Hlavní navigace

Čekají nás revoluční olympijské hry. Nabídnou dva a půl tisíce hodin přenosů

17. 5. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Neuvěřitelnou dávku přímých přenosů dostanou sportovní fanoušci z letošní olympiády v Londýně, která opět přinese velký posun v oblasti televizní zábavy. Diváci se mají rozhodně na co těšit.

BBC dá o tisíc hodin přímých přenosů více než z Pekingu

Britská veřejnoprávní televize BBC odhalila pokrytí olympijských her na velké tiskové konferenci, která se konala v úterý v Londýně. Půjde o neuvěřitelných dva a půl tisíce hodin živých přenosů, tedy o tisíc více, než kolik bylo nabídnuto v rámci OH z Pekingu v roce 2008. Čeští diváci a posluchači se budou moci spolehnout na mimořádný zážitek díky televizním kanálům BBC, které vysílají volně na satelitní pozici 28,2 stupně východně, stejně jako na rozhlasové okruhy britského veřejnoprávního média. I ty jsou šířeny prostřednictvím družice nekódovaně. Vůbec poprvé nabídne BBC přímé přenosy z každého olympijského sportu. Vlajkovou lodí olympijských her se stanou kanály BBC One a BBC Three, stejně jako BBC Two (vysílat však bude pouze v případě, že BBC One přepne na zpravodajství). HD kanály BBC HD a BBC One HD nabídnou více než 17 dní přenosů. Během olympijských her bude fungovat také speciální rozhlasová stanice Radio 5 live Olympic Extra, které doplní BBC Radio 5 live a BBC Radio 5 live Sports Extra. Rádia budou kombinovat aktuální zpravodajství, komentáře a dění na jednotlivých sportovištích. Spoléhat bude možné pochopitelně i na komunikační kanály, jako jsou web (www.bbc.co.uk/spor­t) – včetně mobilní verze – Facebook a Twitter.

BBC nabídne během olympijských her řadu interaktivních aplikací. Ty ale nebudou bez certifikovaného boxu satelitní služby Freesat českým divákům k dispozici. Olympijská nabídka BBC sportovní fanoušky u nás přesto potěší.
Autor: BBC

BBC nabídne během olympijských her řadu interaktivních aplikací. Ty ale nebudou bez certifikovaného boxu satelitní služby Freesat českým divákům k dispozici. Olympijská nabídka BBC sportovní fanoušky u nás přesto potěší.

Diváky v Česku potěší zejména britský satelitní Freesat

BBC vysílá své programy v rámci nekódované satelitní platformy Freesat (neplést si s v Česku působící freeSAT by UPC Direct!), která taktéž deklarovala, že bude nabízet 24 živých HD streamů (ty dají oněch 2500 hodin), na něž si britské veřejnoprávní médium nebude nárokovat exkluzivitu. Server DigiZone.cz vás o této chystané novince informoval začátkem dubna. Otázkou je, v jaké podobě tyto programy budou dostupné a jak mezi nimi budou moci satelitní diváci bez oficiálních Freesat boxů přepínat. Podle dostupných informací mají být k dispozici prostřednictvím červeného tlačítka certifikovaných přijímačů. Počítat je možné také s nekódovanými streamy BBC Sport. DigiZone.cz o nich ale bude pochopitelně ještě časem referovat. Olympiáda 2012 v Londýně bude pravděpodobně největší sportovní událostí ve Velké Británii v našem životě. BBC zajistí její pokrytí tak, aby divákům nikdy neunikl žádný okamžik, uvedl BBC Director London 2012 Roger Mosey. Slib BBC je navíc garantován tím, že právě matka všech veřejnoprávních médií bude jejich oficiálním vysílatelem a především hlavním broadcasterem. Bude tedy signál poskytovat i dalším televizím po celém světě (včetně ČT). Diváci tentokrát budou moci sledovat celkem 39 disciplín z 26 olympijských sportů konaných na 32 místech snímaných Super Hi Vision. Vybrané přenosy nabídne BBC také ve 3D.

