Hlavní navigace

Česká televize spustila hybridní vysílání HbbTV. Co nabízí a kam se posunulo v zahraničí?

7. 5. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Zajímají vás podrobnosti o HbbTV České televize, ale nemůžete tento standard z nějakého důvodu vyzkoušet? Právě pro vás je určen dnešní článek, který se ohlédne za touto technologií i v zahraničí.

Co je to HbbTV

Pro naše čtenáře bude následující vysvětlení možná nošením dříví do lesa, ale jak jsem zjistil v diskusním fóru i na naší stránce komunitního portálu Facebook, řada lidí ještě vůbec netuší, co to HbbTV je a jak ho přijímat, a to dokonce i přesto, že o něm na našem webu píšeme poměrně pravidelně. Čili, pokud víte, o co jde, můžete směle přeskočit na další část článku, pokud nevíte, „která bije“, zpozorněte. Hybridní vysílání označované zkratkou HbbTV (Hybrid Broadband Broadcast TV), umožňuje přístup k řadě doplňkových služeb ke klasickému vysílání. Jedná se například o takzvaný superteletext, který připomíná spíše moderní zpravodajský portál (mohou tu být dostupná i videa a obrázky), elektronického programového průvodce, který taktéž umožňuje přehrávat upoutávky, a případně i videoarchiv dané televizní stanice. Nejdále jsou s implementací HbbTV u našich západních sousedů, kde už se tato technologie stala za dobu přibližně roku a půl, co zde funguje, naprostým standardem. Pro využívání HbbTV je nutné mít televizor nebo set-top-box, které ho podporují. Jedná se většinou o modely z letošního nebo loňského roku. Výjimečně se to může stát produktů z roku 2010. Informace hledejte v technické specifikaci svojí elektroniky.


Autor: Institut für Rundfunktechnik

Původní podoba hybridního vysílání HbbTV v roce 2009.

Detekce hybridního vysílání a úvodní lišta

Pokud vás zajímá, jak poznáte, že HbbTV daný program podporuje, je to jednoduché. V pravé dolní části stránky, se vám automaticky zobrazí informační pole s červeným tlačítkem a informací, že hybridní vysílání je k dispozici. Nutné je ještě zmínit skutečnost, že televizor nebo přijímač, který používáte, musíte mít připojený k internetu. Bez něho si zkrátka neškrtnete. Některé boxy zmiňují přítomnost HbbTV u dané stanice také v informační liště při přepnutí TV stanice, případně rádia (ano, i u některých rozhlasových programů je HbbTV dostupné). Česká televize označila identifikace HbbTV spojením „ČT menu“. Lišta, která se po stisknutí červeného tlačítka objeví, je na položky prozatím chudá, ovšem je třeba si uvědomit, že veřejnoprávní médium je zatím ve fázi testů. Svědčí o tom ostatně nejen vyjádření šéfky Nových médií Pavlíny Kvapilové pro server DigiZone.cz, ale i samotná zmínka v liště – zkušební vysílání. Informační lišta se nijak zvlášť neliší od toho, co znamená například z německých stanic. K dispozici je i ovládání prostřednictvím barevných tlačítek, které ale odpovídají položkám v liště. I to je ale u německých veřejnoprávních a komerčních stanic obvyklé. Z pro mě neznámého důvodu se tu ale zobrazoval špatný čas, který byl posunutý o dvě hodiny nazpět. Rýpaly upozorňuji, že čas na set-top-boxu byl nastaven správně, ovšem i tak by na to neměla mít tato skutečnost vliv.

