Hlavní navigace

Burkhard Nowotny: Německé veřejnoprávní televize mají sedm miliard eur

20. 10. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
20. 10. 2006

Veřejnoprávní televize v Německu nemají problém zaplatit digitalizaci. Na včerejším semináři s podtitulem „Digitální svět tam a zase zpět?“ to uvedl německý novinář Burkhard Nowotny. Neměl bych to říkat, ale naše veřejnoprávní televize disponují závratnými finančními prostředky, a to ve výši sedmi miliard eur (200 miliard korun – pro srovnání: Česká televize má na rok 2006 rozpočet 5,7 miliard korun, pozn. autora). Oni skoro nevědí, co s tím mají dělat. Začali velice expandovat za hranice základní nabídky, vytvořili nové kanály a regionální programy, shrnul Nowotny. Odpověděl tak na otázku Jaromíra Talíře, dnes šéfa občanského sdružení Hermes, dříve poslance za KDU-ČSL a předsedy Stálé komise pro sdělovací prostředky, kde vezmou německé veřejnoprávní televize na digitalizaci peníze. Dvojice se shodla, že problém bude, jak digitalizací rozšířený prostor naplnit kvalitními programy.

BRAND24

V současné době přijímá podle Burkharda Nowotného německý divák průmerně 20 televizních stanic ve městě a 12 na venkově. Po sjednocení Německa je v bývalých západních zemích na mimořádné úrovni televize kabelová, zatímco na východě je zase vynikající pokrytí parabolami. Digitální vysílání je mottem dneška. Vždyť ještě na začátku 80 let jsme měli v Německu pouze tři analogové televizní programy. Obrovský rozvoj nastal v posledních deseti letech. V mé zemi je rozhodnuto přejít zcela na digitalizaci televizního vysílání v roce 2010. Co se týče rozhlasu, ten bude plně digitalizován mezi lety 2010 – 2015, uvedl na semináři německý novinář.

Zdroj: Česká média

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).