Hlavní navigace

České video-on-demand služby: nové filmy již nejsou nedostatkovým zbo­žím

10. 10. 2014
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Shaik Moinuddin, podle licence: Public domain
Dostupnost filmových novinek v internetových videopůjčovnách přístupných českým uživatelům se výrazně zlepšila. Pomohl příchod Google Play Movies spolu s expanzí služby O2TV Videotéka.

Ještě před několika lety internetové videopůjčovny na české scéně nabízely pouze starší anebo béčkové filmy. Doba se mění. Některé video-on-demand služby dostupné českým uživatelům již zařazují do nabídky filmové novinky současně s jejich uvedením na DVD a Blu-ray. Na své si také konečně přijdou diváci, kteří příliš neholdují dabingu. Na druhou stranu stále vázne nabídka filmů ve vysokém rozlišení.

V závěrečné části mini série o (nejen) českých video-on-demand službách s prémiovým obsahem se blíže podíváme na internetové videopůjčovny, které využívají obchodní model pay-per-view. Ten lze velmi stručně a jasně charakterizovat třemi slovy: vybrat, zaplatit, zhlédnout. Divák si z nabídky služby vybere konkrétní film. Po uhrazení jednorázového poplatku má přesně vyměřený čas ke zhlédnutí filmu.


Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

Co znamená pay-per-view? Vybraný film je po uhrazení jednorázového poplatku zpřístupněn pouze na omezenou dobu.

Systém je tudíž velmi podobný fungování klasických kamenných videopůjčoven. Filmoví distributoři přitom tento obchodní model upřednostňují. Je veřejným tajemstvím, že nejsou příliš ochotní nové filmy poskytovat službám, které využívají obchodní model předplatného nebo vydělávají výhradně na reklamě. Pro diváky lačnící po filmových novinkách jsou proto pay-per-view služby z hlediska obsahu obvykle ty nejatraktivnější.

Google Play filmy půjčuje a prodává i pro Chromecast

Portál Google Play patří vedle Amazon Store a iTunes Store k největším světovým poskytovatelům digitálního obsahu. Nejen českým uživatelům se však jeho brány otevírají postupně po dílčích krocích. Letos v červnu aplikace, e-knihy a hudbu doplnily filmy. Na tuzemskou internetovou scénu oficiálně vstoupily Google Play Movies (Filmy Google Play) jako zatím jedna z mála cizích video-on-demand služeb s prémiovým obsahem.


Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

Z nabídky Google Play Movies lze film za menší sumu vypůjčit nebo za větší sumu koupit. Pak je dostupný neomezeně.

Filmové novinky souběžně uváděné na DVD a Blu-ray jsou kombinovány s divácky úspěšnými tituly z nedávné doby, ale také se starší klasikou. Google tvrdí, že nabídka čítá zhruba deset tisíc filmů. Novinky tudíž logicky tvoří její menší část, ale rozhodně si nelze stěžovat na malý výběr. Vzácně se sešla kvantita i kvalita. Bohužel se najdou aspekty, které obsahově zajímavé službě ubírají na celkové atraktivitě. V čem je problém?

Například chybí český dabing. Samozřejmě, že pro některé diváky jsou filmy s původním zvukovou stopou doplněnou o české titulky naopak plusem, ale bohužel to není otázka volby. Navíc zdaleka ne všechny filmy jsou přeloženy. Google bohužel odmítá prozradit podíl filmů s titulky v češtině. Pouze odkazuje na skutečnost, že dostupné titulky (jazyky) jsou vždy vypsány v profilu filmu stejně jako původní jazyk filmu (zvuku).

Google filmy půjčuje i prodává. Zapůjčený film je dostupný 30 dnů od provedení platby, ovšem po prvním spuštění přehrávání mají diváci na zhlédnutí filmu již pouze 48 hodin. Zakoupený film je logicky možné zhlédnout opakovaně bez časového omezení. Nelze jej ovšem stáhnout do počítače jako běžné video, se kterým by bylo možné dále manipulovat. I zakoupené filmy je možné pouze streamovat z internetu.


Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

Některé filmy z nabídky Google Play Movies lze pouze koupit. Neznamená to ale, že by je pak bylo možné volně stáhnout.

Najdou se ovšem výjimky. Mobilní aplikace pro Android (2.2 a vyšší) či iOS (6.0 a vyšší) dovede stahovat zapůjčené či zakoupené filmy do interní paměti zařízení pro pozdější přehrávání off-line. Google rovněž umožňuje stahovat filmy pro přehrávání off-line uživatelům zařízení Chromebook, Chromebox a Chromebase. Tato konkurence tradičních osobních počítačů však ještě na náš trh nedorazila (nepočítaje šedý dovoz).

Zapůjčené či zakoupené filmy lze sledovat nejen na displeji počítače, tabletu a mobilu, ale také na velké televizní obrazovce. K tomu je ovšem nutné zařízení Chromecast. Google Play Movies jsou první prémiovou video-on-demand službou na české scéně, která jej podporuje. Chromecast se však také zatím na český trh oficiálně nedodává, ale díky šedému dovozu jej zájemci mohou bez problémů pořídit u mnoha prodejců elektroniky.

Jaká je cenová nabídka? „Ceny filmů za zapůjčení ve standardním rozlišení začínají již na 20 Kč. Známé tituly jsou k dispozici od 59 Kč. U zakoupených filmů cena se pohybuje od 99 Kč. Filmové hity jsou k dispozici od 200 Kč,“ nastínil pro DigiZone.cz marketingový manažer Michal Zachar ze společnosti Google. To je ale velmi pozitivní výtah z ceníku. Není výjimkou, že se ceny vypůjčky či nákupu pohybují v řádku jednotek stokorun.


Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

Část filmů z nabídky Google Play Movies je ve vysokém rozlišení. Za HD verzi takových filmů se ovšem připlácí.

Navíc cena roste, pokud divák chce verzi filmu ve vysokém rozlišení. Google detaily technické kvality videa neuvádí. Na náš přímý dotaz odpověděl pouze, že používá kodek H.264. Zákazníci tudíž vlastně nevědí, za co konkrétně připlácí. Navíc část titulů si nelze za nižší částku zapůjčit, ale pouze za vyšší částku zakoupit, čímž se rozumí pouhé získání volného přístupu k filmu z katalogu služby (viz výše). Google nesděluje, kolika titulů se to týká.

O2TV Videotéka zamířila do počítačů, tabletů i mobilů

O2TV Videotéka byla dlouhé roky pevně svázána s největší českou IPTV službou O2TV. Letos se ale otevřela celé české internetové veřejnosti díky novému webovému rozhraní. Z mobilních zařízení je dostupná díky aplikaci O2TV Go pro Android (4.0 a vyšší) a iOS (7.0 a vyšší). Důležité je zmínit, že není nutné předplatné televizní streamingové služby O2TV Go. Její aplikace může sloužit pouze k vypůjčení a přehrávání filmů.

Filmy si lze vypůjčit i díky chytrým televizorům. Služba je kompatibilní s vybranými modely značek LG a Samsung. Filmy si lze jejich prostřednictvím půjčovat i přehrávat, i když web služby tvrdí něco jiného (viz screenshot níže). Podle něj diváci sice mohou objednat vypůjčení, ale film si následně musí přehrát z webového rozhraní anebo mobilní aplikace. Není to pravda.


Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

Podle webu služby O2TV Videotéka zatím podporuje chytré televizory podporuje pouze omezeně, ale není to pravda.

Telekomunikační operátor O2 ve své internetové videopůjčovně nabízí zhruba tisíc filmů. Zřejmě nepřekvapí, že diváky nejvíce zajímají filmové novinky. Ty služba přináší současně s jejich uvedením na DVD a Blu-ray. Zapůjčení stojí 55 Kč. Starší, ale stále atraktivní tituly jsou zpoplatněny částkou 45 Kč. V rámci akční nabídky cena výpůjčky klesá až na 30 Kč. Filmy se zpřístupňují vždy na 48 hodin, během kterých je lze přehrát opakovaně.


Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

Za filmové novinky, které O2TV Videotéka nabízí souběžně s jejich uváděním na DVD a Blu-ray, diváci zaplatí 55 Kč.

Veškeré filmy mají český dabing. Jeho odpůrci ovšem nepřijdou zkrátka. Aktuálně více než polovina titulů umožňuje volbu mezi českým dabingem a původním zněním. Polovina filmů dostupných také v původním znění (tedy čtvrtina z celkové nabídky) poskytuje české titulky. Dostupnost původního znění a českých titulků se má dále zvyšovat. Provozovatel služby tak chce uspokojit filmové fanoušky, kteří upřednostňují originální zvukovou stopu.

Ve vysokém rozlišení je dostupná přibližně stovka filmů, tedy zhruba desetina celkové nabídky. Podle provozovatele služby ovšem o tituly ve vysokém rozlišení překvapivě není velký zájem, takže se prý nechystá významněji rozšiřovat jejich nabídku. Filmy ve vysokém rozlišení si mohou vypůjčit pouze abonenti O2TV přes set-top-box. Těm se obecně dostává lepšího obrazu (operátor se odvolává na managing vlastní sítě).


Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

O2TV Videotéka vedle nových filmů nabízí také starší klasiku zahraničního i domácího původu. Zájem je však hlavně o novinky.

Datový tok videa ve vysokém rozlišení (1080i) činí 6 Mb/s. V případě videa ve standardním rozlišení (576i) je nastaven na 2,5 Mb/s. Při sledování zapůjčených filmů z webového rozhraní nebo mobilní aplikace se kvalita přizpůsobuje možnostem zařízení a připojení. Rozlišení se pohybuje od 288p do 576p. Datový tok od 0,5 Mb/s po 2,5 Mb/s. O2TV Videotéka od set-top-boxů přes webové rozhraní po mobilní aplikaci používá kodek H.264.

Topfun půjčuje filmy za předplatné i jednorázové poplatky

Topfun jsme si zevrubně představili v předchozí části našeho krátkého seriálu, kde jsme se zajímali o video-on-demand služby poskytující obsah za paušální poplatek. Topfun ovšem rovněž filmy půjčuje a prodává jednotlivě. Nyní se na něj zaměříme právě z tohoto úhlu pohledu. Nabídkou a dostupností totiž nyní bezesporu patří mezi hlavní pay-per-view poskytovatele filmového obsahu na české internetové scéně.


Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

Topfun nenabízí filmy jen za měsíční předplatné. Veškeré tituly z jeho nabídky je možné zapůjčit také za jednorázový poplatek.

Topfun má katalog čítající cca 900 filmů. „V minulosti bylo v nabídce více titulů, ale po revizi jsme odstranili filmy, které neměly velkou sledovanost,“ uvedl pro DigiZone.cz produktový manažer Jan Lakomý z provozující společnosti Topfun Media. Jednorázový poplatek za vypůjčení se pohybuje v rozmezí od 29 Kč do 53 Kč. Nejdražší jsou pochopitelně nejnovější dostupné filmy, o které je prý také největší zájem.

Na zhlédnutí zapůjčeného filmu mají diváci pouhých 24 hodin, během kterých si vypůjčený titul mohou přehrát maximálně pětkrát. Podstatnou část filmů z katalogu je možné také zakoupit. Cenové rozpětí činí 190 až 390 Kč. Film ovšem po zaplacení nelze volně stáhnout jako klasické video, se kterým by šlo dále nakládat. Zakoupením se rozumí zpřístupnění filmu v katalogu služby bez časového omezení a omezení počtu zhlédnutí.


Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

Topfun filmy především půjčuje (nabízí dočasný přístup), ale některé také tzv. prodává (poskytuje neomezený přístup).

Volba zvukové stopy není na seznamu stávajících či chystaných funkcí. Zatím se pouze samostatně objevilo několik filmů v původním znění. Případné titulky u filmů bez českého znění nelze vypnout. Nároky (či rozmary) filmových fanoušků nepotěší ani nabídka filmů ve vysokém rozlišení. Aktuálně je lze spočítat na prstech. Je jich přesně deset. V průměru je tak ve vysokém rozlišení pouze každý devadesátý film, což je tristní.


Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

Filmy, které Topfun nabízí ve vysokém rozlišení, je doslova možné spočítat na prstech. Nedostatek HD titulů je obecnější problém.

Zbytek filmů Topfun nabízí ve standardním rozlišení, což v jeho případě konkrétně znamená 720×404 bodů (404p) s datovým tokem 2,5 Mb/s. V závislosti na koncovém zařízení a nastavení uživatele může rozlišení videa klesnout až na 512×288 bodů (288p). Například při sledování filmu z chytrého telefonu přes mobilní síť. Topfun souběžně používá kodeky H.264 a WMV. Prý s ohledem na šíři podporovaných zařízení.


Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

Topfun umožňuje filmy sledovat prostřednictvím osobních počítačů, mobilních zařízení anebo chytrých televizorů.

Webové stránky služby totiž nejsou zdaleka jediným místem, kde diváci mohou půjčené či koupené filmy zhlédnout. V pestrosti podporovaných platforem a zařízení nemá Topfun na české scéně internetových videopůjčoven konkurenci. Poskytuje mobilní aplikaci pro Android (2.2 a vyšší), iOS (5.0 a vyšší) a Windows Phone (7.5 a vyšší). Dále disponuje dotykovou aplikací pro systémy Windows 8, Windows 8.1 a Windows RT.

Z chytrých televizorů podporuje vybrané modely značek Samsung, Panasonic, Sony, LG, Philips, Sharp, GoGen a Hyundai. Aplikace služby je též integrovaná do zajímavého satelitního přijímače Zircon iHD. Letošní novinkou je samostatný přehrávač Topfun Box. Po jeho připojení je přední česká video-on-demand služba dostupná z obrazovky libovolného televizoru, takže chytrého i klasického nehledě na značku.

Voyo s pay-per-view dlouhodobě pouze koketuje

České verzi služby Voyo jsme se také podrobně věnovali v předchozí části naší mini série zaměřené na služby poskytující obsah za předplatné. Voyo se zaměřuje takřka výhradně na předplatitele. Součástí webových stránek služby je ovšem také sekce Extra tituly, kde se nachází filmové novinky, které si lze vypůjčit za jednorázový poplatek. Zde nabízené filmy nejsou součástí katalogu obsahu, který je volně dostupný všem předplatitelům.


Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

Pro Voyo je prioritou jednoznačně poskytování obsahu za předplatné. Skrovná pay-per-view sekce je pouze na webu.

Extra tituly jsou dostupné výhradně po jednorázové platbě. Obvyklý poplatek za zapůjčení jednoho filmu činí 50 Kč. Horní sazba je 80 Kč. Ceny jsou stejné jak pro abonenty služby, tak pro diváky, kteří jejími předplatiteli nejsou. Extra tituly si lze půjčovat a přehrávat pouze na webových stránkách služby. Stávající aplikace pro mobilní zařízení a chytré televizory jsou orientovány pouze na obsah dostupný za předplatné.

BRAND24

Průběžně obměňovaná nabídka aktuálně čítá na dvě desítky titulů. „Extra tituly nejsou pro Voyo v současné době prioritou. Zaměřujeme se na nabídku v rámci předplatného, kde je k dispozici více než dva tisíce titulů,“ uvedla pro DigiZone.cz tisková mluvčí Anna Suchá za televizní skupinu Nova, která české Voyo provozuje. Zároveň potvrdila, že rozšíření dostupnosti sekce Extra tituly mimo webové stránky služby se nechystá.

Kvalita přehrávaného videa se automaticky přizpůsobuje rychlosti připojení. Maximální možné rozlišení pro HD tituly je 1280×720 bodů (720p) s datovým tokem cca 3,5 Mb/s. Nejvyšší možné rozlišení pro SD tituly je 736×416 bodů (416p) s datovým tokem cca 1,3 Mb/s. Voyo využívá kodek H.264. Všechny filmy jsou dostupné pouze v českém znění. Přepínání jazykové stopy a volitelné titulky není dostupné ani chystané.

Která z představovaných služeb vás nejvíce zaujala?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).