Hlavní navigace

České fotbalové kluby válčí s televizemi, nejrazantněji Slavia

22. 8. 2009
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - České fotbalové kluby mají za sebou první kvalifikační utkání o postup do skupinové fáze nově vytvořené Evropské ligy. Televizní diváci ale nemají mnoho možností je uvidět v přímém přenosu. Vláda chce umožnit operátorům digitálních multiplexů provozování libovolného množství sítí pro zemskou digitální televizi. Diváci analogových kabelových společností si stěžují na postupné omezování programové nabídky.

Česká televize nechce jít fotbalovým klubům „na ruku“, Nova s Primou zájem nemají

Fanoušci dvou pražských fotbalových klubů zřejmě nejsou nadšeni z postupu jejich vedení. Přenosy evropských pohárových zápasů Slavie nebo Sparty jsou v televizi jen výjimečně. Důvod je jednoduchý – oba kluby chtějí za své domácí zápasy částky, které není ochotna zaplatit žádná televize. V některých případech přenosy na České televizi částečně spolufinancovala i sázková kancelář Fortuna (například dva zápasy mezi Spartou a řeckým Panathinaikosem). V případě zápasů mistrovské Slavie ale tomu bylo jinak a diváci tyto zápasy neviděli.

Na obrazovce se nejprve neobjevil ani duel 3. předkola Ligy mistrů mezi Slavii a moldavským Tiraspolem, ve čtvrtek Česká televize neodvysílala ani duel předkola Evropské ligy Slavie s Bělehradem. Podle deníku Sport vedení Slavie vyčíslilo práva na čtvrteční přenos na 600 tisíc korun, zatímco ČT byla ochotna zaplatit mezi 300 a 400 tisíci Kč. Generální ředitel Slavie Petr Doležal ale trval na původním požadavku klubu, nechtěl jít pod cenu. Z rozmluv s kolegy z ostatních klubů jsem nabyl dojmu, že jsou ochotní prodat vysílací práva takřka za hubičku. Jenže my nejsme charita. Já se starám o to, aby klub ekonomicky fungoval a zrovna vysílací práva považuji za jednu z nejdůležitějších položek, které můžeme zobchodovat. (…) Já neřídím organizaci, která má zajištěnou existenci z koncesionářských poplatků, řekl serveru Týden.cz.

Juraj Koiš: Zápasy fotbalové Slavie z kvalifikace do Evropské ligy v televizi nebudou
Jan Potůček: Slavia se opět nedohodla s ČT, přenos zápasu s Bělehradem asi nebude
Jan Potůček: Místo Slavie s Bělehradem odvysílá ČT zápas Liberce s Bukureští

Redakce Digizone.cz se zajímala i o názory dalších televizí. Marek Kindernay, ředitel Novy sport nám ale potvrdil, že ani Nova by za podobných podmínek do vysílání přenosů nešla. Zajistilo by nám to sledovanost, ale zřejmě bychom stejně na tom přenosu byli ztrátoví a to si nemůžeme dovolit. Pokud se bavíme o částce 500 tisíc, tak tolik bychom z reklamy operativně nezískali. K tomu je nutné přičíst i náklady na výrobu přenosu, uvedl Kindernay v rozhovoru pro Digizone.cz, který přineseme příští týden v úterý.

Nova sport - grafika 2008

O zápasy českých klubů v Evropské lize zatím nemá zájem ani Nova sport.

Legendární publicistický pořad Klekánice se vrací. Na internetu.

Investigativní pořad Klekánice, který do února 2004 vysílala Česká televize, se po pěti letech dočká své obnovy. Neobjeví se však na veřejnoprávní obrazovce, nýbrž na internetu. Stránky připravuje někdejší reportérka a později i moderátorka Klekánice Jana Lorencová, která do letošního května vedla reportérské oddělení v Českém rozhlasu 2 – Praze. Nový web, který ponese název Klekánice Jany Lorencové, čtenáři poznají i podle obrázku strašáka, který byl maskotem televizního pořadu. Na stránkách se mají objevovat televizní reportáže Jany Lorencové a několika málo jejích spolupracovníků. Reportérka počítá i s tipy od čtenářů. Chci oslovit lidi, aby nám psali o křivdách na nich spáchaných. Dneska nemají šanci, že by se někdo zabýval tím, že je někdo okradl nebo že mají nějaký jiný problém, vysvětlila reportérka.

