Hlavní navigace

Česko zatím hledá strategii pro porcování digitální dividendy

18. 4. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
18. 4. 2008

České republice bude po vypnutí analogové televize místo pro sedm až osm zemských digitálních sítí. Taková vidina vypadá sice v době, kdy stále čekáme na Technický plán přechodu na digitální vysílání (TPP), jako fata morgána, ale deník E15 se zamyslel nad jejím ekonomickým významem.

Tři až čtyři sítě navíc znamenají místo minimálně pro dalších 12 televizních stanic v kompresi MPEG-2. Je ale otázkou, jestli se Česko nerozhodne uvolněný prostor, někdy nazývaný také digitální dividendou, využít pro jiné služby. Třeba pro vysílání ve vysokém rozlišení a MPEG-4 nebo naopak pro mobilní televizní vysílání (DVB-H).

Obecně lze říci, že se o volné frekvence zajímáme. V tuto chvíli však není jasné, kolik těchto kmitočtů bude k dispozici a jaké služby by se na těchto kmitočtech měly provozovat – zda to bude televizní vysílání či jiné služby, uvedl pro E15 ředitel pro transformaci Českých Radiokomunikací (ČRa) Kamil Levinský. ČRa mají už nyní jisté provozování sítě 2 s Novou a soutěží také o post technického operátora veřejnoprávního multiplexu. Aby mohly provozovat víc než dvě sítě, musela by se změnit legislativa, která zatím více než dvě zemské digitální sítě jednomu provozovateli zajišťovat nedovoluje.

UX DAy - tip 2

Mobilní operátoři by samozřejmě rádi využili digitální dividendu pro svoje služby, konkrétně pro DVB-H. Televizi pro mobilní zařízení plánuje co nejdříve spustit T-Mobile, podle jeho ředitele Rolanda Mahlera je reálným termínem startu přelom letošního a příštího roku. Czech Digital Group (CDG), provozovatel sítě 3, by kmitočty uvolněné od analogové televize ráda obsadila placeným vysíláním v MPEG-4 nebo navigací. Deníku E15 to uvedl předseda představenstva CDG Leoš Pohl.

Předseda Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák na pondělní snídani s novináři zmínil, že ČTÚ se začne otázkou digitální dividendy zabývat letos v létě. Nejdřív chce počkat na schválení TPP a dále také na to, jak se k harmonogramu české digitalizace postaví současné analogově vysílající komerční televize.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).