Hlavní navigace

Česká televize všechny překvapila, místo jednoho nového kanálu spustí hned dva

23. 2. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Nebýt tiskové konference České televize k jejím dvěma novým chystaným kanálům, bylo by tématem číslo 1 bezesporu spuštění programu Telka

Česká televize spustí programy ČT :D a ČT art

Nejen dětský kanál, ale i novou kulturní stanici spustí koncem letních prázdnin Česká televize. Pro dětský program nakonec zvolila název ČT :D, který zkracuje na “Déčko”. Odstartuje v sobotu 31. srpna, aby se děti, kterým budou končit letní prázdniny, mohly o posledním víkendu před školou s novou televizní stanicí podrobně seznámit. “Zvažovali jsme několik termínů startu, krom jiného 1. červen jako Mezinárodní den dětí, ale přišlo nám zbytečné vysílat jen měsíc a pak by se děti rozjely na prázdniny,” vysvětlil generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Nový kulturní kanál ČT art využije stejnou programovou pozici jako ČT :D, bude ale vysílat jen večer a v noci. Začínat bude ve 20 hodin a končit dvě hodiny po půlnoci. Dětský kanál bude zahajovat vysílání v šest hodin ráno a pokračovat bude bez přestávky až do osmé večerní. Dopolední vysílání do 12:50 hod. bude věnované mladším dětem od čtyř do osmi let, odpolední školákům od osmi do dvanácti let. Na ČT :D se přesunou všechny pravidelné dětské pořady z ČT 2 a ČT 1, včetně Kavčího hnízda, Večerníčka či Studia Kamarád.

Česká televize se při tvorbě kanálu "ČT 3" inspiruje i u britské veřejnoprávní stanice CBBC.
Autor: repro foto CBBC

Dětští diváci v Česku se dočkají veřejnoprávního kanálu pro děti. V Británii už ho delší dobu nabízí BBC, stanice tohoto typu fungují ale i v dalších evropských zemích.

Jan Potůček: Dětský kanál ČT :D odstartuje 31. sprna. Od 20:00 ho vystřídá ČT art

Jan Potůček: Sledovali jsme živě: Kavčí hory spustí dětský kanál ČT :D a kulturní ČT art

Jan Potůček: Česká televize chystá zásadní změnu v přístupu ke kultuře, registruje si logo ČT Art

Lukáš Polák: První obrysy dostal kanál ČT art před měsícem, překvapil šéf Kavčích hor Dvořák

Odstartovala Telka, nová neplacená stanice od Novy

Dalo se to čekat a neříkejte, že ne. Nova Group vstoupila do dvacátého roku své existence a byla by hodně hloupá, kdyby svého bohatého televizního archivu nevyužila. Telka si své diváky rozhodně najde, byť je spíše z internetových fór patrný pravý opak – většina diskutérů na ni nadává a uvádí, že takový televizní odpad tady snad ještě nikdy nebyl. Ostatně, připomeňme si alespoň ve stručnosti, co tato stanice nabídne – Riskuj!, Kolotoč, Rychlý prachy, Zlatá mříž, Hogo-fogo, Čundrcountryshow, Zlatíčka, Horoskopičiny, Rande a pochopitelně i seriály Ulice, Pojišťovna štěstí a Ordinace v růžové zahradě.

Koncept vysílání složeného z legendárních pořadů z dílny televize Nova, z nichž většina v době svého vysílání v průměru vysoce přesahovala 50 % hranici podílu na sledovanosti, vhodně doplňuje stávající portfolio stanic skupiny Nova a přináší divákům televizi tak, jak ji znají a mají rádi. Diváci ve výzkumech často deklarují, že jim tyto pořady chybí. Tudíž existuje velká poptávka, což vidíme i z obliby, kterou retro pořady mají napříč současnou nabídkou televizních stanic, komentoval při příležitosti udělení licence této stanici její blížící se start generální ředitel Novy Jan Andruško.

Náhled webových stránek chystané stanice Telka
Autor: repro foto telka.nova.cz

Telka přináší archivní pořady Novy za dobu její devatenáctileté existence.