Nájem redakčních prostor a techniku podle Lorencové uhradí blíže nespecifikovaný sponzor. Reportérka ani nevylučuje postupné zpoplatnění přístupu na stránky. Problém s obnovením pořadu má ale Česká televize, která zvažuje vůči své bývalé reportérce právní kroky. Od internetového projektu Jany Lorencové se Česká televize distancuje, řekl mluvčí ČT Ladislav Šticha. Lorencová si myslí, že veřejnoprávní televize rezignovala na své poslání protože neposkytuje kritické informace, jak ji k tomu zavazuje její Kodex a zákon o ČT. Zda její nynější aktivita souvisí s kandidaturou do podzimních parlamentních voleb není známo. Lorencovou si jako nezávislou kandidátku na Ostravsku vyhlédla Strana zelených.

Jan Potůček: Jana Lorencová obnoví Klekánici. Na internetu
Jan Potůček: Spor o Klekánici: ČT zvažuje právní kroky proti Janě Lorencové

Vláda chce uvolnit pravidla pro operátory zemské digitální televize

Libovolné množství sítí pro zemskou digitální televizi by mohl napříště provozovat jeden operátor, například České Radiokomunikace. Podle středečních Lidových novin to navrhuje úřednická vláda premiéra Jana Fischera, která schválila změnu vysílacího zákona, jež zavádí v České republice evropskou směrnici o audiovizuálních službách. Podle současného zákona může jeden operátor provozovat nanejvýš dvě sítě elektronických komunikací. Dominantní operátor v oblasti šíření zemského televizního signálu, společnost České Radiokomunikace, sice fakticky provozuje sítě tři, na vlastní jméno ale pouhý jediný televizní multiplex – digitální síť 2. Pro další dva multiplexy, sítě 1 a 3, zajišťuje hlavní vysílače.

Vrtulník nad Žižkovem

České Radiokomunikace šíří přes své vysílače signál tří multiplexů. Na snímku vrtulník nad vysílačem Praha – Žižkov.

Právě České Radiokomunikace přitom dlouhodobě žádají, aby omezení ze zákona zmizelo, protože by chtěly provozovat další sítě pro mobilní televizi nebo digitální rozhlas. Když uvážíme, že cílem je získat víc diváků, přivést víc programů a víc hráčů na trh, zmíněné opatření může brzdit trh a snížit konkurenceschop­nost, citují LN z vlastního, dva roky starého rozhovoru s generální ředitelkou společnosti Jane Hannah. Pokud změna zákona, navrhovaná vládou, projde, bude to paradoxně znamenat ještě větší monopolizaci trhu v oblasti provozování sítí pro zemskou digitální televizi. Už nyní jsou všechny tři velké multiplexy tak či onak zajišťovány s pomocí Českých Radiokomunikací, čtvrtá síť Telefóniky O2 fakticky nefunguje (pouze se v ní testuje a nerozšiřuje vysílání do dalších lokalit).

Jan Potůček: Vláda chce umožnit operátorům, aby provozovali více než dva multiplexy

Abonentům kabelovky Rio Media vadí omezování analogové programové nabídky

Vyřazování atraktivních programů s analogové nabídky kabelové společnosti Rio Media narazilo na odpor zákazníků této společnosti v Klatovech i v Olomouci. Firma vyřadila z analogové nabídky programy Nova Sport či Hallmark, a přesunula je pouze do digitálního slotu. Digitální kabelová televize od této společnosti je přitom aktuálně dostupná pouze třetině zákazníků Rio Media v Klatovech, v Olomouci je dostupnost vyšší. Zákazníkům se změna nelíbí i proto, že operátor letos v dubnu zvýšit měsíční poplatek za analogovou nabídku AV Klasika, jejíž součástí byly i zmiňované stanice. Generální ředitel Rio Media Petr Opletal ale firmu hájí: prý jde o výsledek průzkumu sledovanosti a zájmu diváků, a firma chce napříště atraktivnější programy nabízet hlavně v digitální nabídce.

