Hlavní navigace

Brno má digitální televizi, Radiokomunikace spustily multiplex A

22. 12. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Televizní diváci v Brně dostali pod stromeček netradiční dárek. Radiokomunikace tu dnešním dnem zahájily testovací provoz řádného vysílání multiplexu A. To se zatím omezuje na silnější ze dvou plánovaných vysílačů – Hády. Brňané, kteří mají digitální set-top-box nebo integrovaný digitální televizor, tak od poledne na kanále 40 naladí čtyři televizní a pět rozhlasových digitálních programů. Další brněnský vysílač v Barvičově ulici Radiokomunikace spustí začátkem příštího roku.

Digitál pro 630 tisíc diváků i mimo Brno

Slíbili jsme, že diváci v Brně budou moci sledovat digitální televizi od února, tímto testovacím vysíláním jsme tedy v předstihu. Je to zkrátka náš dárek k Vánocům, uvedl ředitel úseku vysílacích služeb Radiokomunikací Martin Roztočil. Vysílání zatím nejede na plný výkon a je skutečně testovací. V únoru firma spustí také vysílač Brno-město v Barvičově ulici, což je lokalita, z níž probíhalo digitální vysílání multiplexu A během říjnového veletrhu Invex (vysílač ani výkon ale nebudou shodné jako u ukázkového vysílání). Pro oba vysílače platí maximální vyzářený výkon 10 kW ERP.

Radiokomunikace spustily vysílání krátce po dvanácté hodině. Podle čtenáře DigiZone.cz Jožky Doležala naběhl signál ve 12:15, ale zatím s nižší kvalitou (okolo 20 až 30 procent), načež okolo půl jedné signál zcela vypadl. Krátce po jedné hodině odpoledne vysílání opět naběhlo v kvalitě okolo 50 procent a bez výpadků – kostičkování či trhání obrazu. Jiný čtenář, Stanislav Kutěj, zjišťoval informaci o spuštění vysílání přímo na vysílači Hády: Tam mi sdělili, že není pravda, že vysílání bude spuštěno dnes, ale snad zítra. Tak horké to ale nebude: dnešní start je skutečně jen začátek testu, který mohou provázet výpadky a výkyvy v kvalitě.

Nastavení parametrů DVB-T sítě A
TV kanál 40 (626 MHz)
Šířka pásma 8 MHz
Vysílací mód 8k
Ochranný interval 1/8
Kódový poměr 2/3
Konstelace 64QAM
Hierarchický mód ne-hierarchický
Celková bitová rychlost 22,13 Mbit/s
Kódování obrazu MPEG-2 MP@ML
Kódování zvuku MPEG-1 Layer II
Formát obrazu 4:3 (do budoucna i 16:9)
Kódování češtiny pro EPG ISO/IEC 6937

Zdroj: ČRa

Digitální síť A nyní může přijímat přibližně 630 tisíc diváků z Brna a blízkého okolí. Podle výpočtů Radiokomunikací by signál měl pokrýt například i města Kuřim, Židlochovice a Pohořelice. V některých blízkých brněnských lokalitách by úroveň signálu měla dovolit i příjem na vnitřní teleskopické antény, neboť právě systém digitální televize umožňuje mít na tyto ‚pokojové‘ antény kvalitní obraz nerušený ‚duchy‘ – na rozdíl od analogového příjmu, vysvětluje Martin Roztočil. Diváci mohou pro příjem digitální televize použít stejnou anténu jako pro analogové vysílání. Pro příjem DVB-T je možné použít také karty pro počítač.

Mapa pokrytí

Mapa pokrytí Brna a okolí

Oproti ostrému startu multiplexu A v Brně je současné vysílání omezeno pouze na kanál 40 z vysílače Hády. Jde o kvalitnější ze dvou plánovaných vysílačů, které nejpozději v únoru vytvoří jednofrekvenční síť pro Brno a okolí. Vysílač Hády má povolen maximální vyzářený výkon 10 kW ERP. Na serveru DigiZone.cz si můžete prohlédnout mapku předpokládaného pokrytí Brna a okolí, která zobrazuje aktuální stav podle výpočtů Radiokomunikací. Oproti realitě se však může mírně lišit. (mapa zde).

Od února i se sportovním kanálem ČT

Brněnská vysílací síť je obsahově naprosto shodná s pražským multiplexem A. Radikomunikace tedy šíří veřejnoprávní televizní programy ČT 1, ČT 2 a ČT 24, komerční televizi Nova a šest rozhlasových stanic: Český rozhlas 2 – Praha, Český rozhlas 3 – Vltava, Český rozhlas D-dur, Český rozhlas Leonardo, Rádio Česko a Frekvenci 1. Od 9. února, kdy Radiokomunikace předpokládají ostrý start vysílání v Brně, se multiplex rozšíří o nový televizní kanál ČT 4 Sport. Přibýt by měly také další dva okruhy Českého rozhlasu: nová stanice pro mladé ČRo 4 – Radio Wave a zřejmě ČRo 1 – Radiožurnál. Záleží však na tom, jak se jednotliví vysílatelé a provozovatel sítě dohodnou na rozložení datového toku.

