Hlavní navigace

Český rozhlas se chce v digitální éře zaměřit na rock, plánuje pro něj celoplošnou stanici

3. 2. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Komerční rádia v minulosti ostře vystupovala proti jakékoli snaze veřejnoprávního rozhlasu vstupovat do jejich ranku. Rocková hudba se jim určitě nebude líbit.

Konkurence RockZonu i Rádia Beat

Rockové hudbě se chce po přechodu na digitální vysílání více věnovat veřejnoprávní Český rozhlas. Dokonce si už předběžně naplánoval vznik nového celoplošného okruhu, který by se měl zaměřit na tento hudební žánr. Český rozhlas tak vstoupí do přímé konkurence s komerčními rádii, z nichž některá se na rock přímo specializují. Jde například o pražskou stanici RockZone, již provozuje společnost Londa, majitel nejposlouchanějšího českého Rádia Impuls, jež patří Andreji Babišovi, multiregionální Rádio Beat, ale také ostravské Rádio Čas Radima Pařízka, který se pohybuje v rozhlasovém i televizním byznysu – i jako provozovatel vysílačů. „Priváti“ v minulosti opakovaně kritizovali snahy ČRo o přímou konkurenci s jejich rádii.

Sám rozhlas si je tohoto rizika vědom i nyní, na druhou stranu připouští, že fanoušky rockové hudby nyní nedokáže patřičně uspokojit a zároveň by rád tento hudební žánr omezil na stávajících okruzích, například na Radiožurnálu. Kalkuluje také s tím, že by novou stanicí oslovil mladší posluchače, kteří mu citelně chybí. Nový okruh, který byl měl být výhradně digitální a objevil by se až v chystaném veřejnoprávním multiplexu v systému DAB/DAB+, nemá cílit na široké masy posluchačů, nemělo by tedy jít o formát typu Radiožurnálu. Český rozhlas tento hudební žánr plánuje propojit s čistě tematickou stanicí, která částečně existuje již nyní, ale zatím se nemohla tak úplně rozvíjet. O jakou stanici konkrétně jde?


Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Největší rozhlasový dům v Česku, Lagardere, odmítl plány Českého rozhlasu s rockovou stanicí komentovat. Zřejmě kvůli čerstvé dohodě s rozhlasem, která mu zajistila konec sporů o českou BBC.

Sportovní kanál s rockovou hudbou

O Český rozhlas Sport, který vysílá jen nárazově v době, kdy má Český rozhlas práva pro přenosy konkrétní sportovní akce, jíž může na Radiožurnálu věnovat jen omezený čas. Nově by se tato stanice měla jmenovat Český rozhlas SportRock, hudební formát je konkrétně popisovaný jako Rock/Hit/AC. Cílovou skupinou stanice by měli být primárně třicátníci, základem hudebního formátu právě Rock. Propojení sportu a rockové hudby je podle vedení veřejnoprávního rozhlasu ideální, odpovídá celkové dynamice sportovního kanálu. Ten by měl vypadat podobně jako televizní ČT Sport, vedle sportovních přenosů má nabídnout výsledkové servisy, rozhovory, ale i sportovní publicistiku. Stanice využije již existující redakci sportu pod Centrem zpravodajství.

Hudba má ve vysílání Českého rozhlasu SportRock vyplnit mezery mezi přenosy a pořady, sám rozhlas ale počítá s tím, že půjde o významnou část celkového vysílacího času. Do éteru by se měl nový okruh dostat ještě letos, podle nedávno představené Koncepce rozvoje digitálního rozhlasového vysílání ČRo nejprve v Praze v rámci pilotního vysílání budoucího veřejnoprávního multiplexu (ten ale musí nejprve legislativně schválit Parlament v rámci tzv. velké novely zákona o Českém rozhlasu, již připravuje ministerstvo kultury). Český rozhlas Sport ale už nyní příležitostně vysílá v digitálních multiplexech společnosti Teleko, které pokrývají nejen Prahu, ale i Brno, Ostravu, východní Čechy, Ústí nad Labem a Příbram (ve stejné síti vysílá i rockové Rádio Beat).