Jan Potůček: Zákazníkům kabelovky Rio Media vadí omezování analogové nabídky

Došli jsme k závěru, že zachování v digitální nabídce a postupné nahrazení jinými programy v nabídce analogové odpovídá poptávce a ceně za tyto programy. V analogu se bohužel – kvůli omezené kapacitě sítě – všem nezavděčíme nikdy a je třeba říct, že investujeme značné peníze do digitalizace sítě tak, aby si každý divák mohl vybrat dle svého," řekl Opletal Klatovskému deníku. V Olomouci si diváci stěžují na časté změny v analogové nabídce. Rio Media neustále mění nabídku a samozřejmě zvedá ceny. Analogovou nabídku se snaží potlačit, digitální přibližně srovnatelný balíček k analogovému AV Klasika je o 200 měsíčně dražší (balíček D60+). Nevysílá v analogové nabídce všechny stanice „must carry“ a vyhodila i AXN z analogu a dodala JOJ Plus navíc. Když si zavoláte na telefon, tak vám poví, že zákon neporušují, napsal serveru DigiZone.cz zákazník Rio Media Pavel Grohmann. Další informace o omezování analogových nabídek kabelových společností přineseme v příštím týdnu.

Ilustracni foto z HDTV Forum 2009

Kabelové společnosti se snaží přilákat diváky k digitálním nabídkám. I za cenu omezování analogu. Ilustrační foto: Juraj Koiš, Digizone.cz.

Stručně

Totální výluka digitálního televizního vysílání čeká příští týden Prahu, konkrétně hlavní městský vysílač na Žižkově. České Radiokomunikace naplánovaly jeho výluku, aby mohly provést pravidelnou údržbu anténního systému a dokončily výstražné osvětlení věže. Výluka se uskuteční v úterý 25. srpna v čase od 6:00 do 15:00 a týká se vysílačů všech digitálních multiplexů v Praze.

Jan Potůček: Prahu postihne příští úterý digitální tma, nepůjde vysílač Žižkov

Druhou nejsledovanější televizí v tuzemsku se stala ve středu večer během přenosu Mistrovství světa v atletice z Berlína ČT 2. Diváky přilákal boj oštěpařky Barbory Špotákové o stříbrnou medaili. Celý přenos, který trval více než tři hodiny, sledovalo v průměru 896 tisíc diváků starších čtyř let a Dvojka během něj dosáhla v této cílové skupině podílu 26,38 procenta.

Jan Potůček: Špotáková udělala z ČT 2 druhou nejsledovanější televizi

Kanál Eurosport 2 Bundesliga už vysílá s českou lokalizací, zatím ale jen v platformě Digi TV. Původní plán počítal se zahájením vysílání české mutace o něco dříve, ale provozovatelé satelitních platforem nejprve musí zajistit kapacitu pro šíření tohoto programu. O zařazení do jiných platforem se tudíž jedná. Čtenář ze Slovenska redakci Digizone.cz informoval, že zavádění Eurosportu 2 Bundesliga ve slovenských kabelovkách pokračuje rychleji, již dva týdny ho šíří například společnost Satro.

Redakce a čtenáři Digizone.cz: Eurosport 2 Bundesliga konečně s českým komentářem

Dvě hodiny z ranní show populárního Fun rádia mohou denně sledovat i diváci televize JOJ. Ta jim včera nabídla první televizní vysílání populární dvojice Adela & Sajfa. Jak uvádí server Mediálne.sk, první vydání ale nebylo přizpůsobeno pro televizi. Joj ho snímala přímo z rozhlasového studia, a kromě několika statických kamer měla k dispozici jen jednu pohyblivou kameru. Ranní program Fun rádia se do televizního vysílání rovněž moc nehodil. Televize musela překrývat některé komerční pasáže hudbou nebo vlastním servisem.

