Hlavní navigace

Bývalá ředitelka zpravodajství Českého rozhlasu Hana Hikelová šéfuje Radě ČTK

26. 3. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Někdejší šéfka Radiožurnálu a později celého zpravodajství Českého rozhlasu po neúspěšné kandidatuře na post generální ředitelky odešla z ČRo. Členkou Rady ČTK je od roku 2012.

Novou předsedkyní Rady České tiskové kanceláře (ČTK) se stala Hana Hikelová, bývalá ředitelka zpravodajských stanic Českého rozhlasu, která před čtyřmi lety neúspěšně kandidovala proti Petru Duhanovi na post generálního ředitele ČRo a poté byla donucena z rozhlasu odejít. Místopředsedy Rady ČTK se stali Marcela MertinováMiroslav Augustin, informovala Rada na webu ČTK. Volba vedení agenturní rady proběhla na středečním zasedání, Hikelová zvítězila nejmenším možným počtem hlasů – ze sedmi radních (šesti přítomných) ji podpořili čtyři.

K TÉMATU: Exšéfka zpravodajských stanic Českého rozhlasu Hana Hikelová zasedne v Radě ČTK

Čtyři hlasy obdržel i nový místopředseda Miroslav Augustin, o hlas více získala další nová místopředsedkyně Marcela Mertinová. Radě ČTK, která dohlíží na činnost a hospodaření agentury ČTK, dosud předsedal Jan Wintr. Oproti dalším dvěma „malým“ mediálním radám, Radě České televize a Radě Českého rozhlasu, je Rada ČTK obsazována nominanty parlamentních stran a její jednání jsou ze zákona neveřejná. ČTK je veřejnoprávním médiem, které ale nepobírá na svou činnost žádné dotace nebo poplatky od občanů, jako se to děje u veřejnoprávní televize nebo rozhlasu.

BRAND24

ROZHOVOR: Hana Hikelová: Jak jsem skončila v Českém rozhlase

Hikelová po svém zvolení odmítla myšlenku, že by ČTK v budoucnu usilovala o peníze ze státního rozpočtu. Stát by se ale podle ní mohl finančně podílet na digitalizaci fotoarchivu ČTK, který obsahuje historicky hodnotné snímky, které jsou součástí dědictví České republiky. Právě fotoarchiv ČTK bývá často zmiňován v souvislosti s úvahami o privatizaci ČTK, protože jeho hodnota je fakticky nevyčíslitelná. Hikelová, kterou do Rady ČTK nominovala ODS, působí od ledna 2013 jako ředitelka odboru komunikace ve státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).