Hlavní navigace

Český rozhlas Plus od 2. listopadu změní program a vstoupí do pásma VKV

29. 7. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Podle výzkumu Českého rozhlasu je v české společnosti okolo 580 tisíc lidí, které může zasáhnout stanice mluveného slova. V 65 % případů dominují muži, 35 % jsou ženy.

Pracovní verzi nového programového schématu Českého rozhlasu Plus, který od 2. listopadu začne vysílat v pásmu VKV, dnes na veřejném zasedání Rady ČRo prezentovalo vedení instituce. Právě od 2. listopadu představí Rádio Plus své nové programové schéma. Dva roky jsme usilovali o to, aby Český rozhlas mohl vysílat svůj čtvrtý celoplošný okruh na VKV a tím je ČRo Plus. Nakonec se nám to povedlo, uvedl René Zavoral, náměstek generálního ředitele veřejnoprávního média pro program.

K TÉMATU: Politici už nestojí Českému rozhlasu v cestě při vstupu „Pluska“ do pásma VKV

Premiérový program nabídne 18 hodin, reprízy budou obsahovat šest hodin. Proti stávajícímu stavu se bude zpravodajství objevovat vždy v celou a v půl, po celých čtyřiadvacet hodin. Relace v celou bude mít osm minut, informace v půl budou kratší. Podobu takzvané Formátové hodiny Český rozhlas stále ladí. Od šesti do osmnácti hodin půjde o jasný prime time (hlavní vysílací čas, pozn. red.). V tuto dobu chceme nabídnout proudový typ, aby posluchač nevypadl z toho, co je aktuálně důležité, uvedl Zavoral.

NAPSALI JSME: Senát souhlasí se vstupem Českého rozhlasu Plus na VKV, na řadě je Miloš Zeman

Český rozhlas Plus by měl být podle náměstka veřejnoprávní instituce připraven okamžitě reagovat na změnu tématu a reagovat na aktuální dění. V deset a třináct hodin chce „Plusko“ nabídnout případně i formou živých přenosů tiskové konference. Zavoral však zmínil, že taková konference musí být důležitá a nepůjde například o „tiskovky“ jednotlivých politických stran. Hlavní zprávy budou vysílány ve 12 a 18 hodin vždy na Českém rozhlase Plus i Radiožurnálu. Na „Plusko“ také přechází pořad Šedesát minut. Poběží od pondělí do pátku mezi 21. a 22. hodinou.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Sněmovna souhlasí se vstupem ČRo Plus na pásmo VKV, na řadě je Senát

Chceme docílit střídání tvrdých a měkkých témat. Posluchač neudrží dlouho pozornost u vážných témat, takže je chceme prostřídat i s těmi oddychovějšími, přiblížil René Zavoral, jakým způsobem vznikalo nové programové schéma ČRo. Nestavíme novou stanici, upozornil náměstek Zavoral s tím, že stávající podoba vysílacího schématu Českého rozhlasu Plus se výrazně změní. Jako inspiraci pro vytváření programového schématu „nového Pluska“ jmenovalo vedení ČRo švédskou P1, britskou BBC a také americkou NPR.

ČTĚTE TAKÉ: Český rozhlas stále tají, jak bude vypadat chystaná VKV síť pro Rádio Plus

Poslední půl hodinu před půlnocí plánuje Český rozhlas Plus nabídnout četbu zajímavých knih, které by posluchačům neměly utéct. O víkendu chce v sobotu ráno Rozhlas držet proudové vysílání, s nímž počítá i v nedělním odpoledni, kdy se řidiči vrací zpět z cest. Ve vysílání se objeví i pořad s pracovním názvem Multikulti, který se bude věnovat menšinám, jako jsou Rusové, Ukrajinci, Vietnamci a další žijící na českém území. O víkendu poběží také pořad Ekonomika Plus a Kultura Plus.

BRAND24

Z ARCHIVU: Prezident Lagardère Fleischmann kritizoval vysílací zákon a expanzi Rádia Plus na VKV

Český rozhlas učinil na 185 posluchačích Českého rozhlasu a Českého rozhlasu Plus kvantitativní průzkum. Posluchači prý projevili zájem především o pořady satirického typu, ale také literaturu faktu. Český rozhlas Plus počítá i s dopravním zpravodajstvím, bude se ale soustředit pouze na oblasti, kde má stanice největší základnu posluchačů. Mezi nejpopulárnější staniční hlasy patří Barbora Tachecí (ta se umístila podle Zavorala možná překvapivě v žebříčku popularity na první pozici), Vladimír Kroc a David Šťáhlavský.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).