Zdroj: Úřad průmyslového vlastnictví

Název a logo sportovní stanice si nechal Český rozhlas registrovat loni v červenci, letos 29. ledna požádal patentový úřad o zapsání názvu „sportrock“

Vznikne i dopravní a hobby stanice

Český rozhlas SportRock ale nemá být jedinou novou digitální stanicí, kterou na Vinohradské plánují spustit v nejbližší době. Vedení rozhlasu vážně uvažuje také o samostatné stanici zaměřené na dopravu, kterou by rovněž mohl doplnit rockový hudební žánr, a do třetice o stanici specializované na hobby a poradny, již by hudebně doplnila dechovka, folk a country. Tím by se ale rozhlas připravil o nynější obsahovou náplň regionálních stanic, na které se od loňského roku z Dvojky zcela přesunula právě dechovka. Zároveň by vstoupil do konkurence s komerčními projekty typu Rádia Dechovka, které se zaměřuje právě na lidovou hudbu, hobby a poradny, a jež rovněž vysílá kromě analogových středních vln také digitálně.

Navíc v digitální éře má odstartovat také lidové Šlágr rádio připravované provozovatelem úspěšné televizní stanice Šlágr TV, hudebním vydavatelstvím Česká Muzika. To plánuje vysílání pouze v systému DAB+, rádio má být audio stopou televize Šlágr, aby ji fanoušci mohli poslouchat i na zahradě nebo při jízdě autem. Česká Muzika dokonce plánuje prodej levných digitálních rozhlasových přijímačů s přednastavenou pozicí Šlágr rádia. „Zatím jsme si registrovali ochrannou známku a máme předjednanou pozici v DAB multiplexu Českých Radiokomunikací. Vysílání bychom spouštěli ve chvíli, kdy jejich síť dosáhne pokryjí alespoň 65 procent obyvatel České republiky,“ řekl loni v květnu serveru DigiZone.cz majitel Šlágru Karel Peterka.

BRAND24


Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Loni vedení rozhlasu přesunulo veškerou dechovku z celoplošné Dvojky na regiony, v digitální éře ji chce sebrat regionům a přesunout na novou celoplošnou stanici zaměřenou na hobby a poradny

Český rozhlas v digitálu? 16 celostátních okruhů

Český rozhlas plánuje, že pokud letos projde velká novela zákona o ČRo, která mu zajistí samostatnou digitální síť, spustí do roku 2017 vlastní digitální vysílání nejen v Praze, ale i v Brně, Ostravě a Olomouci. Poté by se měl veřejnoprávní multiplex dostat už v podobě řádného vysílání do dalších krajských měst a postupně do celé České republiky. Při plném využití bude síť obsahovat 16 celoplošně šířených programů, kromě stávajících stanic Radiožurnál, Dvojka a Vltava tedy také Plus, Rádio Wave, Rádio Junior, D-Dur, Jazz, Retro, SportRock a několik dalších nových (rozhlas uvažuje i o samostatné stanici určené pro Romy). Regionální stanice ČRo se ale ve veřejnoprávním multiplexu, který nebude regionalizovatelný, neobjeví. Pro ně si bude muset rozhlas zajistit pozice v komerčních multiplexech.

Zmiňovaná „velká“ novela zákona o ČRo by měla regionálním stanicím veřejnoprávního rozhlasu zajistit přednostní pozice v komerčních sítích v každém z krajů České republiky. Otázkou zůstává, co bude s digitálním vysíláním Českého rozhlasu v televizním veřejnoprávním multiplexu České televize. Nyní je v něm ČRo povinně ze zákona, po spuštění vlastní rozhlasové sítě v systému DAB+ by ale toto vysílání pozbylo smyslu (přes televizi poslouchá rozhlas minimum diváků). Proti setrvání rozhlasu v DVB-T se v nedávném rozhovoru pro server DigiZone.cz vyslovil i poslanec Martin Kolovratník (ANO), bývalý ředitel Českého rozhlasu Pardubice: „Přijde mi to naprosto zbytečné, protože pokud všechna rádia pojedou digitálně, nevidím jediný důvod, proč by stanice Českého rozhlasu měly být i v televizním multiplexu.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).