Hlavní navigace

Česká pirátská strana už má vedení

29. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
29. 6. 2009

Prvním předsedou České pirátské strany byl na víkendovém fóru zvolen Kamil Horký. Ten potvrdil, že strana se chce na podzim zúčastnit předčasných parlamentních voleb a její snahou bude zmírnění postihů za stahování autorsky chráněného obsahu z internetu.

Liberalizace pohybu na internetu je hlavním cílem nově založené strany. Chce mimo jiné změnit autorská práva, podporuje moderní a transparentní státní správu, rychlou, efektivní a nezávislou soudní moc i systém spolupráce veřejného a soukromého sektoru ve vědě a výzkumu. Informovala o tom agentura ČTK přes zpravodajský server ČeskéNoviny.cz.

BRAND24

Chceme jít do voleb s tématem, které prosazují všechny pirátské strany v Evropě, to znamená stahování z internetu, případně šíření autorských děl. Nejsme tak radikální jako ostatní evropské strany, nejsme pro úplnou legalizaci, ale chtěli bychom aspoň, aby to nebyl trestný čin, aby to byl přestupek, uvedl předseda ČPS Kamil Horký. Dodal, že jeho strana by po volbách měla zamířit do opozice, samozřejmě jen za předpokladu, že se dostane do Poslanecké sněmovny. Jasně jsme se dohodli, že nepůjdeme do koalice před volbami s žádnou stranou a po volbách pravděpodobně zůstaneme v opozici, dodal.

Založení strany bylo reakcí na dubnový rozsudek švédského soudu v kauze vyhledávacího portálu Pirate Bay, který odsoudil jeho majitele na rok do vězení. Podle ČTK iniciátoři věří, že strana bude mít úspěch jako švédští piráti při volbách do Evropského parlamentu, kteří získali sedm procent hlasů a jeden poslanecký mandát.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).