UX DAy - tip 2

Přehled olympijských přenosů na kanálech BBC – časy disciplín jsou orientační
Stanice Čas vysílání Disciplína
BBC One/BBC One HD 07:00 – 10:00 ohlédnutí za předcházejícím dnem, highlighty – ranní blok
BBC One/BBC One HD 10:00 – 12:30 atletika, veslování, plavání
BBC One/BBC One HD 12:30 – 14:45 atletika, veslování, plavání, mužský triatlon
BBC One/BBC One HD 14:45 – 17:00 cyklistika, tenis (finále), jezdectví, potápění
BBC One/BBC One HD 17:00 – 20:00 cyklistika, gymnastika, tenis, jezdectví
BBC One/BBC One HD 20:00 – 23:35 finále soutěží, atletika, plavání
BBC One/BBC One HD 23:40 – 01:00 osobnosti dne, známé tváře, lidé ze zákulisí
BBC One/BBC One HD 01:15 – 02:00 zpravodajský souhrn
BBC Two 14:00 – 14:45, 19:00 – 20:00, 23:00 – 23:40 přebírá program BBC One v době, kdy běží zpravodajství
BBC Three 10:00 – 20:00 doplněk k BBC One – to nejlepší z 26 olympijských sportů
BBC Three 20:00 – 00:00 highlighty – fotbal, pozemní hokej, box a basketbal
BBC News 00:00 – 24:00 aktuální zpravodajství a servis, rozhovory, hightligty

Nabídka německých médií ARD a ZDF bude skromnější

Mnohem skromnější co do počtu přímých přenosů bude vysílání německých veřejnoprávních televizí Das Erste (ARD) a ZDF. Diváci by jich měli vidět celkem 260 hodin a jedním z nejatraktiv­nějších bude hned zahajovací slavnostní ceremoniál, který proběhne 27. července v době od 21:15 do půl druhé ráno následujícího dne. Každý den bude sportovním nadšencům nabídnuto přibližně 15 hodin živých přenosů. Těšit se mohou i milovníci kultury a přírody. Například jízda na koni se bude vysílat z Greenwichského parku, triatlon z Hyde Parku, tenis ve Wimbledonu, veslování v Eaton Dorney a třešničkou na pomyslném dortu by v tomto směru měl být maratón, který diváky provede nejen historickou částí Londýna. Atraktivní sportovní disciplíny uvidí diváci převážně večer. O dění budou informování posluchači až z padesátky rozhlasových stanic. Půjde nejen o klasické analogové, ale také digitální okruhy. Mezi nejznámější rádia v tomto směru patří mimo jiné Bayern 3, WDR 2, NDR 2 a 3 nebo MDR Jump. Neustále aktualizovaný by měl být i elektronický programový průvodce (EPG), takže diváci budou mít k dispozici čerstvé informace o disciplínách OH.

Rozvržení programu mezi Das Erste a ZDF

Jako hlavní olympijský program bude fungovat stanice Das Erste (kompletní přehled sportovních přenosů najdete v dokumentu pod tímto odstavcem od strany 12). Právě zde tedy uvidí zájemci většinu atraktivních sportovních přenosů, které alternativně doplní ZDF (druhý program). Kromě nich navíc diváci uvidí i aktuální zpravodajství v rámci relace Tagesschau. Pro zájemce jsou připraveny také komentáře odborníků, rozbory, aktuální výsledky, portréty jednotlivých sportovců a řada dalšího. Na webu www.sportschau­.de/olympia budou uveřejňovány také galerie a obsáhlý obrazový materiál. Kromě kompletního rozpisu disciplín bude k dispozici také aktualizovaný přehled o tom, jak jsou na tom jednotlivé země se sadami medailí. Podrobné zpravodajství bude dostupné také v rámci takzvaného hybridního širokopásmového televizního vysílání (HbbTV) po stisknutí červeného tlačítka, a to na obou kanálech. Od 29. srpna do 9. září pak na olympijské hry naváže paralympiáda, kterou zprostředkují zájemcům opět kanály Das Erste a ZDF. Její vysílání najdete taktéž v přiloženém dokumentu, a to na stranách 34 a 36.

Kde budete sledovat olympijské hry z Londýna?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).