Hlavní navigace

Artec Mini DVB-T TV Receiver T3: klíčenka pro televizor

23. 6. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Mezi digitálními přijímači pro televizor a pro PC byla dosud ostrá hranice. První byly rozměrově střední a velké, druhé proti tomu malé a menší. Set-top-box z dílny firmy Artec svým minimalismem rozdíl mezi oběma světy stírá. Majitele projekčních monitorů a LCD panelů navíc potěší jeho VGA výstup, pro každého pak výrobce přichystal pětici her. Výrobek je velmi úsporný.
Mini Receiver

Malé balení plné překvapení

Artec DVB-T TV Receiver T3 přichází do rukou zákazníka v kompaktní krabici. Několik pater papíru nabídne novému majiteli řadu zajímavostí. První z nich je set-top-box samotný, který je na televizní poměry opravdovým trpaslíkem. Jeho rozměry jsou 9,6×6,8×2,2 c­entimetru, váha pouhých 85 gramů. Nízká je i spotřeba, která ani za provozu nepřekročí 4 W. Přístrojem ale obsah krabice zdaleka nekončí.

Příslušenství tvoří velký ovladač se dvěma bateriemi, kabel s koncovkou SCART, redukce pro zvukový výstup, napájecí adaptér a pasivní pokojová anténa se stojanem. Anténa má příjmové prvky schované pod barevným plastem, na kterém jsou natištěné kýčovité, ale přesto milé obrázky. Divák si může vybrat mezi mlžným lesem nebo jezerní vesnicí. Chvíli mi trvalo, než jsem dal anténu a její stojan dohromady – manuál tuto pasáž pomíjí. Stojan má lepkavou patu, kterou se hravě přichytí na umělou hmotu. Když jsem si anténu připojil nahoru na televizor, skončily obrázky vzhůru nohama, což je škoda. Balení obsahuje čtveřici cizojazyčných příruček (včetně anglické) a jeden český návod k obsluze.

Mini Receiver komplet

Zapojení a instalace

Uživatelé zvyklí na les konektorů budou pohledem na Artec DVB-T TV Receiver T3 pravděpodobně zklamáni. Přístroj nabízí jen čtveřici přípojek: zdířku pro adaptér, vstup pro anténní kabel, A/V výstup a výstup VGA. Zájemci si mohou vybrat, jaký úkol A/V výstupu svěří. Buď do něj mohou zapojit kabel s rozhraním SCART na opačném konci, nebo sem vloží redukci a povedou si do externích reproduktorů analogový stereo zvuk. To pro případ, že by se chtěli dívat na televizi přes VGA cestu, skrze kterou putují pouze obrazové informace.

Zvolil jsem klasické připojení přes SCART a zapojil set-top-box do elektřiny. Na rozdíl od svých velkých bratrů zůstal vyčkávat, nikam se nehrnul. Uvedl jsem ho tedy do provozu sám, a to pomocí jeho vrchního tlačítka. Televizní obraz zůstal beze změny, tak jsem televizor přepnul na externí zdroj. Jiné digitální přijímače většinou pobídku nepotřebují, ale Artec se asi nechce nikomu nutit.

Mini Receiver ovladac

Na obrazovce se ukázalo okno s nápisem First Time Installation, kterému jsem potvrdil start průvodce pro novopečeného uživatele. Odbočím a napíšu několik poznámek k ovladači. Dálkové ovládání funguje ideálně pouze z menší vzdálenosti, ze tří metrů už musí člověk mířit poměrně přesně. Rozvržení tlačítek není úplně běžné, chybí tu spínač OK mezi šipkami, nahradil ho Enter napravo od nich. Přiznávám, že jsem si na odlišnou pozici potvrzujícího klíče nezvykl a musel ho hledat očima, ale je to jen věc cviku.

Průvodce prvním spuštěním dá uživateli nejprve vybrat zemi příjmu, jazyk pro komunikaci a časovou odchylku od GMT. Artec nabízí zemí pouze devět a Česká republika mezi nimi chybí, stejně jako čeština mezi osmi řečmi menu. Úvodní volbu následuje otázka na automatické naladění. Set-top-box ukazuje při hledání multiplexů procento postupu, číslo kanálu a jeho frekvenci. Jakmile narazí na kanál s digitálním obsahem, chvíli zapřemýšlí a pak vloží jeho obsah do tabulek pro televizní stanice a rozhlasové programy. Vyhledávání skončilo zhruba za dvě minuty a i na přibalenou pokojovou anténu našel přístroj všechny pražské multiplexy. Zatímco první a druhá síť vykazovaly kvalitní signál i na dodanou anténu, multiplex Českého Telecomu už výrazně kostičkoval. Ne že by to při jeho dramatickém obsahu tak vadilo. Pokojová anténa se zesíleným signálem pak i problém příjmu třetí sítě úspěšně vyřešila.

