Hlavní navigace

Aukce „televizních“ kmitočtů pro mobilní internet vynesla v Německu miliardy eur

17. 7. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Německo je vůbec první evropskou zemí, která dala k dispozici pásmo 700 MHz. To se v České republice, ale i v dalších státech používá pro televizní vysílání.

Nejúspěšnější prodej kmitočtů pro mobilní služby za poslední roky v Evropě. Právě tak lze hovořit o výsledcích veřejné soutěže na rychlý mobilní internet v sousedním Německu. Aukce kmitočtů, které obsahují taktéž frekvence po televizním vysílání (pásmo 700 MHz – II. digitální dividenda), vynesla rekordních 5,1 miliardy euro, tedy v přepočtu 138 miliard korun. Informovala o tom agentura DPA. Veřejné soutěže se zúčastnili tři významní telekomunikační hráči – Deutsche Telekom, Vodafone a Telefónica. Tento krok by měl být pro operátory impulsem k rychlému rozšíření sítě LTE na celostátní úroveň, uvedl v polovině června Jochen Homann z Bundesagentur.

BRAND24

K TÉMATU: Němci nezahálí, pásmo 700 MHz po televizi začnou dražit už příští měsíc

Německo je vůbec první evropskou zemí, která dala k dispozici pásmo 700 MHz. To se v České republice, ale i v dalších státech používá pro televizní vysílání. Jde o kanály 49 a výše. Německo počítá do budoucna s vysíláním nikoliv ve standardu DVB-T, ale DVB-T2. Na tuto technologii začne přecházet už příští rok. V roce 2017 pak má začít fungovat placená komerční platforma operátora Media Broadcast. Většina programů bude pravděpodobně kódována, veřejnoprávní televize však trvala na šíření svých stanic v režimu free-to-air, tedy volně. Frekvence v pásmu 700 MHz by měly být v Německu dostupné plně pro mobilní internet od roku 2019. V aukci kmitočtů si sáhl nejhlouběji „do kapsy“ Vodafone, který za vydražený blok zaplatí 2,1 miliardy eur.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).