Superteletext nebo HD teletext? Záleží na vás

První z položek, která je v rámci HbbTV České televize k dispozici, je takzvaný superteletext označovaný častěji jako HD teletext. Tento název ale nemá příliš v lásce vedoucí Teletextu ČT Jan Zeman. Spíše tedy volí označení superteletext. Uživatelé mají na výběr z řady sekcí, které odpovídají klasickému teletextu. Právě z něho je superteletext krmen. Jak již naši čtenáři vědí, Česká televize prozatím nemá pro technologii HbbTV redakční systém, takže data jsou odtud „nalévána“ automaticky z klasického teletextu. Pokud jsme tedy u položek, které jsou k dispozici, jde o Zprávy dne, Z domova, Ze světa, Z tisku, Zajímavosti, Počasí, Sport, Programy ČT, Stránky ČT, Kultura, Finance, Zájmy, Obsah A-Z a Nápověda. Z pochopitelných důvodů zatím superteletext neobsahuje obrázky ani videa. Samotný text se zobrazuje uprostřed stránky. Jakousi perličkou je pak seznam aktuálně vysílaných pořadů na kanálech České televize plus programový tip. U některých přijímačů se bohužel ukazuje, že nejsou na HbbTV, které vzniklo v našich podmínkách, příliš připraveny. Například TechniSat Digit ISIO S, jež nám zapůjčila rokycanská společnost IPON, si úplně nesedla grafika tam, kam měla. U superteletextu to ještě příliš nevadilo, horší to ale bylo u aplikace k MS v hokeji. Tam se rozbíhala až příliš okatě, a dokonce i okno s náhledem stanice přeskakovalo do dolní části obrazovky.

BRAND24

Aplikace k MS v hokeji se opravdu povedla

Bez pochyby tím nejpovedenějším, co zatím Česká televize v rámci hybridního vysílání nabízí, je aplikace pro mistrovství světa v hokeji, které se v těchto dnech a týdnech koná ve Finsku a Švédsku. Sportovní fanoušky musela tato součást HbbTV určitě potěšit. Přesto, že veřejnoprávní médium původně deklarovalo, že půjde o jednoduchou aplikaci, osobně ji vidím ještě přínosnější, než samotný superteletext, který, jak již bylo řečeno, neobsahuje žádné videa ani fotky. V rámci položky „MS hokej 2012“ najdete kompletní (pravidelně aktualizovaný) informační servis včetně grafiky, mezi nimiž jsou i takové lahůdky, jako jsou například fotky jednotlivých hráčů (jsou-li k dispozici) a vlajky zúčastněných států. Jednotlivé zápasy si navíc můžete rozkliknout a zobrazit si detailnější fakta, mezi která patří mimo jiné i to, kdo dal branky, kdo u nich asistoval a kolik hráčů bylo vyloučeno. Dokonce je tu možné zobrazit i online, který využijí zejména ti sportovní fanoušci, kteří k hokejovému utkání přišli pozdě, případně si budou chtít zlomové okamžiky formou textu připomenout. K naprostému standardu pak patří program MS v hokeji nebo statistiky hráčů a jako perlička na závěr fakta o stadionech Hartwall Arena a Ericsson Arena. Ano, tahle aplikace je opravdu povedená a už teď jsem velice zvědavý na tu, která by měla být představena v rámci fotbalového Eura, o OH nemluvě…

HbbTV jako dobrá šance pro lokální stanice?

Velký potenciál v hybridním širokopásmovém televizním vysílání v Německu pochopili už i tamní regionální stanice. První aplikace s ním spojené nabízí bavorské programy na pozici označené „Lokal TV Portal“. Vše je ale teprve v začátku, takže žádné zázraky čekat nemůžeme. U většiny programů je po stisknutí červeného tlačítka na dálkovém ovladači k dispozici informace pouze o tom, kdy daný kanál vysílá. Pouze a.tv a Franken Fernsehen tu má i video stream v podobě jejího živého vysílání. Aplikace dostupné v rámci Lokal TV portalu se tedy nijak neliší od toho, co divák vidí v rámci klasického programu. Němci ale dokazují, že s HbbTV počítají do budoucna i u lokálních programů a mohl by to být i velmi zajímavý vzkaz například pro stanice typu regionalnitele­vize.cz, která je dostupná na satelitu Astra 3B. Samozřejmě, že zadarmo to nebude, ale mohlo by jít o další směr, kterým by se mohly lokální programy v budoucnu vydat. Když už jde touto cestou i Česká televize, doufejme, že další stanice, ať už plnoformátové nebo ty malé, ji budou brzy následovat.

Vidíte HbbTV jako přinos, nebo naopak jako zbytečnost, kterou přináší digitální televize?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).