Jaký je set-top-box za provozu?

Mini Receiver na televizi

Po naladění programů a uložení dat začal hrát ČT 4 Sport. Sportovní kanál České televize skutečně jenom hrál, tj. byl slyšet, jeho obraz scházel. Nic nezmohlo ani tlačítko AV OUT / VGA OUT, kterým se přepínají možnosti výstupu. Je ale zajímavé, že menu vyvolal přístroj bez potíží. Jakmile jsem posunul set-top-box na další program, objevil se konečně také obraz, který zůstal i po návratu na ČT 4 Sport. Digitální přijímač ukazuje obraz solidně a bez zbytečného oříznutí.

Artec Mini DVB-T TV Receiver T3 nabízí možnost přepínání mezi levým a pravým kanálem stereo zvuku. Menu je nápadně podobné set-top-boxům Strong a má i stejné vlastnosti: nastavení průsvitnosti, divokých barevných kombinací a výběr mezi kulatými nebo hranatými okraji. Narozdíl od současných Strongů ale chybí přijímači podpora češtiny v elektronickém programovém průvodci (EPG). Místo háčků, čárek a kroužků se divákům ukáže vždy dvojice znaků – jeden nesmyslný místo diakritického znaménka a další smysluplný, původní písmeno bez diakritiky. Nedivte se proto škrtanému cé (čárka) nebo přehlasovanému iota (háček). Doufejme, že časem se problémy s diakritikou vyřeší, když ji Strong zvládá už dobře.

Teletext je vkládaný do obrazu a má paměť na stovky stran, čeština mu nedělá problémy. Set-top-box nemá žádný časovač. Výrobce asi nepřepokládá, že by ho někdo chtěl používat pro nahrávání, ačkoli je takové propojení možné i při chudé konektorové výbavě. Stačí vést SCART nejprve do videa a teprve odtud až do televizoru.

VGA výstup přijímače jsem vyzkoušel na 17palcovém CRT monitoru s obrazovkou Trinitron. Nabízené rozlišení je 800×600, alespoň podle mého odhadu, monitor mi sám tuto informaci bohužel sdělit neumí. Obnovovací frekvence se hlásí jako 60 Hz. Barevné podání je oproti televizoru mírně tmavší, uživatel si ho může ale doladit přes jas monitoru. Obraz vypadá dobře, jen bílé logo televize Prima bylo trochu hrubší. Pravděpodobně je tak už ale vysílané a běžný televizor tento nedostatek vyhlazuje. Televizní vysílání si cestou přes VGA výstup rozhodně nijak neublíží a je ostré i příjemné ke sledování.

Pětice her a závěr

Miniaturní přijímač má bohatou nabídku her. Uživatelé si mohou vyzkoušet hříčku Boxman, což je obdoba Sokobanu a spočívá v tahání krabic na místa určení. V nabídce dále Miny, Tetris a Gomoku (Piškvorky). Novinkou je hra Rush Hour, ve které je cílem přerovnat nahromaděná auta tak, aby se jedno vyvolené mohlo dostat jednoduše ven ze zácpy. Drobná poznámka k minám – až budete chtít označit pravděpodobnou minu, zkuste tlačítko Menu. Manuál tento krok neuvádí. Sympatickou novinkou je fakt, že při hraní her zůstává v pozadí obraz a zvuk sledovaného programu.

Mini Receiver II

Artec DVB-T TV Receiver T3 je zajímavým a cenově přístupným set-top-boxem, který zaujme svým minimalismem a konektorem VGA. Až výrobce doladí nedostatky v češtině, může se jeho drobný model stát vážnou konkurencí klasickým digitálním přijímačům. Škoda jen, že výrobek nemá časovač, který bude řadě diváků chybět.

Artec Mini DVB-T TV Receiver T3
Celkové hodnocení 6 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 3 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 1 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Hodnocení nedokáže dostatečně zúročit odlišnost a minimalismus recenzovaného set-top-boxu, proto berte bodový zisk čistě orientačně.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

BRAND24

Orientační cena: 2070 Kč

Foto: Autor

Co je podle vás největší předností recenzovaného set-top-boxu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).