Hlavní navigace

Provozovatel třetího multiplexu je na prodej, o zájemcích se spekuluje

3. 9. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
3. 9. 2010

Společnost Czech Digital Group (CDG), která provozuje třetí digitální multiplex, je na prodej. Informoval o tom dnes deník E15. Spekuluje se, že o koupi společnosti a tím pádem i multiplexu 3 mají zájem České Radiokomunikace, ale také společnost CET 21, která provozuje televizi Nova. Pro České Radiokomunikace by to byl logický krok, dnes totiž multiplex 3 smluvně provozují a všechny technologie již mají, změnil by se tedy pouze vlastník oprávnění. S akvizicí CDG a tím pádem sítě 3 by ale ČRa mohly narazit u Českého telekomunikačního úřadu. Byla by to významná změna na trhu, na kterou bychom museli reagovat. Provedli bychom analýzu a určili případného monopolního poskytovatele služeb pro šíření digitálního pozemního televizního signálu. Pak bychom v souladu se zákonem určili příslušné regulační povinnosti, řekl deníku E15 předseda rady ČTÚ Pavel Dvořák.

BRAND24

U televize Nova je zájem také pochopitelný. Pokud by získala multiplex 3 ona, měla by nejen více místa pro své kanály, ale zároveň by mohla oslabit pozici Primy a TV Barrandov, se kterými dnes sdílí digitální síť 2. Jedinou nevýhodou je slabší pokrytí multiplexu 3 dle TPP, ale vzhledem k volným kanálům v mezinárodní koordinaci by Nova mohla usilovat o spuštění více vysílačů a docílit podobného pokrytí jako má nyní v multiplexu 2. Zatím se ale televize k možné akvizici CDG odmítá vyjádřit, stejně jako České Radiokomunikace.

Digitální síť 3 se delší dobu potýká s nedostatkem zákazníků. Původně zde mělo vysílat hned několik televizních stanic, většina z nich ale své rozhodnutí přehodnotila vzhledem k vysokým nákladům na šíření signálu z výkonných vysílačů. V současné době ve třetím multiplexu vysílají pouze televize Z1, Public TV a rádio Proglas.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Majitel servisní společnosti DVB Servis zabývající se instalací anténních systémů pro příjem rozhlasu a televize. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).