Hlavní navigace

Česko by mohlo urychlit vypínání analogu. Záleží však na televizích

24. 3. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
24. 3. 2010

11. listopadu 2011 by mohlo skončit zemské analogové televizní vysílání v celé České republice, včetně vysílačů a dokrývačů, které mohou podle současného znění harmonogramu digitalizace vysílat až do 30. června 2012. Myslí si to předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák. ČTÚ je dokonce ochoten vydat aktualizovanou verzi Technického plánu přechodu na digitální vysílání.

TIP: Nejpozdější termíny vypínání všech analogových televizních vysílačů v České republice

Existuje varianta, která počítá s ukončením analogového vysílání k 11. listopadu 2011. Musely by ji ale odsouhlasit všechny televize i ostatní dotčené subjekty, říká Dvořák. Telekomunikační úřad touto variantou reagoval na naléhání analogových televizí, že souběhy analogového a digitálního vysílání v jednotlivých oblastech České republiky jsou příliš dlouhé a takové vysílání je pro neefektivní.

BRAND24

Jsme ochotni nabídnout novou verzi TPP, ale museli by ji odsouhlasit všichni, vysvětluje Dvořák. Navíc by záleželo i na přístupu Českých Radiokomunikací, s nimiž mají televize podepsaní smlouvy na šíření analogového signálu a tyto smlouvy obsahují velice dlouhé výpovědní lhůty. Nemůžeme měnit smlouvy, které si televize podepsaly s Českými Radiokomunikacemi. Předpokládáme, že byly tak moudré, že nepodepsaly nic, co by pro ně nebylo výhodné, dodal Dvořák.

Předčasné vypínání analogového vysílání je ale možné i bez schválení nové verze TPP. Současný harmonogram digitalizace totiž obsahuje pouze nejzazší možné termíny vypínání analogu a umožňuje televizím toto vysílání vypnout dříve. V případě silných vysílačů se k tomuto kroku ale neodvážila ani Česká televize, která urychlila spouštění digitálních vysílačů a vypínání menších analogových dokrývačů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).