Hlavní navigace

České Radiokomunikace uklidňují televize: druhá dividenda neohrozí mutliplexy

6. 6. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Největší provozovatel televizních vysílačů v Česku krotí obavy z druhé digitální dividendy, která by mohla výrazně narušit stávající vysílací sítě DVB-T

Za zavádějící a nesprávné považují České Radiokomunikace informace o značných problémech s vysílacími kmitočty pro stávající televizní multiplexy, které mají nastat s uvolňováním části vysílacího spektra pro tzv. druhou digitální dividendu, tedy nové mobilní služby. Nelíbí se jim zejména tvrzení, že jejich multiplex 3, který provozují prostřednictvím dceřiné firmy Czech Digital Group, přijde o většinu vysílacích kanálů bez náhrady a prakticky bude muset ukončit svůj provoz.

K TÉMATU: Čeká nás velké přelaďování: multiplexy 1 až 4 možná opustí kanály 49 až 60

„Ohrazujeme se proti informacím, které se objevují v médiích o možném omezení či dokonce ukončení vysílání v souvislosti s předpokládanou digitální dividendou II. Takové informace považujeme za zavádějící a nesprávné,“ uvedla firma v prohlášení, které v úterý rozeslala médiím. Sama přitom připouští, že v souvislosti s druhou digitální dividendou bude nutné vyměnit značnou část vysílacích kanálů nynějších multiplexů 1 až 3, které provozuje nebo zajišťuje jejich vysílání.

ROZHOVOR: Jiří Vykydal: Stát chce vrátit část kmitočtů DVB-T, měl by tedy pomoci zavést DVB-T2

Například zmiňovaný multiplex 3 má přijít o tři čtvrtiny stávajících vysílacích kanálů a není jisté, zda se za všechny najde adekvátní náhrada. V nedávném rozhovoru pro DigiZone.cz to připustil i šéf útvaru strategických projektů a regulace Českých Radiokomunikací Jiří Vykydal. Nedostatkem náhradních kmitočtů argumentoval pro rychlé zavedení standardu DVB-T2, na který by se mělo z dnešního DVB-T postupně přejít. Zavedení DVB-T2 v České republice prosazují právě České Radiokomunikace.

ROZHOVOR: Stát nemá co financovat DVB-T2, ohrazuje se předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák

Nyní však České Radiokomunikace tvrdí, že žádný nedostatek kmitočtů pro stávající sítě DVB-T nehrozí. „Diváci České republiky se nemusí obávat omezení televizního vysílání, protože nehrozí vysílacím sítím DVB-T v tomto směru žádné riziko,“ píší ve svém prohlášení. Druhá digitální dividenda by měla přijít na pořad dne v letech 2017 nebo 2018. Už nyní se ale uvolňují vysílací kanály v rámci tzv. první digitální dividendy. Jde o vysílací kanály nad 60, které stát následně vydraží a bude se na nich provozovat mobilní broadband.

ČTĚTE TAKÉ: Digitální dividenda připadne na mobilní televizi a internet vzduchem

„Jedná se především o několik kmitočtů přidělených pro multiplex 4 a jeden kmitočet v multiplexu 2. Dotčené kmitočty budou nahrazeny kmitočty jinými, což pro diváky bude znamenat pouhé přeladění přijímače na jiný kmitočet v některých územních oblastech. Takto uvolněné kmitočty budou moci být využívány pro mobilní sítě nové generace od 1. července 2013,“ popisují České Radiokomunikace. Podle předsedy Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavla Dvořáka se musí vysílací kanály nad 60 uvolnit do konce letošního roku.

BRAND24

Druhá digitální dividenda by se měla dotknout vysílacích kanálů 49 až 60, ale její přesné načasování zatím není známo. „Pokud v návaznosti na budoucí závěry Světové radiokomunikační konference (WRC) pořádané v roce 2015 bude nutné dosáhnout úspory nebo změny frekvenčního spektra, které je nyní pro televizní vysílání využíváno, lze ji realizovat buď přechodem současných služeb DVB-T na jiné kmitočty a pouhým přeladěním přijímačů v některých oblastech anebo plynulým, přirozeným přechodem na nástupnickou vysílací technologii DVB-T2, která vedle výrazné úspory frekvenčního spektra v porovnání s DVB-T navíc přinese divákům nové televizní služby jako je například vysílání ve vysokém rozlišení, placenou televizi, mobilní televizi a mnoho další zajímavých služeb,“ opakují České Radiokomunikace svoji tezi o potřebě přejít na vysílání ve standardu DVB-T2.

„Jsme přesvědčeni, že pokračování celoplošných vysílacích služeb ve všech uvedených vysílacích sítích je i po roce 2018 zaručeno právy plynoucími z udělených přídělů a právy na ochranu investic. Případné změny způsobené změnou plánu využití rádiového spektra mohou být pouze rázu přechodu na jiné vysílací kanály, popř. postupné migrace všech sítí DVB-T do systému DVB-T2 při zachování celoplošného rozsahu vysílání s cílem efektivního využití spektra,“ uvedla firma. „Věříme, že ČTÚ provede včas všechny nezbytné kroky k tomu, aby zajistil nejen operátorům všech DVB-T vysílacích sítí, provozovatelům TV vysílání, ale zejména všem televizním divákům nerušený provoz televizního vysílání.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).