Jedlové hory (alespoň zatím) neplánuje, takže chomutovští diváci mají v současné době kompletní možnou nabídku zemsky šířených digitálních televizí. Ještě před Vánoci by jim měl přibýt filmový kanál Nova Cinema, a od 11. ledna 2009 také nová plnoformátová televize Barrandov – obě v multiplexu 2, kde pak zůstane volná už jen jedna programová pozice pro druhý kanál televize Prima. Minimálně do Vánoc ale chomutovští nebudou muset přelaďovat set-top-boxy.

Právě přelaďování digitálních přijímačů, respektive opakované spouštění automatického vyhledávání programů, natropilo mezi méně informovanými diváky na přelomu října a listopadu, kdy v celé České republice končila přechodná zemská digitální síť A a rozdělila se na dva samostatné multiplexy 1 a 2, nejvíce neplechy. Mnozí nevěděli, že se do paměti přijímače načtou pouze ty programy, které jsou v době ladění aktuálně dostupné, a pro přidání dalších je nutné ladění zopakovat. Pokud diváci na Chomutovsku počkají na start obou sítí a neladili signál už brzy z rána, měly by se jim hned napoprvé načíst programy obou multiplexů a další přelaďování je čeká až ve chvíli, kdy se v multiplexu 2 objeví další nové televize.

Programy veřejnoprávního multiplexu
TV ČT 1 logo 2007 zmenšené
TV ČT 2 logo 2007 zmenšené
TV ČT 24 logo 2007 zmenšené
TV ČT 4 Sport logo 2007 zmenšené
Rádio ČRo 1 - Radiožurnál logo
Rádio ČRo 2 Praha logo
Rádio ČRo 3 Vltava logo
Rádio ČRo 4 - Radio Wave logo
Rádio ČRo D-dur logo
Rádio ČRo Leonardo logo
Rádio ČRo Radio Česko logo
Programy multiplexu 2
TV Nova logo zmenšené
TV Prima logo 2008 zmenšené
Mux 1 - pokrytí Chomutov Jedlová hora

Mapa teoretického pokrytí multiplexů 1 a 2 na Chomutovsku. Zdroj: Česká televize/České Radiokomunikace (mapu kliknutím zvětšíte)

Jedlová hora doplňuje vysílač v Ústí

Vysílač Jedlová hora

Obě chomutovské digitální sítě vysílají na stejných kanálech jako na silnějším severočeském vysílači Buková hora. Veřejnoprávní multiplex 1 tedy na kanále 33, multiplex 2 na kanále 58. Společně s Bukovou horou tvoří jednofrekvenční síť, přičemž z Bukové hory oba multiplexy vysílají výkonem 100 kW, z Jedlové hory 32 kW a na obou stanovištích s horizontální polarizací. Pro diváky to znamená, že nemusí nijak zásadně předělávat antény, pokud tedy nepoužívají společnou televizní anténu. Tu je třeba pro digitální vysílání upravit, a konkrétně u Chomutova by to mohl být často problém. Vysílání na vyšších kanálech, jako je 58, na němž je dostupný digitální signál Novy a Primy, způsobuje starším společným televizním anténám a anténním rozvodům problémy.

Diváci, kteří přijímají televizní signál skrze společnou televizní anténu, by nicméně měli požádat majitele domu, aby najal profesionální firmu pro její úpravu. Bez ní by si diváci museli pořídit vlastní individuální antény, ať venkovní za okno nebo pokojové. Zákon bohužel neříká jasně, že majitel domu musí jednotlivým domácnostem zpřístupnit přes STA zemskou digitální televizi, případně že by takto měl zpřístupnit všechny dostupné multiplexy. Záleží vyloženě na domluvě obyvatel domu a majitele, případně správce objektu. Někteří dokonce řeší zákonnou podmínku o zpřístupnění televizního signálu přes STA tím, že do rozvodu pustí placené služby kabelové televize. Zákon je napsaný tak špatně, že takovým chováním žádný paragraf neporušují.

BRAND24

Region ČR celá mapa

Podrobnosti o digitální televizi v Chomutově

Zajímá vás, zda se nacházíte v místě teoretického pokrytí digitálním signálem z chomutovského vysílače Jedlová hora? Chcete znát všechny technické parametry tohoto digitálního vysílání? Podívejte se do stálé přílohy DigiZone.cz věnované digitálnímu vysílání v regionech, konkrétně do kapitoly Chomutov. Pokud vás zajímá, kde všude v České republice jsou nyní dostupné multiplexy 1 a 2, jděte na mapy pokrytí.

Analogová ČT 2 skončí až v prosinci

Před spuštěním zemského digitálního televizního vysílání z chomutovské Jedlové hory měl na tomto vysílači ukončit vysílání analogový program ČT 2. Původní termín vypínání, sobotu 29. listopadu, ale Česká televize posunula na prosinec. Vysílací kanál ČT 2 totiž nebylo třeba uvolnit ani pro jeden z chomutovských multiplexů, nýbrž kvůli případnému rušení s hlavním plzeňským vysílačem Krašov a multiplexem 3, který na němž využije stejný vysílací kanál 52 jako analogová ČT 2 na Jedlové hoře. Multiplex 3 ale zahájí vysílání z Krašova až v průběhu prosince, proto se ČT rozhodla analogové vysílání Dvojky ještě po několik dní zachovat. Stejným způsobem dále „přežívá“ analogová ČT 2 na hlavním sušickém vysílači Svatobor, kde rovněž vysílá na kanále 52 a mohla by se rušit s multiplexem 3 z Krašova.

Další analogové programy ČT 1 a Nova, které nyní vysílají z Jedlové hory, se podle harmonogramu digitalizace odsouhlaseného vládou odmlčí nejpozději 30. srpna 2010. K tomuto datu by měly ukončit analogové televizní vysílání všechny vysílače v ucelené oblasti Ústí nad Labem, do níž spadá rovněž Chomutov.

Naladíte digitální vysílání z Jedlové hory?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).