Juraj Koiš: Joj odvysílala premiéru rozhlasové show v televizi

Dominantní kabelový operátor na Slovensku, společnost UPC, se rozhodla ke konci srpna vyřadit z rozšířené programové nabídky analogové kabelové televize českou televizi Prima. Od 31. srpna ji nahradí nový program TV Doma, druhý kanál nejsledovanější slovenské televize Markíza zaměřený na ženy. Informuje o tom server Mediálne.sk. Prima zůstane součástí rozšířených nabídek digitální kabelové televize UPC, čímž chce společnost postupně donutit své zákazníky, aby přešli od analogové k digitální kabelové televizi.

Jan Potůček: Prima zmizí z nabídky analogové UPC na Slovensku, nahradí ji TV Doma

Dvaadvacet informačních center pro handicapované občany, která by měla v územních oblastech Praha a Plzeň pomáhat s přechodem na digitální příjem televize, zřídila Národní koordinační skupina pro digitalizaci televizního vysílání. Centra vznikla v místech, kde dojde letos v září a říjnu k vypnutí hlavních analogových televizních vysílačů.

Jan Potůček: Postiženým pomůže s přechodem na digitální vysílání 22 infocenter

Zapojení do elektronického měření sledovanosti plánuje do konce letošního roku zpravodajská televize Z1. Podle jejího šéfa Zdeňka Šámala je to otázka letošního podzimu nebo přelomu roku. Tuto otázku chceme vyřešit během podzimu. Takže prosinec by mohl být reálný, leden nejpozději, řekl Šámal zpravodajskému serveru Týden.cz.

Jan Potůček: Z1 by mohla být do konce roku v peoplemetrech
Jan Potůček: Z1 ještě stále nepodepsala dlouhodobou smlouvu s CDG
Jan Potůček: Tachecí měla na Z1 nahradit Nesvadbová, ta ale nabídku odmítla
Juraj Koiš: Z1 výrazně omezí zpravodajské bloky, přes víkend nebude vysílat živě

O2 TV vyber programu

Menu IPTV služby O2TV.

Zemská digitální síť 4, určená pro nové digitální televize, se bude rozšiřovat do dalších lokalit, ale určitě ne v nejbližších měsících. Serveru DigiZone.cz to řekl Martin Žabka, tiskový mluvčí společnosti Telefónica O2, která je provozovatelem této sítě. Po dlouhé době jde o vůbec první oficiální vyjádření firmy k dalšímu osudu multiplexu 4, který v současné době vysílá v testovacím režimu programy TV Nova a ČT 1 ve vysokém rozlišení obrazu.

Jan Potůček: Telefónica O2: Plzeň jsme vypnuli, ale multiplex 4 postavíme

Snaha Českého telekomunikačního úřadu o dražbu prvních sítí pro zemské digitální rozhlasové vysílání nemusí dopadnout úspěšně kvůli malému zájmu provozovatelů. České Radiokomunikace požadují, aby ČTÚ vypsal tendr na kmitočty ve III. televizním pásmu. Podobně se vyjadřuje i Český rozhlas, který sice L-band využije, ale jen krátkodobě. Nemá ale zájem se přihlásit se do tendru jako provozovatel sítě, chce se spojit s některým z vítězů jako vysílatel obsahu.

Juraj Koiš: Český rozhlas chce digitálně vysílat v L-bandu, ale ne dlouhodobě

BRAND24

Zástupci satelitních platforem, které na českém a slovenském trhu využívají kódovací systém CryptoWorks tvrdí, že přechod na nový systém PIsys od společnosti Irdeto pomůže rozvoji místního trhu se satelitní technikou. Zavedení systému Irdeto u našich platforem by mělo dobrou zprávou pro výrobce a dodavatele set top boxů na náš trh. Nové licence se na původní systém CryptoWorks již nevydávají a migrace tak může výrazně pomoci v dalším oživení na našem satelitním trhu.

Juraj Koiš: Změna kódovacího systému u tuzemských platforem pomůže trhu

Jaká je podle vás nejzásadnější událost tohoto týdne?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).