Lukáš Polák: Startuje Telka, stroj času do zlaté éry televize Nova a její pátý neplacený kanál

Jan Potůček: Nova uvolnila těsně před startem Telky video se staniční grafikou. Podívejte se

Jan Potůček: Smíchov a Telka budou i na satelitu, Nova pro ně získala satelitní licence

Lukáš Polák: Telka zařadila do zemského multiplexu 4 programového průvodce EPG

Jan Potůček: Zábava, která nestárne… Nova ukázala, co všechno na Telce vytáhne z archivu

Další sportovní kanál vysílá v HD: Sport 2

Už ve čtvrtek v odpoledních hodinách se v nabídce satelitního operátora freeSAT by UPC Direct, jehož provozovatelem je lucemburská společnost UPC DTH, objevila česko-slovenská verze kanálu Sport 2 ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Stanice přitom oficiálně vstupuje do nabídky služby až dnes. V době psaní textu byla programová pozice pojmenována jako Test, avšak už byl vysílán klasicky programový průvodce (EPG). Obrazová kvalita stanice je velice dobrá a pohybuje se okolo 12 Mbit/s.

Sport 2 HD vysílá na stejné frekvenci jako oba Eurosporty ve vysokém rozlišení, které jsou určeny kromě maďarského a rumunského trhu i pro ten náš. Na témže kmitočtu je také HD verze maďarského kanálu RTL Klub. Těší nás, že můžeme posílit naši sestavu freeSAT HD o další kvalitní kanál, na kterém budeme vysílat místní oblíbené sporty, jako například hokej, a také mezinárodní sportovní akce, například zápasy španělské ligy, uvedl při příležitosti zařazení stanice regionální manažer operátora Jiří Kraval.

Sportu 1 se nakonec diváci v Česku v HD kvalitě nedočkali. Místo něho odstartoval program Sport 2 HD.

Lukáš Polák: Odstartoval Sport 2 HD, freeSAT ho zařadil do nabídky s předstihem

Lukáš Polák: freeSAT zařadí jako první operátor u nás do nabídky Sport 2 v HD rozlišení

Jan Potůček: Kabelový a satelitní Sport 2 zahájí v pátek 22. února HD vysílání. Začne tenisem

Stručně

Z nabídky multiplexu 4, který provozuje společnost Digital Broadcasting, byl ve čtvrtek vyřazen program ČT 1 HD. Operátor k tomuto očekávanému, avšak velmi nepopulárnímu kroku pro diváky přistoupil z kapacitních důvodů celé sítě.

Lukáš Polák: Multiplex 4 vyřadil z nabídky z kapacitních důvodů kanál ČT 1 HD

Podle plánu zahájila v pátek promo vysílání slovenská stanice Fooor, čtvrtý kanál z rodiny společnosti Markíza Group, která provozuje programy Markíza, Doma a Dajto.

Lukáš Polák: Nová stanice Fooor spustila na satelitu promo smyčku, ostrý start plánuje na pondělí

Lukáš Polák: Fooor, čtvrtý kanál Markízy, bude u CS Linku a Skylinku dostupný na všech typech karet

Významné programové změny chystá od 11. března ve svém vysílacím schématu plnoformátová televize Barrandov. Změn se mimo jiné dočká i zpravodajská hodina. Magazín Prominenti se přesune na odpoledne.

Lukáš Polák: TV Barrandov „překope“ od 11. března odpolední a večerní program


Foto: TV Barrandov

TV Barrandov klesá sledovanost už i její středeční stálice Vtip za stovku. Vedení od 11. března „překopalo“ odpolední a večerní program.

Obnovy vysílání se už nedočká zábavná televize Pětka. Její nový majitel, který získal kontrolu nad licencovanou společností Metropol TV, totiž Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) vrátil vysílací licenci.

Jan Potůček: Televize Pětka definitivně skončila, nový majitel vrátil Radě pro vysílání licenci

Jen do konce března bude možné zaregistrovat novou kartu k satelitní službě CS Link. Provozovatel této platformy, lucemburská společnost M7 Group, dnes oznámila obchodním partnerům, že s registracemi dalších karet po 31. březnu nepočítá.

Jan Potůček: Konec CS Linku? M7 Group přestane k 31. březnu registrovat všechny nové karty

BRAND24

Prvního rádia specializovaného na dechovku, které využije klasické vysílače, se letos dočká Česká republika. Licenci pro celoplošné vysílání na středních vlnách získala společnost RadioPraha pro projekt Rádio Dechovka.

Jan Potůček: Nové celoplošné Rádio Dechovka získalo licenci. Bude vysílat na středních vlnách

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).