Hlavní navigace

České Radiokomunikace chtějí rozjet dialog o digitalizaci rozhlasového vysílání u nás

6. 9. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podle vedoucí Týmu digitálního vysílání Českého rozhlasu Pavla Balíčka by mělo vzniknout také národní koordinační DAB fórum a počítá se i s národní konferenci o DAB a DAB+.

Dominantní poskytovatel vysílacích služeb u nás, společnost České Radiokomunikace, se aktivně pouští do budoucího procesu digitalizace rozhlasového vysílání. Jako první krok uspořádal operátor včera v prostorách Žižkovské televizní věže diskusi s dotčenými subjekty, konkrétně s rozhlasovými stanicemi, kterých se bude tento krok týkat nejvíce. Radiokomunikace se zmiňují o řadě problémů, jež je třeba překlenout. Tím pravděpodobně největším je fakt, že stávajícím vysílatelům se jako souhlas pro přechod na digitál prodlouží stávající analogová licence až do roku 2025.

ČTĚTE TAKÉ: Digitální rozhlas je možné zachytit už i z východočeské Černé hory

BRAND24

Abychom se v procesu digitalizace rozhlasového vysílání mohli posunout dále, je nutné stanovit jasnou národní strategii. Zároveň navrhujeme zahájit aktivní dialog o budoucí koncepci digitálního rozhlasového vysílání se všemi zainteresovanými subjekty, zejména s regulačními autoritami. Chtěli bychom také ustanovit národní koordinační DAB fórum a uspořádat národní konferenci o digitálním rozhlasu, uvedl při této příležitosti vedoucí Týmu digitálního vysílání Českého rozhlasu Pavel Balíček. Podle generálního ředitele ČRa Kamila Levinského je velkou výhodou České republiky, že si může vzít příklad ze zemí, kde se již digitalizace rozhlasu úspěšně rozjela.

Další kroky k úspěšnému zahájení digitalizace podle Českých Radiokomunikací:

  • stanovení jednotné národní strategie pro rozvoj DAB+
  • vytvoření společného pracovního týmu včetně zapojení regulátorů
  • získání kmitočtů pro dlouhodobý testovací provoz
  • zajištění obsahu a služeb pro dlouhodobý testovací provoz
  • změny legislativy
  • jednání s výrobci, dodavateli a prodejci DAB+ přijímačů
  • příprava a realizace komunikační strategie pro podporu nového vysílacího standardu a služeb s přidanou hodnotou
  • zahájení realizace testů s následným přechodem do pravidelného vysílání

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).