Programy vysílané v multiplexu A
Program video [MBps] audio [MBps] teletext [MBps] data EPG [MBps] mód zvuku celkem [MBps] poznámky
ČT 1 perex mini
3,25 0,192 0,23 0,11 stereo 3,782
ČT 2 perex mini
3,25 0,192 0,23 0,11 stereo 3,782
ČT 24 perex mini
3,00 0,128 0,05 0,11 stereo 3,288 TXT pouze str. 888
ČT 4 perex mini
4,00 0,128 stereo 4,128
Nova perex mini
3,50 0,192 0,30 0,11 s/dch/m 4,102
ČRo 1 Radiožurnál perex
0,160 0,53 stereo 0,690
ČRo 2 Praha perex
0,192 0,11 stereo 0,302
ČRo 3 Vltava - perex
0,192 stereo 0,192
ČRo 4 - Radio Wave perex
0,192 stereo 0,192
ČRo D-dur perex
0,256 stereo 0,256
ČRo Radio Česko perex
0,096 mono 0,096
ČRo Leonardo logo
0,160 stereo 0,160
Nutná rezerva 1,620
SOUČET 17,00 2,08 0,81 1,05 22,59

Zdroj: Radikomunikace

ČT 4 Sport logo původní

Podrobnosti o programu ČT 4 Sport

Pátou televizní stanicí, která natrvalo obsadí přechodnou digitální síť A, bude další tematický kanál veřejnoprávní České televize ČT 4 Sport. Kavčí hory připravují jeho start na 9. února 2006, den před zahájením Zimních olympijských her v Turíně. Ve stejnou dobu by měly Radiokomunikace zprovoznit ostré vysílání multiplexu A v Brně a také v Ostravě. Sportovní kanál České televize tak bude dostupný přes zemské vysílače ve třech největších městech České republiky a prostřednictvím kabelu a satelitu (ovšem kódovaně) na zbylém území. Vysílání bude částečně zpřístupněné také na internetové stránce www.ct4sport.cz. Více v článku ČT 4 Sport odstartuje zároveň v Praze, Brně i Ostravě.

Už dnes totiž rozhlasové stanice v multiplexu A nemohou plně využívat elektronického programového průvodce, protože by se jejich program na týden dopředu do datového toku prostě nevešel. Jestliže tedy už v současné době má multiplex A problémy s „přeplněností“ obsahem, zvládne rozšíření o další televizní program, notabene tak datově náročný, jako je sportovní stanice, a ještě dvě rádia? Narozdíl od experimentálního vysílání přecházíme na nové technologie, které nám umožní ještě lépe využít datový tok. Proto by rozšíření obsahu neměl být problém. Multiplex je navíc stavěn jako statistický, jednotlivé stanice si tedy předávají potřebný datový tok podle aktuální situace, říká Martin Roztočil.

Ostrava se dočká 9. února

Po Brně by se zemského digitálního vysílání měla v brzké době dočkat také Ostrava. Radiokomunikace tu chtějí spustit multiplex A už začátkem února. Také v Ostravě půjde zpočátku o jediný vysílač ve Slezské Ostravě (kanál 39, výkon 10 kW ERP). Obsah ostravské sítě bude stejný jako v Praze a Brně. Ostravští diváci budou mít navíc přístup ke zkušebnímu digitálnímu vysílání veřejnoprávní polské televize ze sousedního Slezska, které vydatně pokrývá signálem celé Ostravsko. Dalším zdrojem digitálního signálu může být méně výkonný vysílač v Klimkovicích, na kterém běží program Local TV Klimkovice a také slovenské zpravodajské televize TA3. Signál multiplexu A zasáhne na Ostravsku 930 tisíc diváků.

BRAND24

Digitální svět

Jak startoval multiplex A v Praze

Přechodná digitální síť A, která dnes zahajuje pravidelné vysílání v Brně, odstartovala již 25. října v Praze. Šlo o vůbec první spuštění řádného digitálního vysílání na území České republiky (pokud se nepočítá lokální vysílání firmy B plus TV v Klimkovicích na Ostravsku). V Praze vysílá multiplex A prostřednictvím dvou vysílačů (Žižkov a Cukrák) v jednofrekvenční síti na kanálu 25. Kromě metropole signál zasahuje značnou část středních Čech. Oba vysílače ale zatím jedou na neúplný výkon, což by se mělo v příštím roce změnit. Podobně jako v Brně totiž Radikomunikace pracují na inovaci vysílací technologie. Více v článku Digitální televize je tu, startuje řádné vysílání.

Oficiální tisková zpráva Radiokomunikací: ČRa zahájily testovací digitální vysílání v Brně 

Oficiální tisková zpráva České televize: Digitální vysílání ČT v Brně a okolí

Nadělíte si kvůli spuštění multiplexu A pod stromeček set-top-box?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).