Hlavní navigace

Česká televize by v HD rozlišení vysílala na satelitu i své regionální mutace

10. 4. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vysílání jednotlivých regionálních verzí na satelitu v HD už delší dobu praktikuje německé veřejnoprávní televize ARD, k tomuto kroku se chystá i její rakouská kolegyně ORF.

Nejen samotný kanál ČT 1, ale i jeho regionální mutace, tedy ČT 1 SM a ČT 1 JM, by Česká televize ráda vysílala do budoucna vysílala na satelitu Astra v HD rozlišení. Serveru DigiZone.cz to řekl technický ředitel veřejnoprávního média Ivo Ferkl. Tento krok by následoval pravděpodobně ve stejnou dobu, kdy v HD kvalitě začne vysílat také zpravodajská stanice ČT 24, tedy v červnu 2016. Překlopení regionů do vysokého rozlišení by souviselo se startem kanálu ČT 24 HD, potvrdil Ferkl.

K TÉMATU: Česká televize chce v roce 2016 ukončit na satelitu distribuci v klasickém rozlišení

Po vypršení stávajících smluv na distribuci kanálů ČT 1 HDČT Sport HD na satelitu Astra 3B chce vedení České televize umístit programy do jediného multiplexu, kde by se objevila i diváky dlouho žádaná HD verze stanice ČT 2. Složení multiplexu by pak vypadalo v definitivní podobě následovně: ČT 1 HD, ČT 1 SM HD, ČT 1 JM HD, ČT 2 HD, ČT 24 HD a ČT Sport HD. Co se týká kanálu ČT :D, na Kavčích horách je ve hře také možnost, že i ten nakonec bude k dispozici v HD kvalitě, ovšem zatím pouze v přepočítávané verzi.

ČTĚTE TAKÉ: Rakouská ORF začne vysílat regiony v HD, spustí další HD kanály a rozšíří HbbTV

BRAND24

Kroky České televize, které jsou plánovány v horizontu dvou let, termín se může nakonec ještě změnit, nejsou nijak překvapivé. Nedávno serveru DigiZone.cz Norbert Grill, technický ředitel ORS, dceřiné firmy rakouské ORF, potvrdil, že letos na satelitu Astra, pozice 19,2 stupně východně, odstartují HD verze kanálů ORF Sport+, ORF III a regiony. Grill však blíže nespecifikoval termín, kdy by mělo být vysílání v SD kvalitě ukončeno. Své HD verze mají na stejném odbytišti i německá veřejnoprávní média ARD a ZDF (včetně jednotlivých zemských TV).

Foto: Česká televize, studio Ostrava (Martin Straka)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).