Hlavní navigace

CDG chce mít jednofrekvenční síť s vysílači až 64 kilometrů od sebe

12. 11. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
12. 11. 2007

Provozovatel zemského digitálního vysílání v multiplexu B, společnost Czech Digital Group (CDG), plánuje s přechodem do řádného provozu výrazně změnit topologii své sítě.

Vzhledem k tomu, že budeme muset v budoucí síti zajistit optimalizaci pokrytí a využívat jednofrekvenční sítě (SFN), půjdeme v celé síti na ochranný interval 1/4, což nám umožní stavět vysílače v SFN až do vzdálenosti cca 64 kilometrů, řekl serveru DigiZone.cz manažer projektu CDG Jiří Rajdus. Datum přechodu multiplexu B do řádného provozu Jiří Rajdus nicméně ještě uvést nemohl. Proto jen konstatoval: Jistě víte, že na to má vliv nový Technický plán přechodu (TPP) a ten ještě není.

CDG dosud vysílá pouze zkušebně pro Prahu a část středních Čech v jednofrekvenční síti tří vysílačů na kanále 46. Používá přitom ochranný interval 1/16 – narozdíl od multiplexu Českých Radiokomunikací a Telefóniky O2, které mají stejný parametr na hodnotě 1/8. Ochranný interval je určující pro maximální vzdálenost vysílačů v jednofrekvenční síti a CDG ho chce v řádném digitálním vysílání výrazně změnit.

BRAND24

Změna ochranného intervalu v síti B nebude mít podle Jiřího Rajduse vliv na zlepšení příjmu tohoto multiplexu v místech, kde dnes dochází k problémům s naladěním sítě v důsledků např. kolize několika odražených signálů. Ochranný interval je dán vzdáleností vysílačů a pokud se nedodrží, tak dojde ke zhoršení příjmu, uvedl manažer projektu CDG a dodal: Nepříznivé případy v příjmu už musí vyrovnat set-top-box u diváka.

TPP připravuje Český telekomunikační úřad, který už rozeslal jeho pracovní verzi jednotlivým dotčeným subjektům. Dokument bude vydávat vláda a česká digitalizace by se ho měla dočkat na přelomu roku. Na případný souhlas s TPP jsou vázaná ustanovení ve schálené digitální novele, která umožňují Nově a Primě získat kompenzační licence za navracení analogových kmitočtů a která oběma televizím mohou prodloužit stávající licenci o osm let.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).